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Biblioteca(s): |
Embrapa Acre; Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Agrobiologia; Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Algodão; Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Cerrados; Embrapa Clima Temperado; Embrapa Florestas; Embrapa Gado de Corte; Embrapa Gado de Leite; Embrapa Hortaliças; Embrapa Instrumentação; Embrapa Mandioca e Fruticultura; Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Meio Norte / UEP-Parnaíba; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Milho e Sorgo; Embrapa Pantanal; Embrapa Pecuária Sudeste; Embrapa Pecuária Sul; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia; Embrapa Semiárido; Embrapa Soja; Embrapa Solos; Embrapa Suínos e Aves; Embrapa Tabuleiros Costeiros; Embrapa Trigo; Embrapa Unidades Centrais; Embrapa Uva e Vinho. MenosEmbrapa Acre; Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Agrobiologia; Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Algodão; Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental... Mostrar Todas |
Data corrente: |
09/05/2008 |
Data da última atualização: |
11/01/2022 |
Tipo da produção científica: |
Autoria/Organização/Edição de Livros |
Autoria: |
MELO, I. S. de; AZEVEDO, J. L. de (ed.). |
Afiliação: |
ITAMAR SOARES DE MELO, CNPMA; João Lúcio de Azevedo, ESALQ/USP. |
Título: |
Microbiologia ambiental. |
Edição: |
2.ed. rev. ampl. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
Jaguariúna: Embrapa Meio Ambiente, 2008. |
Páginas: |
647p il. |
ISBN: |
9788586771447 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Impacto de mudanças climáticas globais sobre a microbiota terrestre - Raquel Ghini. Impacto de xenobióticos e metais pesados na microbiota do solo - Célia Maria Maganhotto de Souza Silva e Rosana Faria Vieira. Microrganismos, minerais e metais - Oswaldo Garcia Jr. e Denise Bevilaqua. Bioprospecção da diversidade microbiana cultivável e não cultivável - Raquel Silva Peixoto, Alexandre Soares Rosado e Rodrigo Gouvêa Taketani. Técnicas moleculares aplicadas aos estudos de ecologia microbiana: A PCR em tempo real - Paulo Teixeira Lacava e João Lúcio de Azevedo. Biofilmes microbianos - René P Schneider. Biossurfactantes - Fátima Menezes Bento, Flavio A. de Oliveira Camargo e Christine Claire Gaylarde. Importância ambiental da biocatálise - Viridiana Santana Ferreira-Leitão, Maria Antonieta Ferrara e Elba P S. Bom. Estratégias de isolamento de microrganismos envolvidos na degradação de xenobióticos - Itamar Soares de Melo e João Lúcio de Azevedo. Biodegradação anaeróbia - Rosana Filomena Vazoller, Márcia Helena Rissato Zamariolli Damianovic e Juliana Calábria Araújo. Biodegradação de compostos aromáticos - Aneli de Melo Barbosa, Ellen Cristine Giese e Luiz Gustavo Covizzi. Biodegradação de organoclorados no solo por basidiomicetos lignovelulolíticos - Vera Lúcia Ramos Bonomi, Kátia Maria Gomes Machado, Dácio Roberto Mateus e Vera Maria Vitali. Biodegradação de lignina e tratamento de efluentes por fungos ligninolíticos: atualização - Nelson Durán e Elisa Esposito. Biodegradação de corantes têxteis - Priscila Maria Dellamatrice, Regina Teresa Rosim Monteiro e Doralice de Souza Luro Balan. Biodegradação de superfícies pintadas - Denise de Souza Saad. Biodegradação de polímeros sintéticos - Sandra Mara Martins Franchetti, José Carlos Marconato e Adriana de Campos. Biodegradação de fungicidas - Célia Maria Maganhotto de Souza Silva, Elisabeth Francisconi Fay e Rosângela Blotta Abakerli. Biodegradação de monoterpenos - Lucia Regina Durrant. Degradação de cafeína por bactérias - Paulo Mazzafera e Dirce Mithico Yamaoka-Yano. Degradação abiótica de xenobióticos - Elisabeth Francisconi Fay, Célia Maria Maganhotto de Souza Silva e Itamar Soares de Melo. Biodeterioração no ambiente construído - Márcia A. Shirakawa, Vanderley M. John e Maria Alba Cincotto. Biodeterioração de monumentos históricos - Maria Aparecida de Resende. Biodeterioração de monumentos históricos - Maria Aparecida de Resende. Biorremediação de solos contaminados por petróleo e derivados - Paulo Negrais Seabra. Fitorremediação de metais - Marcia Pletsch, Á ndrea C. A. Barros e Brancilene S. de Araujo. Importância da rizosfera na biodegradação de xenobióticos - Itamar Soares de Melo. Microbiologia aquática marinha - Irnia Nelly G. Rivera, Claudete Rodrigues Paula e Claudiana Paula de Souza. Transferência horizontal de genes de plantas geneticamente modificadas: avaliação dos riscos para as comunidades microbianas - Welington Luiz Araújo, Priscilla de Barros Rossetto e Júlia Ifuklinsky-Sobral. MenosImpacto de mudanças climáticas globais sobre a microbiota terrestre - Raquel Ghini. Impacto de xenobióticos e metais pesados na microbiota do solo - Célia Maria Maganhotto de Souza Silva e Rosana Faria Vieira. Microrganismos, minerais e metais - Oswaldo Garcia Jr. e Denise Bevilaqua. Bioprospecção da diversidade microbiana cultivável e não cultivável - Raquel Silva Peixoto, Alexandre Soares Rosado e Rodrigo Gouvêa Taketani. Técnicas moleculares aplicadas aos estudos de ecologia microbiana: A PCR em tempo real - Paulo Teixeira Lacava e João Lúcio de Azevedo. Biofilmes microbianos - René P Schneider. Biossurfactantes - Fátima Menezes Bento, Flavio A. de Oliveira Camargo e Christine Claire Gaylarde. Importância ambiental da biocatálise - Viridiana Santana Ferreira-Leitão, Maria Antonieta Ferrara e Elba P S. Bom. Estratégias de isolamento de microrganismos envolvidos na degradação de xenobióticos - Itamar Soares de Melo e João Lúcio de Azevedo. Biodegradação anaeróbia - Rosana Filomena Vazoller, Márcia Helena Rissato Zamariolli Damianovic e Juliana Calábria Araújo. Biodegradação de compostos aromáticos - Aneli de Melo Barbosa, Ellen Cristine Giese e Luiz Gustavo Covizzi. Biodegradação de organoclorados no solo por basidiomicetos lignovelulolíticos - Vera Lúcia Ramos Bonomi, Kátia Maria Gomes Machado, Dácio Roberto Mateus e Vera Maria Vitali. Biodegradação de lignina e tratamento de efluentes por fungos ligninolíticos: atualização - Nelson Durán e Elisa Esposito. Biodegradação de... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Biocatálise; Biodeterioração; Biofilms; Biosurfactantes; Brodeterioração; Ecologia microbiana; Fitorremiação; Micorganismo; Micróbio; Microbiologia ambiental; Xenobiótico. |
Thesagro: |
Biodegradação; Clima; Contaminação; Ecologia; Meio Ambiente; Microbiologia; Microrganismo; Mudança Climática; População Microbiana; Qualidade. |
Thesaurus Nal: |
Biodegradation; Microbiology. |
Categoria do assunto: |
-- P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra S Ciências Biológicas V Taxonomia de Organismos |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/149954/1/2008OL-05.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Meio Ambiente (CNPMA) |
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URL |
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![](/consulta/web/img/deny.png) | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Arroz e Feijão. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
03/11/2022 |
Data da última atualização: |
27/09/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 3 |
Autoria: |
MARINHO, J. de S. R.; VALDISSER, P. A. M. R.; BRONDANI, C.; PAVANELLI, I.; VIANELLO, R. P. |
Afiliação: |
JULIANA DE SOUZA RODRIGUES MARINHO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; PAULA ARIELLE M RIBEIRO VALDISSER, CNPAF; CLAUDIO BRONDANI, CNPAF; ISABELA PAVANELLI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; ROSANA PEREIRA VIANELLO, CNPAF. |
Título: |
Molecular markers for assessing the inter- and intra-racial genetic diversity and structure of common bean. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Genetic Resources and Crop Evolution, v. 70, n. 1, p. 263-279, Jan. 2023. |
ISSN: |
0925-9864 |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s10722-022-01432-4 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Early access July 2022. |
Conteúdo: |
The Mesoamerican and Andean gene pools of the common bean are distinguished into specific races. Knowledge of their structure and genetic diversity is an important prerequisite for plant conservation and breeding. The aim of this study was to estimate the inter- and intra-racial genetic diversity of genotypes representative of the six common bean races using simple sequence repeats (SSRs) and single nucleotide polymorphism (SNPs). Ninety-four accessions were genetically analyzed, using 24 SSR and 4.820 SNPs markers with minor allele frequencies (MAF)>- 5%. Based on SSR, 163 alleles were identified (13.8 alleles/marker). For the whole samples, the average values for expected (He) and observed heterozygosity (Ho) were 0.780 and 0.045, respectively, and 5.5 × 10-31 for probability of identity (PI). While for the gene pools analyzed separately, similar He estimates were obtained for the Andean (He = 0.731) and Mesoamerican gene pools (He = 0.733). Population structure and clustering analyses revealed subdivision predominantly by gene pool (K = 2). The overall linkage disequilibrium extension (r2sv) was 58 kb. Estimated He was 0.327 and Ho 0.025, with slightly higher values for the Mesoamerican (He= 0.303) when compared to its Andean counterpart (He = 0.269). Population structure was observed in the Andean (K = 2 and K = 3) and Mesoamerican (K = 2) gene pools. The molecular analyses did not reveal clear differentiation between the bean races. Although sampling may be having an effect on the analysis, our results reinforce that distinction among races appeared to have resulted from selection caused by domestication. MenosThe Mesoamerican and Andean gene pools of the common bean are distinguished into specific races. Knowledge of their structure and genetic diversity is an important prerequisite for plant conservation and breeding. The aim of this study was to estimate the inter- and intra-racial genetic diversity of genotypes representative of the six common bean races using simple sequence repeats (SSRs) and single nucleotide polymorphism (SNPs). Ninety-four accessions were genetically analyzed, using 24 SSR and 4.820 SNPs markers with minor allele frequencies (MAF)>- 5%. Based on SSR, 163 alleles were identified (13.8 alleles/marker). For the whole samples, the average values for expected (He) and observed heterozygosity (Ho) were 0.780 and 0.045, respectively, and 5.5 × 10-31 for probability of identity (PI). While for the gene pools analyzed separately, similar He estimates were obtained for the Andean (He = 0.731) and Mesoamerican gene pools (He = 0.733). Population structure and clustering analyses revealed subdivision predominantly by gene pool (K = 2). The overall linkage disequilibrium extension (r2sv) was 58 kb. Estimated He was 0.327 and Ho 0.025, with slightly higher values for the Mesoamerican (He= 0.303) when compared to its Andean counterpart (He = 0.269). Population structure was observed in the Andean (K = 2 and K = 3) and Mesoamerican (K = 2) gene pools. The molecular analyses did not reveal clear differentiation between the bean races. Although sampling may be having an ef... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Diversidade genética; Genetic diversity; SNP genotyping; SSR genotyping. |
Thesagro: |
Feijão; Genética Molecular; Marcador Molecular; Raça. |
Thesaurus NAL: |
Beans; Molecular genetics; Races; Single nucleotide polymorphism. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 02711naa a2200349 a 4500 001 2147995 005 2023-09-27 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0925-9864 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s10722-022-01432-4$2DOI 100 1 $aMARINHO, J. de S. R. 245 $aMolecular markers for assessing the inter- and intra-racial genetic diversity and structure of common bean.$h[electronic resource] 260 $c2023 500 $aEarly access July 2022. 520 $aThe Mesoamerican and Andean gene pools of the common bean are distinguished into specific races. Knowledge of their structure and genetic diversity is an important prerequisite for plant conservation and breeding. The aim of this study was to estimate the inter- and intra-racial genetic diversity of genotypes representative of the six common bean races using simple sequence repeats (SSRs) and single nucleotide polymorphism (SNPs). Ninety-four accessions were genetically analyzed, using 24 SSR and 4.820 SNPs markers with minor allele frequencies (MAF)>- 5%. Based on SSR, 163 alleles were identified (13.8 alleles/marker). For the whole samples, the average values for expected (He) and observed heterozygosity (Ho) were 0.780 and 0.045, respectively, and 5.5 × 10-31 for probability of identity (PI). While for the gene pools analyzed separately, similar He estimates were obtained for the Andean (He = 0.731) and Mesoamerican gene pools (He = 0.733). Population structure and clustering analyses revealed subdivision predominantly by gene pool (K = 2). The overall linkage disequilibrium extension (r2sv) was 58 kb. Estimated He was 0.327 and Ho 0.025, with slightly higher values for the Mesoamerican (He= 0.303) when compared to its Andean counterpart (He = 0.269). Population structure was observed in the Andean (K = 2 and K = 3) and Mesoamerican (K = 2) gene pools. The molecular analyses did not reveal clear differentiation between the bean races. Although sampling may be having an effect on the analysis, our results reinforce that distinction among races appeared to have resulted from selection caused by domestication. 650 $aBeans 650 $aMolecular genetics 650 $aRaces 650 $aSingle nucleotide polymorphism 650 $aFeijão 650 $aGenética Molecular 650 $aMarcador Molecular 650 $aRaça 653 $aDiversidade genética 653 $aGenetic diversity 653 $aSNP genotyping 653 $aSSR genotyping 700 1 $aVALDISSER, P. A. M. R. 700 1 $aBRONDANI, C. 700 1 $aPAVANELLI, I. 700 1 $aVIANELLO, R. P. 773 $tGenetic Resources and Crop Evolution$gv. 70, n. 1, p. 263-279, Jan. 2023.
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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