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105. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SABBE, S.; VERBEKE, W.; DELIZA, R.; MATTA, V.; VAN DAMME, P. Effect of a health claim and personal characteristics on consumer acceptance of fruit juices with different concentrations of açaí (Euterpe oleracea Mart.). Appetite, Maryland Heights, v. 53, n. 1, p. 84-92, Aug. 2009. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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108. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | GURAK, P.; BARBOSA, A.; MATTA, V. M. da; LEÃO, M. H. R.; CABRAL, L. M. C. Avaliação físico-química do suco de uva concentrado por osmose inversa. In: CONGRESSO ÍBERO-AMERICANO EM CIÊNCIAS E TECNOLOGIA DE MEMBRANA, 6.; ESCOLA LATINO AMERICANA SOBRE MEMBRANAS E PROCESSOS COM MEMBRANAS, 2., 2007, Campina Grande. Anais... Campina Grande: UFCG; Rio de Janeiro: COPPE/UFRJ, 2007. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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109. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | GURAK, P.; BARBOSA, A.; MATTA, V.; ROCHA LEÃO, M. H.; CABRAL, L. Avaliação físico-química do suco de uva concentrado por osmose inversa. In: CONGRESSO ÍBERO-AMERICANO EM CIÊNCIAS E TECNOLOGIA DE MEMBRANA, 6.; ESCOLA LATINO AMERICANA SOBRE MEMBRANAS E PROCESSOS COM MEMBRANAS, 2., 2007, Campina Grande. Livro de resumos... Campina Grande: UFCG; Rio de Janeiro: COPPE/UFRJ, 2007. p. 08. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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110. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | ALMEIDA, A. C. S.; FONTOURA, L.; MATTA, V. M. da; CARVALHO, C. W. P. de. Avaliação do efeito das gomas xantana, guar, CMC e carragena nas propriedades reológicas de recheio de goiaba (Psidium guajava) utilizado em produtos amiláceos. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PROCESSAMENTO DE FRUTAS E HORTALIÇAS, 4.; 2015, Buzios. Qualidade de vida, inovação do campo a mesa: Anais. Rio de Janeiro: SBPFH, 2015. 1 CD-ROM. IV CBPFH Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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111. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MIRANDA, T.; CABRAL, L. M. C.; MIRANDA, N.; GOMES, F. dos S.; MATTA, V. M. da. Avaliação dos efeitos da osmose inversa na concentração de suco de melão e na sua qualidade final. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 22., 2010, Salvador. Potencialidades, desafios e inovações. [S.l.]: SBCTA, 2010. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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114. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | OLIVEIRA, A.; BIZZO, H. R.; MATTA, V. M.; FREITAS, S. P.; CABRAL, L. M. C. Avaliação e identificação do perfil cromatográfico de compostos voláteis obtidos por pervaporação de extratos solúveis de café. Alimentos Ciencia e Ingeniería, v. 16, n. 3, 2007. p. 117-118. Edição dos trabajos aceptados para su presentación en VI Congreso Iberoamericano de Ingeniería en Alimentos, Ambato, Equador, nov. 2007. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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115. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MATTIETTO, R. A.; MATTA, V. M.; TSUKUI, A.; CORDEIRO, B. S.; SILVA, R. F. da. Avaliação de perdas de antocianinas totais ao longo da linha de processamento de polpa de açaí pasteurizada e congelada. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 8., 2009, Campinas. Ciência de alimentos no mundo globalizado: novos desafios, novas perspectivas. Campinas: Unicamp, 2009. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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116. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MATTIETTO, R. A.; MATTA, V. M.; TSUKUI, A.; CORDEIRO, B. S.; SILVA, R. F. da. Avaliação de perdas de antocianinas totais ao longo da linha de processamento de polpa de açaí pasteurizada e congelada. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 8., 2009, Campinas. Ciência de alimentos no mundo globalizado: novos desafios, novas perspectivas. Campinas: Unicamp, 2009. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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119. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | GURAK, P. D.; CABRAL, L. M. C.; MATTA, V. M. da; ROCHA-LEÃO, M. H. Avaliação da qualidade físico-química de sucos de uva integral comercializados no Rio de Janeiro. Higiene Alimentar, São Paulo, v. 21, n. 150, p. 332, abr. 2007. Edição dos artigos do III Congresso Latinoamericano, IX Brasileiro de Higienistas de Alimentos, II Encontro Nacional de Centros de Controle de Zoonose, I Encontro Nacional do Sistema Brasileiro de Inspeção de Produtos de Origem Animal,... Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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120. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MONTEIRO, F. S.; GURAK, P. D.; CABRAL, L. M. C.; OIANO-NETO, J.; MATTA, V. M. Avaliação da qualidade do suco de tangerina var, murcott quanto ao teor de ácido ascórbico e compostos fenólicos. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 7., 2007, Campinas. Ciência e tecnologia de alimentos em benefício a sociedade: ligando a agricultura à saúde. Campinas: SBCTA: Unicamp/FEA, 2007. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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Registros recuperados : 315 | |
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![](/consulta/web/img/deny.png) | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
17/05/2024 |
Data da última atualização: |
17/05/2024 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
CABRAL, L. M. C.; DORNIER, M.; M. CISSE; JESUS, D.; MATTA, V. M. da. |
Afiliação: |
LOURDES MARIA CORREA CABRAL, CTAA; M DORNIER, CIRAD-FHIOR; CISSE, M., CIRAD-FHIOR; D. JESUS, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO RIO DE JANEIRO; VIRGINIA MARTINS DA MATTA, CTAA. |
Título: |
Concentration of orange juice by coupling reverse osmosis and osmotic evaporation. |
Ano de publicação: |
2005 |
Fonte/Imprenta: |
In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 6., 2005, Campinas. Ciência de alimentos abrindo caminhos para o desenvolvimento científico, tecnológico e industrial. Campinas: Unicamp, 2005. 1 CD-ROM. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Ref. 1933. |
Conteúdo: |
Reverse osmosis (RO) and osmotic evaporation (OE) are membrane concentration processes that can be used for fruit juice concentration while maintaining its nutritional and sensorial properties as they are often conducted at room temperature. RO is a pressure driven process used when low molecular weight solutes such as inorganic salts or small organic molecules as glucose have to be separated from a solvent. One of the most important advantage of RO is its low energy consumption. OE allows the selective water vapour extraction from a diluted aqueous solution (fruit juice) to a concentrated solution (brine) due to the water activity gradient between these two streams that are separated by a hydrophobic membrane. This work aimed to study the concentration of orange juice by reverse osmosis coupled with osmotic evaporation. Orange juice from Brazil, at 11°Brix was used as raw material. The juice was previously concentrated by reverse osmosis at Embrapa, Brasil in a pilot scale equipment using a composite membrane with 95% NaCl rejection and a transmembrane pressure of 60 Bar. The pre concentrated juice was frozen and sent to France, where it was concentrated by osmotic evaporation at Cirad, in a lab scale system composed by two independent circuits, one for the juice and the other for the brine. A PFTE 0.2 µm flat sheet membrane was used. A calcium chloride solution was used as brine. During the reverse osmosis experiments, the permeate flux was about 28 kg/hm2. The maximum concentration factor reached was 5.8 resulting in a 35.7ºBrix juice. The evaporatory flux during osmotic concentration trials ranged from 12 kg/hm2 to 7 kg/hm2 allowing the concentration of the juice rise up to 61°Brix. The concentration factor reached by coupling reverse osmosis and osmotic evaporation is interesting and suggest the applicability of the membrane technologies to fruit juice concentration. MenosReverse osmosis (RO) and osmotic evaporation (OE) are membrane concentration processes that can be used for fruit juice concentration while maintaining its nutritional and sensorial properties as they are often conducted at room temperature. RO is a pressure driven process used when low molecular weight solutes such as inorganic salts or small organic molecules as glucose have to be separated from a solvent. One of the most important advantage of RO is its low energy consumption. OE allows the selective water vapour extraction from a diluted aqueous solution (fruit juice) to a concentrated solution (brine) due to the water activity gradient between these two streams that are separated by a hydrophobic membrane. This work aimed to study the concentration of orange juice by reverse osmosis coupled with osmotic evaporation. Orange juice from Brazil, at 11°Brix was used as raw material. The juice was previously concentrated by reverse osmosis at Embrapa, Brasil in a pilot scale equipment using a composite membrane with 95% NaCl rejection and a transmembrane pressure of 60 Bar. The pre concentrated juice was frozen and sent to France, where it was concentrated by osmotic evaporation at Cirad, in a lab scale system composed by two independent circuits, one for the juice and the other for the brine. A PFTE 0.2 µm flat sheet membrane was used. A calcium chloride solution was used as brine. During the reverse osmosis experiments, the permeate flux was about 28 kg/hm2. The maximum con... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Osmose; Produto de Origem Vegetal; Suco de Laranja; Tecnologia de Alimento. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 02712nam a2200217 a 4500 001 2164314 005 2024-05-17 008 2005 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCABRAL, L. M. C. 245 $aConcentration of orange juice by coupling reverse osmosis and osmotic evaporation.$h[electronic resource] 260 $aIn: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 6., 2005, Campinas. Ciência de alimentos abrindo caminhos para o desenvolvimento científico, tecnológico e industrial. Campinas: Unicamp, 2005. 1 CD-ROM.$c2005 500 $aRef. 1933. 520 $aReverse osmosis (RO) and osmotic evaporation (OE) are membrane concentration processes that can be used for fruit juice concentration while maintaining its nutritional and sensorial properties as they are often conducted at room temperature. RO is a pressure driven process used when low molecular weight solutes such as inorganic salts or small organic molecules as glucose have to be separated from a solvent. One of the most important advantage of RO is its low energy consumption. OE allows the selective water vapour extraction from a diluted aqueous solution (fruit juice) to a concentrated solution (brine) due to the water activity gradient between these two streams that are separated by a hydrophobic membrane. This work aimed to study the concentration of orange juice by reverse osmosis coupled with osmotic evaporation. Orange juice from Brazil, at 11°Brix was used as raw material. The juice was previously concentrated by reverse osmosis at Embrapa, Brasil in a pilot scale equipment using a composite membrane with 95% NaCl rejection and a transmembrane pressure of 60 Bar. The pre concentrated juice was frozen and sent to France, where it was concentrated by osmotic evaporation at Cirad, in a lab scale system composed by two independent circuits, one for the juice and the other for the brine. A PFTE 0.2 µm flat sheet membrane was used. A calcium chloride solution was used as brine. During the reverse osmosis experiments, the permeate flux was about 28 kg/hm2. The maximum concentration factor reached was 5.8 resulting in a 35.7ºBrix juice. The evaporatory flux during osmotic concentration trials ranged from 12 kg/hm2 to 7 kg/hm2 allowing the concentration of the juice rise up to 61°Brix. The concentration factor reached by coupling reverse osmosis and osmotic evaporation is interesting and suggest the applicability of the membrane technologies to fruit juice concentration. 650 $aOsmose 650 $aProduto de Origem Vegetal 650 $aSuco de Laranja 650 $aTecnologia de Alimento 700 1 $aDORNIER, M. 700 1 $aM. CISSE 700 1 $aJESUS, D. 700 1 $aMATTA, V. M. da
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Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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