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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  02/03/2016
Data da última atualização:  02/03/2016
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  SILVEIRA, A. L. R. da; MADARI, B. E.
Afiliação:  ANDRE LUIZ RODRIGUES DA SILVEIRA, doutorando UFG; BEATA EMOKE MADARI, CNPAF.
Título:  Avaliação temporal da densidade do solo em um Sistema de Integração Lavoura-pecuária-floresta no cerrado goiano.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 9., 2015, Santo Antônio de Goiás. Coletânea dos resumos apresentados. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2015.
Páginas:  p. 121.
Série:  (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 309).
Idioma:  Português
Conteúdo:  O objetivo deste trabalho foi avaliar as mudanças de Densidade do Solo (DS) em um espaço de três anos em um sistema de integração lavoura-pecuária-floresta (ILPF). Este estudo foi realizado nos anos de 2012, 2013 e 2014 na fazenda Boa Vereda, município de Cachoeira Dourada, Goiás.
Palavras-Chave:  Densidade do solo; Integração lavoura-pecuária-floresta.
Thesagro:  Cerrado; Solo.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/140532/1/p121.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF34028 - 1UPCRA - DD20152015
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Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  07/11/2022
Data da última atualização:  07/11/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  BARROS, J. DA S.; GOMES, V. C.; MEIRELLES, P. R. DE L.; MATTA, F. de P.; PARIZ, C. M.; CASTILHOS, A. M. DE; GOMES, T. G. DE J.; COSTA, C.
Afiliação:  JULIANA DA SILVA BARROS, UNIVERSIDADE ESTADUAL PAULISTA; VINICIUS CARRETEIRO GOMES, UNIVERSIDADE ESTADUAL PAULISTA; PAULO ROBERTO DE LIMA MEIRELLES, UNIVERSIDADE ESTADUAL PAULISTA; FREDERICO DE PINA MATTA, CPPSE; CRISTIANO MAGALHAES PARIZ, UNIVERSIDADE ESTADUAL PAULISTA; ANDRE MICHEL DE CASTILHOS, UNIVERSIDADE ESTADUAL PAULISTA; TIAGO GUTEMBERG DE JESUS GOMES, UNIVERSIDADE ESTADUAL PAULSITA; CINIRO COSTA, UNIVERSIDADE ESTADUAL PAULISTA.
Título:  Correlation of shear strength and physicochemical properties as a criterion for the selection of accessions of Paspalum grasses.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Acta Scientiarum-Agronomy, v. 45, e56280, 2022.
Páginas:  9 p.
ISSN:  1807-8621
DOI:  10.4025/actasciagron.v45i1.56280
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The present study aimed to evaluate the application of shear strength and its correlations with leaf blade morphological and chemical variables as a tool capable of detecting differences between species and accessions of the genus Paspalum in the early stages of a forage plant breeding programme. A total of 13 Paspalum accessions from two species (Paspalum atratum and Paspalum regnellii) were subjected to analyses of shear strength, which also analysed the neutral detergent fibre, acid detergent fibre, lignin, and digestibility. Morphological measurements were also performed to standardize the shear strength per unit of leaf tissue. The experimental design consisted of complete randomized blocks, with four replications and eight cuts performed over 2 years. Shear strength was evaluated for its potential usefulness for detecting differences between accessions of the same species and the correlations of accessions. It was possible to use the shear strength measured with the texturometer to detect differences between species and accessions of the Paspalum genus. The results showed significant correlations of shear strength and neutral detergent fibre (r = 0.49), and negative correlations were found between digestibility and shear strength (r = -0.55). These correlations were maintained when the strength variables were standardized according to the morphological variables. Thus, shear strength can be used in the initial stages of the selection of species of the genus Paspalum.
Palavras-Chave:  Dry matter digestibility; Forage digestion; Forage plant; Indirect selection; Leaf; Morphophysiology.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1148072/1/CorrelationShearStrength.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPPSE25769 - 1UPCAP - DDPROCI-2022.00107BAR2022.00183
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