BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroenergia. Para informações adicionais entre em contato com biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroenergia.
Data corrente:  29/09/2015
Data da última atualização:  20/09/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FAI, A. E. C.; SIMIQUELI, A. P. R.; GHISELLI, G.; PASTORE, G. M.
Afiliação:  Ana Elizabeth Cavalcante Fai, UNICAMP; Ana Paula Resende Simiqueli, UNICAMP; GISLAINE GHISELLI, CNPAE; Gláucia Maria Pastore, UNICAMP.
Título:  Sequential optimization approach for prebiotic galactooligosaccharides synthesis by Pseudozyma tsukubaensis and Pichia kluyveri.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Food Science and Technology, v. 63, p. 1214-1219, 2015.
DOI:  10.1016/j.lwt.2015.04.064
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Synthesis of the prebiotic galactooligosaccharides from lactose fermentation by Pseudozyma tsukubaensis and Pichia kluyveri was investigated. In this study, a sequential strategy of two experimental designs was used to optimize galactooligosaccharides production. First, Plackett-Burman screening design was applied to evaluate the effects of lactose, yeast extract, urea concentration, inoculum concentration, pH and agitation rate on the response of galactooligosaccharides yield synthesized by both yeasts. The preliminary Plackett-Burman design allowed the identification of the pH and urea concentration as statistically significant variables in the range studied. In order to find the optimal conditions for galactooligosaccharides synthesis, a central composite rotational design was employed. The independent variables were lactose, yeast extract and urea concentrations, and the response taken into account was galactooligosaccharides yield produced by P. tsukubaensis. The optimized condition for this prebiotic synthesis was: lactose, yeast extract and urea at concentrations of 26.0, 0.8 and 1.8 g/100 mL, respectively. Under the optimized and validated conditions, the transgalactosylation activity of P. tsukubaensis resulted in GOS yield of 28.35 GOS (g)/100 g of lactose at 24 h, with a maximum GOS production of 73.71 g/L, and approximately 50 g/100 g of lactose hydrolysis.
Palavras-Chave:  Metodologia de superfície de resposta; Prebiotic; Transgalactosilação; Transgalactosylation.
Thesagro:  Lactose.
Thesaurus Nal:  response surface methodology.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroenergia (CNPAE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAE2687 - 1UPCAP - DD
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 2
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoMELEM JUNIOR, N. J.; FONSECA, I. C. de B.; BRITO, O. R.; DECAËNS, T.; CARNEIRO, M. M.; MATOS, M. de F. A. de; GUEDES, M. C.; QUEIROZ, J. A. L. de; BARROSO, K. de O. Análise de componentes principais para avaliação de resultados analíticos da fertilidade de solos do Amapá. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 29, n. 3, p. 499-506, jul./set. 2008.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Nacional - A
Biblioteca(s): Embrapa Amapá.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
2.Imagem marcado/desmarcadoMELEM JUNIOR, N. J.; FONSECA, I. C. de B.; BRITO, O. R.; DECAËNS, T.; CARNEIRO, M. M.; MATOS, M. de F. A. de; GUEDES, M. C.; QUEIROZ, J. A. L. de; BARROSO, K. de O. Caracterização da fertilidade dos solos do Estado do Amapá. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 27.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 11.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 9.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 6., 2006, Bonito, MS. A busca das raízes: anais. Dourados: Embrapa Agropecuária Oeste, 2006. 1 CD-ROM. (Embrapa Agropecuária Oeste. Documentos, 82).
Biblioteca(s): Embrapa Amapá.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 2
Primeira ... 1 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional