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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria Tropical. |
Data corrente: |
23/10/2015 |
Data da última atualização: |
22/06/2017 |
Tipo da produção científica: |
Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento |
Autoria: |
CANUTO, K. M.; PEREIRA, R. de C. A.; RODRIGUES, T. H. S.; BRITO, E. S. de; LIMA, Y. C. de; PIMENTEL, F. A. |
Afiliação: |
KIRLEY MARQUES CANUTO, CNPAT; RITA DE CASSIA ALVES PEREIRA, CNPAT; TIGRESSA HELENA SOARES RODRIGUES, CNPAT; EDY SOUSA DE BRITO, CNPAT; YANAYRA COLARES de LIMA, Química, doutoranda em Biotecnologia, bolsista Embrapa Agroindústria Tropical; FLÁVIO ARAÚJO PIMENTEL, Pesquisador da Embrapa Agroindústria Tropical, in memoriam. |
Título: |
Influência do horário de colheita das folhas na composição química do óleo essencial de colônia (Alpinia zerumbet). |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical, 2015. |
Páginas: |
16 p. |
Série: |
(Embrapa Agroindústria Tropical. Boletim de pesquisa e desenvolvimento, 102). |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Espectrometria de massas. |
Thesagro: |
Cromatografia Gasosa; Planta Medicinal. |
Thesaurus Nal: |
Alpinia zerumbet. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/131683/1/BPD15006.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT) |
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![](/consulta/web/img/deny.png) | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Amazônia Oriental. Para informações adicionais entre em contato com cpatu.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
27/03/2009 |
Data da última atualização: |
22/11/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
Internacional - A |
Autoria: |
MARTINS, M. A.; PESSOA, J. D. C.; GONÇALVES, P. S.; SOUZA, F. I.; MATTOSO, L. H. C. |
Afiliação: |
MARIA ALICE MARTINS, CNPDIA; JOSE DALTON CRUZ PESSOA, CNPDIA; Paulo S. Gonçalves, IAC; FERNANDA ILKIU BORGES DE SOUZA, CPATU; LUIZ HENRIQUE CAPPARELLI MATTOSO, CNPDIA. |
Título: |
Thermal and mechanical properties of the açai fiber/natural rubber composites. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Materials Science, v. 43, n. 19, p. 6531-6538, Oct. 2008. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The açaí fruit industrial processing produces a large amount of waste, mainly seeds and fibers, which is a serious environmental and public health problem. The objective of this work was to use these fibers to obtain composites with natural rubber from different clones. The effect of the addition of açaí fibers and the type of clone were investigated using thermogravimetric analysis (TGA) under inert and oxidative atmospheres, differential scanning calorimetry (DSC), water sorption, and mechanical properties. The açaí fibers exhibited a thermal behavior comparable to other natural fibers industrially used in polymeric composites. The addition of the fibers did not influence the thermal stability of the composites. There was no significant effect of the type of clone and the addition of the fiber on the glass transition temperature, which was approximately -59 °C for all samples. Water sorption behavior of the compounds and of the composites was similar to that of the other materials with natural rubber that are reported in the literature. The promising performance of the composites with açaí fibers opens a new area of use for such fibers. |
Palavras-Chave: |
Brasil; Pará. |
Thesagro: |
Euterpe Oleracea; Palmeira Oleaginosa; Propriedade Físico-Química; Valor Nutritivo. |
Thesaurus NAL: |
Amazonia. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 01906naa a2200253 a 4500 001 1394225 005 2022-11-22 008 2008 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aMARTINS, M. A. 245 $aThermal and mechanical properties of the açai fiber/natural rubber composites.$h[electronic resource] 260 $c2008 520 $aThe açaí fruit industrial processing produces a large amount of waste, mainly seeds and fibers, which is a serious environmental and public health problem. The objective of this work was to use these fibers to obtain composites with natural rubber from different clones. The effect of the addition of açaí fibers and the type of clone were investigated using thermogravimetric analysis (TGA) under inert and oxidative atmospheres, differential scanning calorimetry (DSC), water sorption, and mechanical properties. The açaí fibers exhibited a thermal behavior comparable to other natural fibers industrially used in polymeric composites. The addition of the fibers did not influence the thermal stability of the composites. There was no significant effect of the type of clone and the addition of the fiber on the glass transition temperature, which was approximately -59 °C for all samples. Water sorption behavior of the compounds and of the composites was similar to that of the other materials with natural rubber that are reported in the literature. The promising performance of the composites with açaí fibers opens a new area of use for such fibers. 650 $aAmazonia 650 $aEuterpe Oleracea 650 $aPalmeira Oleaginosa 650 $aPropriedade Físico-Química 650 $aValor Nutritivo 653 $aBrasil 653 $aPará 700 1 $aPESSOA, J. D. C. 700 1 $aGONÇALVES, P. S. 700 1 $aSOUZA, F. I. 700 1 $aMATTOSO, L. H. C. 773 $tJournal of Materials Science$gv. 43, n. 19, p. 6531-6538, Oct. 2008.
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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