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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
16/09/2022 |
Data da última atualização: |
16/09/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
REZENDE, M. L.; OLIVEIRA, G. M. de; WANDER, A. E.; CUNHA, C. A. da. |
Afiliação: |
MARYELE LAZARA REZENDE, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; GILMARA MARTINS DE OLIVEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; ALCIDO ELENOR WANDER, CNPAF; CLEYZER ADRIAN DA CUNHA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS. |
Título: |
Ação coletiva e criação de valor: estudo em uma associação de produtores rurais. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ECONOMIA, ADMINISTRAÇÃO E SOCIOLOGIA RURAL, 60., 2022, Natal. Agricultura familiar, sistemas agroalimentares e mudanças climáticas: desafios Rumo aos ODS. Natal: Universidade Federal do Rio Grande do Norte, 2022. |
Páginas: |
p. 1-12. |
ISBN: |
978-65-5941-796-4 |
Idioma: |
Português |
Notas: |
60º Congresso da SOBER. |
Conteúdo: |
Na década de 1990 várias ações coletivas foram criadas nas regiões rurais com vista a adaptação às mudanças econômicas, sociais, políticas e tecnológicas. Neste contexto surgiu a Associação estudada com o objetivo de acessar tecnologias não disponíveis individualmente e promover o desenvolvimento econômico dos associados. Logo, o objetivo deste trabalho é descrever a Associação e analisar os fatores que contribuíram para o seu desenvolvimento à luz da teoria das ações coletivas. Para o desenvolvimento do trabalho foram realizadas entrevistas e os dados foram analisados conforme teoria das ações coletivas. Observou-se que o tamanho reduzido do grupo e a presença de laços fortes entre os indivíduos contribui para o desenvolvimento e longevidade da associação, porém a associação apresenta pautas emergentes a serem discutidas para garantir sua continuidade, como a regulamentação da entrada de novos sócios ou a sucessão familiar e o aumento da heterogeneidade de interesses que demanda expertise em outras atividades econômicas. |
Palavras-Chave: |
Ações coletivas; Criação de valor. |
Thesagro: |
Associativismo; Desenvolvimento Econômico; Produtor. |
Thesaurus Nal: |
Rural population; Trade associations; Value added. |
Categoria do assunto: |
B Sociologia Rural |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1146498/1/sober-2022.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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Biblioteca |
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Origem |
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Registro |
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Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Meio Ambiente. Para informações adicionais entre em contato com cnpma.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
Data corrente: |
06/09/2023 |
Data da última atualização: |
20/12/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
LOPES, R. B.; SOUZA, T. A. D.; MASCARIN, G. M.; SOUZA, D. A. de; BETTIOL, W.; SOUZA, H. R.; FARIA, M. R. de. |
Afiliação: |
ROGERIO BIAGGIONI LOPES, Cenargen; TAMIRES APARECIDA DUARTE SOUZA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; GABRIEL MOURA MASCARIN, CNPMA; DANIELA AGUIAR DE SOUZA, Cenargen; WAGNER BETTIOL, CNPMA; HEBERT RIBEIRO SOUZA; MARCOS RODRIGUES DE FARIA, Cenargen. |
Título: |
Akanthomyces diversity in Brazil and their pathogenicity to plant-sucking insects. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Invertebrate Pathology, v. 200, article 107955, 2023. |
ISSN: |
0022-2011 |
DOI: |
https://doi.org/https://doi.org/10.1016/j.jip.2023.107955 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: Currently, species within the genus Akanthomyces are poorly studied and explored compared to other hypocrealean entomopathogenic fungi employed as commercial biocontrol agents. This study aimed to molecularly identify 23 Brazilian Akanthomyces strains, most originally isolated from aphids and scales (n = 22), and one from the coffee leaf rust, and further investigate their pathogenicity to six plant-sucking insects as a means to better understand their host spectra. We also explored the capacity of A. muscarius CG935 for blastospore production via liquid fermentation. Akanthomyces dipterigenus, A. muscarius, A. lecanii, and two unidentified species were recognized as naturally occurring in Brazil. Akanthomyces dipterigenus CG829 and A. muscarius CG935 were highly virulent to nymphs of Bemisia tabaci (67.5?85.4% confirmed mortality) and the aphid Aphis fabae (74.6?75.3%), but only the first strain was virulent to the mealybug Planococcus sp. (80.9%). Akanthomyces lecanii CG824 was weakly virulent to all tested insects. None of the strains were pathogenic to the thrips Caliothrips phaseoli, and all strains showed low virulence to the wooly whitefly Aleurothrixus floccosus and the scale Duplachionaspis divergens. Submerged liquid fermentation yields varied from 1.72 × 109 (day 2) to 3.90 × 109 (day 5) blastospores mL?1. Blastospores or aerial conidia from A. muscarius CG935, at a single concentration of 1 × 107 viable propagules mL?1, resulted in 67.5?83.1% mortality of B. tabaci nymphs within 8 days post-treatment. Overall, these results encourage additional studies that could lead to the development of new mycopesticides based on Akanthomyces strains. MenosAbstract: Currently, species within the genus Akanthomyces are poorly studied and explored compared to other hypocrealean entomopathogenic fungi employed as commercial biocontrol agents. This study aimed to molecularly identify 23 Brazilian Akanthomyces strains, most originally isolated from aphids and scales (n = 22), and one from the coffee leaf rust, and further investigate their pathogenicity to six plant-sucking insects as a means to better understand their host spectra. We also explored the capacity of A. muscarius CG935 for blastospore production via liquid fermentation. Akanthomyces dipterigenus, A. muscarius, A. lecanii, and two unidentified species were recognized as naturally occurring in Brazil. Akanthomyces dipterigenus CG829 and A. muscarius CG935 were highly virulent to nymphs of Bemisia tabaci (67.5?85.4% confirmed mortality) and the aphid Aphis fabae (74.6?75.3%), but only the first strain was virulent to the mealybug Planococcus sp. (80.9%). Akanthomyces lecanii CG824 was weakly virulent to all tested insects. None of the strains were pathogenic to the thrips Caliothrips phaseoli, and all strains showed low virulence to the wooly whitefly Aleurothrixus floccosus and the scale Duplachionaspis divergens. Submerged liquid fermentation yields varied from 1.72 × 109 (day 2) to 3.90 × 109 (day 5) blastospores mL?1. Blastospores or aerial conidia from A. muscarius CG935, at a single concentration of 1 × 107 viable propagules mL?1, resulted in 67.5?83.1% mortality ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Host-pathogen interaction; Multilocus phylogeny. |
Thesagro: |
Fermentação; Fungo Entomógeno; Fungo Para Controle Biológico. |
Thesaurus NAL: |
Biological control agents; Entomopathogenic fungi; Host-pathogen relationships; Liquid state fermentation; pathogenicity. |
Categoria do assunto: |
S Ciências Biológicas |
Marc: |
LEADER 02760naa a2200337 a 4500 001 2156481 005 2023-12-20 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0022-2011 024 7 $ahttps://doi.org/https://doi.org/10.1016/j.jip.2023.107955$2DOI 100 1 $aLOPES, R. B. 245 $aAkanthomyces diversity in Brazil and their pathogenicity to plant-sucking insects.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aAbstract: Currently, species within the genus Akanthomyces are poorly studied and explored compared to other hypocrealean entomopathogenic fungi employed as commercial biocontrol agents. This study aimed to molecularly identify 23 Brazilian Akanthomyces strains, most originally isolated from aphids and scales (n = 22), and one from the coffee leaf rust, and further investigate their pathogenicity to six plant-sucking insects as a means to better understand their host spectra. We also explored the capacity of A. muscarius CG935 for blastospore production via liquid fermentation. Akanthomyces dipterigenus, A. muscarius, A. lecanii, and two unidentified species were recognized as naturally occurring in Brazil. Akanthomyces dipterigenus CG829 and A. muscarius CG935 were highly virulent to nymphs of Bemisia tabaci (67.5?85.4% confirmed mortality) and the aphid Aphis fabae (74.6?75.3%), but only the first strain was virulent to the mealybug Planococcus sp. (80.9%). Akanthomyces lecanii CG824 was weakly virulent to all tested insects. None of the strains were pathogenic to the thrips Caliothrips phaseoli, and all strains showed low virulence to the wooly whitefly Aleurothrixus floccosus and the scale Duplachionaspis divergens. Submerged liquid fermentation yields varied from 1.72 × 109 (day 2) to 3.90 × 109 (day 5) blastospores mL?1. Blastospores or aerial conidia from A. muscarius CG935, at a single concentration of 1 × 107 viable propagules mL?1, resulted in 67.5?83.1% mortality of B. tabaci nymphs within 8 days post-treatment. Overall, these results encourage additional studies that could lead to the development of new mycopesticides based on Akanthomyces strains. 650 $aBiological control agents 650 $aEntomopathogenic fungi 650 $aHost-pathogen relationships 650 $aLiquid state fermentation 650 $apathogenicity 650 $aFermentação 650 $aFungo Entomógeno 650 $aFungo Para Controle Biológico 653 $aHost-pathogen interaction 653 $aMultilocus phylogeny 700 1 $aSOUZA, T. A. D. 700 1 $aMASCARIN, G. M. 700 1 $aSOUZA, D. A. de 700 1 $aBETTIOL, W. 700 1 $aSOUZA, H. R. 700 1 $aFARIA, M. R. de 773 $tJournal of Invertebrate Pathology$gv. 200, article 107955, 2023.
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Embrapa Meio Ambiente (CNPMA) |
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