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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoANDRADE, O. V. S.; VIANA, M. T. R.; AZEVEDO, H. P. A. de; CARVALHO, M. A. de F.; GUEDES, J. M.; HONDA FILHO, C. P.; GUIMARÃES, R. J. Avaliações fisiológicas de progênies cafeeiras derivadas do cruzamento entre Dilla & Alghe x Hibrido de Timor. In: SIMPÓSIO INTERDISCIPLINAR DE FISIOLOGIA VEGETAL, 1., 2018, Lavras. Livro de resumos... Lavras: UFLA, 2018. p. 87.

Biblioteca(s): Embrapa Café.

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2.Imagem marcado/desmarcadoVIANA. M. T. R.; AZEVEDO, H. P. A. de; PEREIRA, F. A. C.; CARVALHO, M. A. de F.; GUIMARÃES, R. J.; SANTOS, C. S. dos; HONDA FILHO, C. P.; ALVES, J. A.; ANDRADE, O. V. S. Incidência de ferrugem em mudas de genótipos cafeeiros submetidas à inoculação natural em casa de vegetação. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 10., 2019, Vitória, ES. Pesquisa, inovação e sustentabilidade dos cafés do Brasil. Brasília, DF: Embrapa Café, 2019. Título em inglês: Incidence of rust on seedlings of caffeine genotypes submitted to natural inoculation in a greenhouse.

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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  12/07/2023
Data da última atualização:  30/11/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  OLIVEIRA FILHO, J. G.; SOUSA, T. L. de; BERTOLO, M. R. V.; BORGUSZ JUNIOR, S.; MATTOSO, L. H. C.; PIMENTEL, T. C.; EGEA, M. B.
Afiliação:  LUIZ HENRIQUE CAPPARELLI MATTOSO, CNPDIA.
Título:  Next-generation food packaging: Edible bioactive films with alginate, mangaba pulp (Hancornia speciosa), and Saccharomyces boulardii.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Food Bioscience, v. 54, 102799, 2023.
Páginas:  1 - 10
ISSN:  2212-4292
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.fbio.2023.102799
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  In recent years, there has been increasing interest in edible films made from biopolymers for food packaging due to their biodegradable, non-toxic, and biocompatible properties. In addition to presenting barrier properties, these films can also carry bioactive compounds such as probiotics, prebiotics, and fruit pulps, which benefit consumers’ health. In this context, this research aimed to develop bioactive edible films based on alginate with the addition of mangaba pulp (Hancornia speciosa) and the probiotic yeast Saccharomyces boulardii for application as food packaging material. The films were prepared based on alginate (1.5%), glycerol (0.6 g/g of biopolymer), mangaba pulp (0%–40%), and S. boulardii (9 log CFU/g). The relationship in their properties related to water, physical-mechanical, optical, and thermal was evaluated. Furthermore, the concentration of bioactive compounds, antioxidant activity, and probiotic viability (during storage at 4 and 25 ◦C) were determined. The addition of S. boulardii reduced the tensile strength, increased the C* and opacity values of the films, and improved barrier properties to ultraviolet and visible light. Adding mangaba pulp improved the films’ waterrelated, tensile, and thermal properties, as the films showed lower water solubility and water vapor permeability and higher thermal stability, tensile strength, and elongation at break. Increasing the concentration of mangaba pulp in the filmogenic solution made the films darker, with ye... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Bioactive films; Cerrado biome; Probiotic yeast.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPDIA18245 - 1UPCAP - DDPROCI.23/602023/64
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