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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroenergia; Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
23/03/2011 |
Data da última atualização: |
12/04/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SILVA, G. A. da; POLETTO, C. M.; POLI, J. S.; VALENTE, P. |
Afiliação: |
GILDO ALMEIDA DA SILVA, CNPUV; Carolina Madalozzo Poletto, CNPUV (bolsista); Jandora Severo Poli, CNPUV (bolsista); Patricia Valente, UFRGS. |
Título: |
Influence of Brettanomyces custersianus upon the activity of Saccharomyces cerevisiae strains during the tumultuous phase of vinification. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
Brazilian Archives of Biology and Technology, Curitiba, v. 54, n. 2, p. 347-356, mar./abr. 2011. |
DOI: |
10.1590/S1516-89132011000200017 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The aim of this work was to evaluate the influence of Brettanomyces custersianus on the metabolic activity of Saccharomyces cerevisiae during the tumultuous stage of wine production. The Cabernet Sauvignon grape must with the skin was inoculated with individual cultures of Sacch. cerevisiae and with mixed cultures of Sacch. cerevisiae and Br. custersianus. During the 6-day tumultuous phase of fermentation, the highest ethanol production and the highest sugar consumption were obtained with the strains without B. custersianus. Fermentations carried out with the addition of Brettanomyces metabolites, acetic acid and 4-ethylphenol, showed that only the former inhibited the growth of both Sacch. cerevisiae strains used. In some cases, Br. custersianus could affect the rate higher alcohols production and their final concentrations during the tumultuous phase of vinification. |
Palavras-Chave: |
Brettanomyces; Brettanomyces custersianus; Efeito custer; Influência; Levedura; Vinificação. |
Thesagro: |
Enologia; Fermentação; Microbiologia; Saccharomyces Cerevisiae; Vinho. |
Thesaurus Nal: |
Dekkera. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/30807/1/silva-2011-347.pdf
https://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_issues&pid=1516-8913&lng=pt&nrm=iso
https://www.scielo.br/pdf/babt/v54n2/v54n2a17.pdf
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Marc: |
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Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Clima Temperado. |
Data corrente: |
07/12/2011 |
Data da última atualização: |
13/04/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
MATTOS, G. S. de; SCHAFHAUSER JUNIOR, J.; PARFITT, J. M. B.; THEISEN, G.; SILVA, J. T. |
Afiliação: |
GABRIELA SANTOS DE MATTOS, UFPEL/GRADUANDA EM AGRONOMIA; JORGE SCHAFHAUSER JUNIOR, CPACT; JOSE MARIA BARBAT PARFITT, CPACT; GIOVANI THEISEN, CPACT; JAQUELINE TROMBETTA SILVA, UNIPAMPA/GRADUANDA EM AGRONOMIA. |
Título: |
Composição química da soca da cultivar de arroz BRS Querência irrigada por aspersão. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 20.; MOSTRA CIENTÍFICA, 3., 2011, Pelotas. [Anais.]. Pelotas: UFPel, 2011. 1 CD-ROM. |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
BRS Querência; Oryza sativa L. |
Thesagro: |
Composição Química. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/49514/1/CA-00608.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Clima Temperado (CPACT) |
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