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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Meio-Norte. |
Data corrente: |
02/01/2019 |
Data da última atualização: |
02/01/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
MALAGODI-BRAGA, K. S.; WATANABE, M. A.; CAMARGO, R. C. R. de; SANTOS, J. J. dos; CANUTO, J. C.; QUEIROGA, J. L. de. |
Afiliação: |
KATIA SAMPAIO MALAGOLI BRAGA, CNPMA; MARIA AICO WATANABE, CNPMA; RICARDO COSTA RODRIGUES DE CAMARGO, CPAMN; JODY JUSTINO DOS SANTOS, Faculdade Politécnica de Campinas; JOAO CARLOS CANUTO, CNPMA; JOEL LEANDRO DE QUEIROGA, CNPMA. |
Título: |
Sistemas agroflorestais biodiversos conservando polinizadores. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Cadernos de Agroecologia, Porto Alegre, v. 13, n. 1, p. 1-8, Jul. 2018. Edição dos anais do VI Congresso Latino-Americano (CLAA), X Congresso Brasileiro (CBA), V Seminário do DF e Entorno (SEMDF), 12-15 setembro de 2017, Brasília, DF, Brasil. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Resumo: A maioria das plantas cultivadas depende da polinização animal para a produção, e as abelhas são os polinizadores mais efetivos. A alteração de habitats naturais pode afetar a reprodução sexual das plantas e a produtividade agrícola, pois pode reduzir a diversidade e a abundância de polinizadores. A adoção de sistemas agroflorestais biodiversos (SAFs), pode contribuir para manter a diversidade de abelhas. Para avaliar este potencial dos SAFs, as espécies de abelhas que visitam as árvores em floração nos SAFs agroecológicos da Embrapa Meio Ambiente estão sendo monitoradas desde janeiro de 2017. Amostras de pólen dessas árvores são armazenadas para posterior avaliação da dieta das abelhas sem ferrão criadas racionalmente no local. Dados de observações anteriores e do referencial bibliográfico também são utilizados. Como resultado, apresentamos uma lista preliminar das árvores dos SAFs que oferecem recursos alimentares para as abelhas sem ferrão. Abstract: Most cultivated plants depend on animal pollination for production and bees are the most effective pollinators. Altering natural habitats can affect plant sexual reproduction and agricultural productivity, as it may reduce the diversity and abundance of pollinators. The adoption of diversified agroforestry systems (SAFs) can contribute to the maintenance of bee diversity. To evaluate this potential of SAFs, the bee species that visit the flowering trees in the agroecological SAFs of Embrapa Meio Ambiente have been monitored since January 2017. Pollen samples from the trees are stored for further evaluation of the diet of stingless bees rationally reared at the site. Data from previous observations and bibliographic references are also used. As a result, we present a preliminary list of the trees in SAFs that provide food resources for stingless bees. MenosResumo: A maioria das plantas cultivadas depende da polinização animal para a produção, e as abelhas são os polinizadores mais efetivos. A alteração de habitats naturais pode afetar a reprodução sexual das plantas e a produtividade agrícola, pois pode reduzir a diversidade e a abundância de polinizadores. A adoção de sistemas agroflorestais biodiversos (SAFs), pode contribuir para manter a diversidade de abelhas. Para avaliar este potencial dos SAFs, as espécies de abelhas que visitam as árvores em floração nos SAFs agroecológicos da Embrapa Meio Ambiente estão sendo monitoradas desde janeiro de 2017. Amostras de pólen dessas árvores são armazenadas para posterior avaliação da dieta das abelhas sem ferrão criadas racionalmente no local. Dados de observações anteriores e do referencial bibliográfico também são utilizados. Como resultado, apresentamos uma lista preliminar das árvores dos SAFs que oferecem recursos alimentares para as abelhas sem ferrão. Abstract: Most cultivated plants depend on animal pollination for production and bees are the most effective pollinators. Altering natural habitats can affect plant sexual reproduction and agricultural productivity, as it may reduce the diversity and abundance of pollinators. The adoption of diversified agroforestry systems (SAFs) can contribute to the maintenance of bee diversity. To evaluate this potential of SAFs, the bee species that visit the flowering trees in the agroecological SAFs of Embrapa Meio Ambiente have been mon... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Abelhas sem ferrão; Floral resources; Recursos florais; Sistemas agroflorestais. |
Thesagro: |
Abelha; Agrossilvicultura; Árvore; Conservação; Inseto polinizador; Preservação da natureza. |
Thesaurus Nal: |
Agroforestry; Apidae; Natural resources conservation; Stingless bees; Trees. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/189530/1/2018AA02.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Meio Ambiente (CNPMA) |
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URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Clima Temperado. Para informações adicionais entre em contato com cpact.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Clima Temperado. |
Data corrente: |
26/02/2015 |
Data da última atualização: |
24/02/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
ZISKA, L. H.; GEALY, D. R.; BURGOS, N.; CAICEDO, A. L.; GRESSEL, J.; LAWTON-RAUH, A. L.; AVILA, L. A.; THEISEN, G.; NORSWORTHY, J.; FERRERO, A.; VIDOTTO, F.; JOHNSON, D. E.; FERREIRA, F. G.; MARCHESAN, E.; MENEZES, V.; COHN, M. A.; LINSCOMBE, S.; CARMONA, L.; TANG, R.; MEROTTO, A. |
Afiliação: |
LEWIS H. ZISKA, USDA-ARS; DAVID R. GEALY, USDA-ARS; NILDA BURGOS, UNIVERSITY OF ARKANSAS; ANA L. CAICEDO, UNIVERSITY OF MASSACHUSETTS; JONATHAN GRESSEL, WEIZMANN INSTITUTE OF SCIENCE; AMY L. LAWTON-RAUH, CLEMSON UNIVERSITY; LUIS A. AVILA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; GIOVANI THEISEN, CPACT; JASON NORSWORTHY, UNIVERSITY OF ARKANSAS; ALDO FERRERO, UNIVERSITY OF TURIN; FRANCESCO VIDOTTO, UNIVERSITY OF TURIN; DAVID E. JOHNSON, INTERNATIONAL RICE RESEARCH INSTITUTE; FELIPE G. FERREIRA, IRGA; ENIO MARCHESAN, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA MARIA; VALMIR MENEZES, IRGA; MARC A. COHN, LOUISIANA STATE UNIVERSITY; STEVEN LINSCOMBE, LOUISIANA STATE UNIVERSITY; LUCIANO CARMONA, CIAT; RUI TANG, CHINESE ACADEMY OF AGRICULTURAL SCIENCES; ALDO MEROTTO, UFRGS. |
Título: |
Weedy (Red) Rice: an emerging constraint to global rice production. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Advances in Agronomy, v. 129, p. 181-228, 2015. |
ISSN: |
0065-2113 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Ongoing increases in the human population necessitate that rice will continue to be a critical aspect of food security for the twenty-first century. While production must increase in the coming decades to meet demand, such increases will be accompanied by diminished natural resources and rising production costs that will alter how rice is grown and managed. Such resource constraints are the impetus for the ongoing transition from traditional flooding and transplanting to direct-seeded rice (DSR). However, such a transition can result in an increase in pest pressures, especially weeds. Rice production can be particularly vulnerable to weed competition, with significant yield losses (i.e., >50%) occurring. Among pernicious weeds, weedy (red) rice (Oryza sativa L.) is increasingly recognized as a major constraint in achieving maximum yield in DSR. Weedy rice is congeneric to crop rice with phenotypic similarity; hence, its ability to negatively influence qualitative and quantitative aspects of production is substantial. As rice will continue to serve as a cornerstone for future food security and sustainability, a comprehensive assessment of weedy rice impacts associated with increasing adoption of DSR is both timely and critical. In this chapter, we examine the biological basis for the competitive ability of weedy rice, including its evolution, ecophysiology, and genetics; quantify spatial?temporal shifts in its distribution and spread; and emphasize and outline a number of regional and global management strategies for its detection and control. Lastly, a number of critical research areas are suggested that deserve additional scrutiny with respect to weedy rice management. MenosOngoing increases in the human population necessitate that rice will continue to be a critical aspect of food security for the twenty-first century. While production must increase in the coming decades to meet demand, such increases will be accompanied by diminished natural resources and rising production costs that will alter how rice is grown and managed. Such resource constraints are the impetus for the ongoing transition from traditional flooding and transplanting to direct-seeded rice (DSR). However, such a transition can result in an increase in pest pressures, especially weeds. Rice production can be particularly vulnerable to weed competition, with significant yield losses (i.e., >50%) occurring. Among pernicious weeds, weedy (red) rice (Oryza sativa L.) is increasingly recognized as a major constraint in achieving maximum yield in DSR. Weedy rice is congeneric to crop rice with phenotypic similarity; hence, its ability to negatively influence qualitative and quantitative aspects of production is substantial. As rice will continue to serve as a cornerstone for future food security and sustainability, a comprehensive assessment of weedy rice impacts associated with increasing adoption of DSR is both timely and critical. In this chapter, we examine the biological basis for the competitive ability of weedy rice, including its evolution, ecophysiology, and genetics; quantify spatial?temporal shifts in its distribution and spread; and emphasize and outline a number of reg... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Arroz daninho; Weedy rice. |
Thesagro: |
Arroz; Arroz vermelho; Erva daninha. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02779naa a2200421 a 4500 001 2009954 005 2016-02-24 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0065-2113 100 1 $aZISKA, L. H. 245 $aWeedy (Red) Rice$ban emerging constraint to global rice production.$h[electronic resource] 260 $c2015 520 $aOngoing increases in the human population necessitate that rice will continue to be a critical aspect of food security for the twenty-first century. While production must increase in the coming decades to meet demand, such increases will be accompanied by diminished natural resources and rising production costs that will alter how rice is grown and managed. Such resource constraints are the impetus for the ongoing transition from traditional flooding and transplanting to direct-seeded rice (DSR). However, such a transition can result in an increase in pest pressures, especially weeds. Rice production can be particularly vulnerable to weed competition, with significant yield losses (i.e., >50%) occurring. Among pernicious weeds, weedy (red) rice (Oryza sativa L.) is increasingly recognized as a major constraint in achieving maximum yield in DSR. Weedy rice is congeneric to crop rice with phenotypic similarity; hence, its ability to negatively influence qualitative and quantitative aspects of production is substantial. As rice will continue to serve as a cornerstone for future food security and sustainability, a comprehensive assessment of weedy rice impacts associated with increasing adoption of DSR is both timely and critical. In this chapter, we examine the biological basis for the competitive ability of weedy rice, including its evolution, ecophysiology, and genetics; quantify spatial?temporal shifts in its distribution and spread; and emphasize and outline a number of regional and global management strategies for its detection and control. Lastly, a number of critical research areas are suggested that deserve additional scrutiny with respect to weedy rice management. 650 $aArroz 650 $aArroz vermelho 650 $aErva daninha 653 $aArroz daninho 653 $aWeedy rice 700 1 $aGEALY, D. R. 700 1 $aBURGOS, N. 700 1 $aCAICEDO, A. L. 700 1 $aGRESSEL, J. 700 1 $aLAWTON-RAUH, A. L. 700 1 $aAVILA, L. A. 700 1 $aTHEISEN, G. 700 1 $aNORSWORTHY, J. 700 1 $aFERRERO, A. 700 1 $aVIDOTTO, F. 700 1 $aJOHNSON, D. E. 700 1 $aFERREIRA, F. G. 700 1 $aMARCHESAN, E. 700 1 $aMENEZES, V. 700 1 $aCOHN, M. A. 700 1 $aLINSCOMBE, S. 700 1 $aCARMONA, L. 700 1 $aTANG, R. 700 1 $aMEROTTO, A. 773 $tAdvances in Agronomy$gv. 129, p. 181-228, 2015.
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