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Registros recuperados : 357 | |
203. | | RIGHI, E. Z.; MARIN, F. R.; ANGELOCCI, L. R.; CICHOTA, R.; FAVARIN, J. L. Efeito da velocidade do vento no deslocamento do plano zero e no comprimento da rugosidade em cafezal em crescimento. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AGROMETEOROLOGIA, 13, 2003, Santa Maria. Anais... Santa Maria: UNIFRA, SBA, UFSM, 2003. 177-178 folhas avulsas Biblioteca(s): Embrapa Territorial. |
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208. | | SAKAI, R. H.; MARIN, F. R.; NASSIF, D. S. P.; ANGELOCCI, L. R.; RIGHI, E. Z. Condutância foliar e transpiração em cafeeiro irrigado de cinco anos de cultivo. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AGROMETEOROLOGIA, 16, 2009, Belo Horizonte. Anais... Viçosa, MG: UFV; Sete Lagoas: Embrapa Milho e Sorgo, 2009. Não paginado. 1 CD-ROM. CBA 2009. Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital. |
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209. | | ASSAD, E. D.; PINTO, H. S.; ZULLO JUNIOR, J.; MARIN, F. R.; PELLEGRINO, G. Q. Mudanças climáticas e a agricultura brasileira: avaliação dos possíveis impactos. In: FERNANDES, E. N.; PACIULLO, D. C. S.; CASTRO, C. R. T. de; MÜLLER, M. D.; ARCURI, P. B. Sistemas agrossilvipastoris na América do Sul: desafios e potencialidades. Juiz de Fora: Embrapa Gado de Leite, 2007. p. 219-243. Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital. |
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211. | | ASSAD, E. D.; PINTO, H. S.; ZULLO JÚNIOR, J.; MARIN, F. R.; PELLEGRINO, G. Q. Mudanças climáticas e a produção de grãos no Brasil: avaliação dos possíveis impactos. Revista Plenarium. Brasília, DF, Ano 5, n. 5, p. 96-117, out. 2008. Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital. |
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217. | | MIRANDA, E. E. de; CAPUTI, E.; FERREIRA, A. S.; MARIN, F. R.; SENTELHAS, P. C. Monitoramento orbital de queimadas no Brasil. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AGROMETEOROLOGIA, 13., 2003, Santa Maria. Anais... Santa Maria: UNIFRA, SBA, UFSM, 2003. p. 1045-1046. folhas avulsas Biblioteca(s): Embrapa Territorial. |
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220. | | VILLA NOVA, N. A.; ANGELOCCI, L. R.; MARIN, F. R.; SENTELHAS, P. C. Método de estimativa do consumo hídrico em árvores de citros, para fins de irrigação localizada. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AGROMETEOROLOGIA, 14., 2005, Campinas. "Agrometeorologia, agroclimatologia e agronegócio": caderno de resumos. Campinas: SBA: UNICAMP, 2005. p. 147. Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital. |
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Registros recuperados : 357 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agricultura Digital. Para informações adicionais entre em contato com cnptia.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agricultura Digital. |
Data corrente: |
23/05/2005 |
Data da última atualização: |
17/01/2020 |
Autoria: |
MARIN, F. R.; ANGELOCCI, L. R.; RIGHI, E. Z.; SENTELHAS, P. C. |
Afiliação: |
FÁBIO RICARDO MARIN, CNPTIA; LUIZ ROBERTO ANGELOCCI, Esalq/USP; EVANDRO Z. RIGHI, Esalq/USP; PAULO CESAR SENTELHAS, Esalq/USP. |
Título: |
Evapotranspiration and irrigation requirements of a coffee plantation in Southern Brazil. |
Ano de publicação: |
2005 |
Fonte/Imprenta: |
Experimental Agriculture, v. 41, n. 2, p. 187-197, 2005. |
DOI: |
10.1017/S0014479704002480 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Crop evapotranspiration (ETc) was measured as evaporative heat flux from a drip-irrigated coffee (Coffea arabica) plantation with 5-year-old trees using the Bowen ratio-energy balance technique.Crop transpiration (T) was determined with the stem heat balance method. Irrigation requirements were determined by comparing the ETc and T with reference evapotranspiration (ETo) derived from the Penman-Monteith equation and expressed as the ETc/ETo (Kc) and T/ETo (Kcb) ratios. Also, relationships were established between ETc and T and class A pan evaporation (ECA). The influence of inter-row vegetation on ETc was analysed, since the measurements were taken in a period of transition between dry-wet seasons. The average Kc value obtained was 1.00. The strong coupling of coffee plants to atmospheric conditions and high sensitivity of coffee plants to large vapour pressure deficits and air/leaf temperatures caused variations in Kcb in relation to ETo. Kcb ranged from 0.67, when ETo exceeded 4 mm d?1, to 1.27 when ETo was less than 2 mm d?1. When vegetation did not occupy the inter-row ground spaces, T represented about 0.87ETc, but 0.68ETc when ground vegetation filled the inter-row spaces. |
Thesagro: |
Café; Evapotranspiração; Irrigação. |
Thesaurus NAL: |
Evapotranspiration; Irrigation. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01878naa a2200229 a 4500 001 1001303 005 2020-01-17 008 2005 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1017/S0014479704002480$2DOI 100 1 $aMARIN, F. R. 245 $aEvapotranspiration and irrigation requirements of a coffee plantation in Southern Brazil.$h[electronic resource] 260 $c2005 520 $aCrop evapotranspiration (ETc) was measured as evaporative heat flux from a drip-irrigated coffee (Coffea arabica) plantation with 5-year-old trees using the Bowen ratio-energy balance technique.Crop transpiration (T) was determined with the stem heat balance method. Irrigation requirements were determined by comparing the ETc and T with reference evapotranspiration (ETo) derived from the Penman-Monteith equation and expressed as the ETc/ETo (Kc) and T/ETo (Kcb) ratios. Also, relationships were established between ETc and T and class A pan evaporation (ECA). The influence of inter-row vegetation on ETc was analysed, since the measurements were taken in a period of transition between dry-wet seasons. The average Kc value obtained was 1.00. The strong coupling of coffee plants to atmospheric conditions and high sensitivity of coffee plants to large vapour pressure deficits and air/leaf temperatures caused variations in Kcb in relation to ETo. Kcb ranged from 0.67, when ETo exceeded 4 mm d?1, to 1.27 when ETo was less than 2 mm d?1. When vegetation did not occupy the inter-row ground spaces, T represented about 0.87ETc, but 0.68ETc when ground vegetation filled the inter-row spaces. 650 $aEvapotranspiration 650 $aIrrigation 650 $aCafé 650 $aEvapotranspiração 650 $aIrrigação 700 1 $aANGELOCCI, L. R. 700 1 $aRIGHI, E. Z. 700 1 $aSENTELHAS, P. C. 773 $tExperimental Agriculture$gv. 41, n. 2, p. 187-197, 2005.
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Registro original: |
Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA) |
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