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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
21/11/2019 |
Data da última atualização: |
21/11/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
LIMA, F. B. de; PASSOS, A. M. A. dos; SILVA, J. B. da; ALVES, C. Z.; NETTO, D. A. M.; COTRIM, M. F. |
Afiliação: |
Fábio Batista de Lima, Universidade Federal do Acre; ALEXANDRE MARTINS ABDAO DOS PASSOS, CNPMS; Josué Bispo da Silva, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul; Charline Zaratin Alves, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul; Déa Alecia Martins Netto, Pesquisadora aposentada - Embrapa Milho e Sorgo; Mayara Fávero Cotrim, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul. |
Título: |
Accelerated aging in sorghum genotypes. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Bioscience Journal, v. 35, n. 2, p. 450-458, 2019 . |
DOI: |
10.14393/BJ-v35n2a2019-41774 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The accelerated aging test has stood out among vigor tests. It has been used with different objectives, including as an assistance method in the selection of cultivars for plant breeding. This research aimed to analyze the effects of different exposure times to accelerated aging on the germination and vigor of sorghum seeds from different genetic sources. The experiment consisted of a completely randomized design with eight genotypes and four replications. Seeds were subject to an accelerated aging test with four exposure times (0, 24, 72, and 96 h) at a temperature of 47 °C and then evaluated by germination test (G), germination speed index (GSI), mean germination time (MGT), seedling emergence (SE), emergence speed index (ESI), and mean emergence time (MET). All genotypes presented a reduction in germination, GSI, SE, and ESI, and an increase in MGT and MET. The genotype CMX5156A had an increase in seed vigor under conditions of high temperature and relative humidity. Accelerated aging for 72 hours at 47 °C drastically reduces seed vigor. The accelerated aging test can be used to differentiate sorghum genotypes in breeding programs. |
Palavras-Chave: |
Qualidade fisiológica. |
Thesagro: |
Germinação; Sorghum Bicolor. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/205192/1/Accelerated-aging.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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Biblioteca |
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Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
14/11/2017 |
Data da última atualização: |
16/01/2018 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
AMARAL, C. O.; CENCI, S. A.; MALDONADO, J. F. M.; FALEIRO, F. G.; GALVÃO, H. L. |
Afiliação: |
Clinimar Oliveira Amaral, IFF; SERGIO AGOSTINHO CENCI, CTAA; José Francisco Martinez Maldonado, PESAGRO; FABIO GELAPE FALEIRO, CPAC; Hilton Lopes Galvão, IFF. |
Título: |
Experiência de sucesso da tecnologia de mudas enxertadas de maracujazeiro azedo para controle da fusariose no Rio de Janeiro. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
In: SIMPÓSIO BRASILEIRO SOBRE A CULTURA DO MARACUJAZEIRO, 7.; SEMINÁRIO SUL-BRASILEIRO SOBRE MARACUJAZEIRO, 2., 2017, Balneário Arroio do Silva, SC. Resumos das palestras, trabalhos científicos e relatos de experiência: anais. Florianópolis: Epagri, 2017. p. 89. |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Passiflora edulis S. |
Thesagro: |
Fusariose; Maracujá; Propagação Vegetativa. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/166714/1/maracujazeirop89.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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