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22. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MONTELEONE, S.; MORAES, E. A.; FARIA, B. T.; AQUINO JUNIOR, P. T.; MAIA, R. F.; TORRE NETO, A.; TOSCANO, A. Exploring the adoption of precision agriculture for irrigation in the context of agriculture 4.0: The key role of internet of things. Sensors, v. 20, n. 24, 7091, 2020. 1 - 32 Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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24. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SILVA, J. P. M.; CABACINHA, C. D.; ASSIS, A. L.; MONTEIRO, T. C.; ARAÚJO JÚNIOS, C. A.; MAIA, R. D. Redes neurais artificiais para estimar a densidade básica de madeiras do cerrado. Pesquisa Florestal Brasileira, Colombo, v. 38, e201701656, 2018. 10 p. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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25. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | KAMIENSKI, C.; SOININEN, J. P.; TAUMBERGER, M.; DANTAS, R.; TOSCANO, A.; CINOTTI, T. S.; MAIA, R. F.; TORRE NETO, A. Smart water management platform: IoT-based precision irrigation for agriculture. Sensors, v. 19, n. 2, article 276, 2019. 20 p. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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26. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | KAMIENSKI, C.; SOININEN, J. P.; TAUMBERGER, M.; FERNANDES, S.; TOSCANO, A.; CINOTTI, T. S.; MAIA, R. F.; TORRE NETO, A. SWAMP: an IoT-based smart water management platform for precision irrigation in agriculture. In: CONFERENCE OF OPEN INNOVATION ASSOCIATION FRUCT, 23., 2018, Bologna. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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27. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | KAMIENSKI, C.; KLEINSCHMIDT, J. H.; SOININEN, J.; KOLEHMAINEN, K.; ROFFIA, L.; VISOLI, M. C.; MAIA, R. F.; FERNANDES, S. SWAMP: Smart Water Management Platform overview and security challenges. In: ANNUAL IEEE/IFIP INTERNATIONAL CONFERENCE ON DEPENDABLE SYSTEMS AND NETWORKS WORKSHOPS, 48., 2018, Luxembourg. Proceedings... Los Alamitos: IEEE, 2018. p. 49-50. DSNW 2018. Na publicação: Marcos Visoli. Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital. |
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28. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MAIA, R. C.; CARVALHO, B. R. de; BARROS, V. R. S. M. de; TAVERNARI, F. de C.; SORDI, C. Tecnologias disponíveis para o destino de resíduos das granjas de postura. In: CURSO DE ATUALIZAÇÃO EM AVICULTURA PARA POSTURA COMERCIAL, 11., 2014, Jaboticabal. Anais... Jaboticabal: Fundação de Apoio a Pesquisa, Ensino e Extensão, 2014. p. 29-38. Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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29. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | PIMENTEL, D. C. R.; SHIMIZU, E. S. C.; LEÃO, N. V. M.; MAIA, R. P. A.; ABREU, Y. F. B. Tratamento pré-germinativo em sementes de Albizia Pedicellaris (DC.) L. Rico. Informativo ABRATES, Curitiba, v. 23, n. 2, set. 2015. Número especial. Resumo apresentado no XIX Congresso Brasileiro de Sementes, Foz do Iguaçu, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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31. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | BARROS, V. R. S. M. de; MAIA, R. C.; FARIA, B. D.; BATISTA, L. da S.; TAVERNARI, F. de C.; ALBINO, L. F. T. Energia metabolizável de rações peletizadas e fareladas contendo diferentes níveis de glicerina para frangos de corte. In: SIMPÓSIO DE AVICULTURA DO NORDESTE, 2., 2014, João Pessoa. Anais... João Pessoa: Universidade Federal de Paraíba, 2014. Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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33. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MUNIZ, C. R.; SOARES, A. A.; FILGUEIRAS, H. A. C.; SARRÍA, S. D.; MATIAS, M. de L.; MAIA, R. C. A.; SILVA, E. de O. Effect of postharvest mechanical injury on microstructure and quality of cantaloupe melons. Acta Horticulturae, v.768, p.323-328, 2008. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical. |
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34. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | VIDIGAL FILHO, P. S.; PEQUENO, M. G.; TORMENA, C. A.; CALDANI, L. A.; ALBRECHT, S. A.; SAGRILO, E.; MAIA, R.; SIMON, G. A.; LIMA, R. S. Sistemas de preparo de solo influenciando a produtividade da mandioca Sao Pedro, SP: Centro de Raizes Tropicais/UNESP/SBM, 1996. 1p. In: CONGRESSO LATINO AMERICANO DE RAIZES TROPICAIS, 1, E CONGRESSO BRASILEIRO DE MANDIOCA, 9, 1996, Sao Pedro, SP. Programa e Resumos... Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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35. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | VIDIGAL FILHO, P. S.; PEQUENO, M. G.; SCAPIM, C. A.; VIDIGAL, M. C. G.; MAIA, R. R.; SAGRILO, E.; SIMON, G. A.; LIMA, R. S. Avaliação de cultivares de mandioca na região Noroeste do Paraná. Bragantia, Campinas, v. 59, n. 1, p. 69-75, 2000. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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36. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MAIA, R. C. P.; TAVERNARI, F. de C.; ALBINO, L. F. T.; PETROLLI, T. G.; BARROS, V. R. S. M. de; CARVALHO, B. R. de. Formação e qualidade dos ovos. In: ALBINO, L. F. T.; CARVALHO, B. R. de; MAIA, R. C.; BARROS, V. R. S. M. de. Galinhas poedeiras: criação e alimentação. Viçosa, MG: Aprenda Fácil, p. 271-345. Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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37. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SCAPIM, C. A.; SAGRILO, E.; RIMOLDI, F.; PEQUENO, M. G.; KRITSCHAL, M. V.; VIDIGAL, M. C. G.; VIDIGAL FILHO, P. S.; MAIA, R. R. Produção de folhas e teores de massa seca em frações de cinco cultivares de mandioca, no segundo ciclo vegetativo In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MANDIOCA, 11., 2005, Campo Grande. Ciência e tecnologia para a raiz do Brasil: anais. Campo Grande: Governo do Estado; Dourados: Embrapa Agropecuária Oeste, 2005. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste. |
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39. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MAIA, R. da S.; CARVALHO, C. J. R. de; SOUZA, C. M. de A.; FREITAS, J. F. B. de; VASCONCELOS, S. S. Utilização de fungos micorrízicos arbusculares como indicadores biológicos de alteração do solo na agricultura de derruba-e-queima na Amazônia. In: CONFERÊNCIA DO SUBPROGRAMA DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA - SPC&T FASE II/PPG7, 2008, Belém, PA. Anais... Brasília, DF: CNPq, 2009. p. 446-451. Disponível também em CD-ROM (CD 00173). Biblioteca(s): Embrapa Solos / UEP-Recife. |
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40. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MAIA, R. da S.; CARVALHO, C. J. R. de; SOUZA, C. M. de A.; FREITAS, J. F. B. de; VASCONCELOS, S. S. Utilização de fungos micorrízicos arbusculares como indicadores biológicos de alteração do solo na agricultura de derruba-e-queima na Amazônia. In: CONFERÊNCIA DO SUBPROGRAMA DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA - SPC&T FASE II/PPG7, 2008, Belém, PA. Anais... Brasília, DF: CNPq, 2009. p. 446-451. Disponível também em CD-ROM (CD 00173). Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
28/01/2016 |
Data da última atualização: |
28/01/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
RAMALHO, J. C.; SEMEDO, J. N.; PAIS, I. P.; SCOTTI-CAMPOS, P.; RODRIGUES, A. P.; FORTUNATO, A. S.; LEITÃO, A. E.; LOPES, E.; PALOS, I.; SILVA, M. J.; GOULÃO, L.; BATISTA-SANTOS, P.; RIBEIRO-BARROS, A. I.; SIMÕES-COSTA, M. C.; MARTINS, L. D.; TOMAZ, M. A.; MAIA, R.; MÁGUAS, C.; PESSOA, M. F.; REBOREDO, F. H.; LIDON, F. C.; SANGLARD, L. M.; MORAIS, L. E.; ARAÚJO, W. L.; GHINI, R.; DaMATTA, F. M. |
Afiliação: |
JOSE C RAMALHO, Instituto Investigação Científica Tropical; JOSE NOBRE SEMEDO, Instituto Nacional Investigação Agrária e Veterinária; ISABEL P PAIS, Instituto Nacional Investigação Agrária e Veterinária; PAULA SCOTTI-CAMPOS, Instituto Nacional Investigação Agrária e Veterinária; ANA PAULA RODRIGUES, Universidade de Lisboa; ANA S FORTUNATO, Instituto Investigação Científica Tropical; ANTONIO E LEITAO, Instituto Investigação Científica Tropical; E LOPES, Instituto Investigação Científica Tropical; I PALOS, Instituto Investigação Científica Tropical; M J SILVA, Instituto Investigação Científica Tropical; LUIS GOULAO, Instituto Investigação Científica Tropical; PAULA BATISTA-SANTOS, Instituto Investigação Científica Tropical; ANA I RIBEIRO-BARROS, Instituto Investigação Científica Tropical; MARIA CRISTINA SIMÕES-COSTA, Instituto Investigação Científica Tropical; LIMA D MARTINS, Instituto Investigação Científica Tropical; MARCELO ANTONIO TOMAZ, UFES; R MAIA, Universidade de Lisboa; CRISTINA MAGUAS, Universidade de Lisboa; M F PESSOA, Universidade Nova de Lisboa; FERNANDO H REBOREDO, Universidade Nova de Lisboa; FERNANDO C LIDON, Universidade Nova de Lisboa; LILIAN MARIA VINCIS PEREIRA SANGLARD, UFV; LEANDRO ELIAS MORAIS, UFV; WAGNER L ARAUJO, UFV; RAQUEL GHINI, CNPMA; FABIO MURILO DAMATTA, UFV. |
Título: |
A glimpse of climate change impact on C. Arabica L. and C. Canephora Pierre ex A. Froehner physiology: the combined effects of enhanced growth CO2 and temperature. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON COFFEE SCIENCE, 25., 2014, Armenia. Leveraging knowledge for coffee sustainability: proceedings. Armenia: Association for Science and Information on Coffee, 2014. p. 42-49. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Summary: The effective impact of climate changes on the coffee plant physiology, promoted by enhanced air [CO2] and global warming remain to be fully elucidated through biological studies. Therefore, this work aims at linking important coffee physiological responses to environmental changes of enhanced growth [CO2] and temperature on genotypes from the two major producing species. Potted plants from C. arabica cv. IPR 108 and of C. canephora cv. Conilon Clone 153 were grown under environmental controlled conditions, either at 380 or 700 ?L CO2 L-1 air, for 1 year, without water, nutrient or root development restrictions. After that the temperature was gradually increased from 25/20 ºC (day/night) up to 42/34 ºC. The long-term impacts of enhanced growth [CO2] and enhanced temperature on the photosynthetic functioning were assessed at 25/20 ºC, 31/25 ºC, 37/30 ºC and 42/34 ºC, through leaf gas exchanges (rates of net photosynthesis, Pn, stomatal conductance, gs, transpiration, Tr, and photosynthetic capacity, Amax), instantaneous water use efficiency (iWUE), fluorescence parameters (photochemical efficiency of the photosystem II under dark, Fv/Fm, and light, Fv?/Fm?, conditions, as well as the photochemical, qP, and non-photochemical, NPQ, quenchings, and quantum yield of the linear electron transport, ?e), photosynthetic pigments (chlorophyll and carotenoids) and some molecules with antioxidant role (ascorbate and ?-tocopherol). The results showed that enhanced [CO2] stimulates photosynthetic functioning, without negative down-regulation. Minor impacts were found in the photochemical performance until 37 ºC, but extensive impacts were shown at 42 ºC, especially in IPR108. Remarkable was the finding that enhanced [CO2] preserved a higher functional status (Pn, Amax, Fo, Fv/Fm) at high temperatures (37 and 42 ºC), what seems quite relevant under the predicted climate changes and global warming scenarios. MenosSummary: The effective impact of climate changes on the coffee plant physiology, promoted by enhanced air [CO2] and global warming remain to be fully elucidated through biological studies. Therefore, this work aims at linking important coffee physiological responses to environmental changes of enhanced growth [CO2] and temperature on genotypes from the two major producing species. Potted plants from C. arabica cv. IPR 108 and of C. canephora cv. Conilon Clone 153 were grown under environmental controlled conditions, either at 380 or 700 ?L CO2 L-1 air, for 1 year, without water, nutrient or root development restrictions. After that the temperature was gradually increased from 25/20 ºC (day/night) up to 42/34 ºC. The long-term impacts of enhanced growth [CO2] and enhanced temperature on the photosynthetic functioning were assessed at 25/20 ºC, 31/25 ºC, 37/30 ºC and 42/34 ºC, through leaf gas exchanges (rates of net photosynthesis, Pn, stomatal conductance, gs, transpiration, Tr, and photosynthetic capacity, Amax), instantaneous water use efficiency (iWUE), fluorescence parameters (photochemical efficiency of the photosystem II under dark, Fv/Fm, and light, Fv?/Fm?, conditions, as well as the photochemical, qP, and non-photochemical, NPQ, quenchings, and quantum yield of the linear electron transport, ?e), photosynthetic pigments (chlorophyll and carotenoids) and some molecules with antioxidant role (ascorbate and ?-tocopherol). The results showed that enhanced [CO2] stimulat... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Café. |
Thesaurus NAL: |
Climate change. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/137958/1/2015AA015.pdf
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Marc: |
LEADER 03358nam a2200433 a 4500 001 2035429 005 2016-01-28 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aRAMALHO, J. C. 245 $aA glimpse of climate change impact on C. Arabica L. and C. Canephora Pierre ex A. Froehner physiology$bthe combined effects of enhanced growth CO2 and temperature.$h[electronic resource] 260 $aIn: INTERNATIONAL CONFERENCE ON COFFEE SCIENCE, 25., 2014, Armenia. Leveraging knowledge for coffee sustainability: proceedings. Armenia: Association for Science and Information on Coffee, 2014. p. 42-49.$c2014 520 $aSummary: The effective impact of climate changes on the coffee plant physiology, promoted by enhanced air [CO2] and global warming remain to be fully elucidated through biological studies. Therefore, this work aims at linking important coffee physiological responses to environmental changes of enhanced growth [CO2] and temperature on genotypes from the two major producing species. Potted plants from C. arabica cv. IPR 108 and of C. canephora cv. Conilon Clone 153 were grown under environmental controlled conditions, either at 380 or 700 ?L CO2 L-1 air, for 1 year, without water, nutrient or root development restrictions. After that the temperature was gradually increased from 25/20 ºC (day/night) up to 42/34 ºC. The long-term impacts of enhanced growth [CO2] and enhanced temperature on the photosynthetic functioning were assessed at 25/20 ºC, 31/25 ºC, 37/30 ºC and 42/34 ºC, through leaf gas exchanges (rates of net photosynthesis, Pn, stomatal conductance, gs, transpiration, Tr, and photosynthetic capacity, Amax), instantaneous water use efficiency (iWUE), fluorescence parameters (photochemical efficiency of the photosystem II under dark, Fv/Fm, and light, Fv?/Fm?, conditions, as well as the photochemical, qP, and non-photochemical, NPQ, quenchings, and quantum yield of the linear electron transport, ?e), photosynthetic pigments (chlorophyll and carotenoids) and some molecules with antioxidant role (ascorbate and ?-tocopherol). The results showed that enhanced [CO2] stimulates photosynthetic functioning, without negative down-regulation. Minor impacts were found in the photochemical performance until 37 ºC, but extensive impacts were shown at 42 ºC, especially in IPR108. Remarkable was the finding that enhanced [CO2] preserved a higher functional status (Pn, Amax, Fo, Fv/Fm) at high temperatures (37 and 42 ºC), what seems quite relevant under the predicted climate changes and global warming scenarios. 650 $aClimate change 650 $aCafé 700 1 $aSEMEDO, J. N. 700 1 $aPAIS, I. P. 700 1 $aSCOTTI-CAMPOS, P. 700 1 $aRODRIGUES, A. P. 700 1 $aFORTUNATO, A. S. 700 1 $aLEITÃO, A. E. 700 1 $aLOPES, E. 700 1 $aPALOS, I. 700 1 $aSILVA, M. J. 700 1 $aGOULÃO, L. 700 1 $aBATISTA-SANTOS, P. 700 1 $aRIBEIRO-BARROS, A. I. 700 1 $aSIMÕES-COSTA, M. C. 700 1 $aMARTINS, L. D. 700 1 $aTOMAZ, M. A. 700 1 $aMAIA, R. 700 1 $aMÁGUAS, C. 700 1 $aPESSOA, M. F. 700 1 $aREBOREDO, F. H. 700 1 $aLIDON, F. C. 700 1 $aSANGLARD, L. M. 700 1 $aMORAIS, L. E. 700 1 $aARAÚJO, W. L. 700 1 $aGHINI, R. 700 1 $aDaMATTA, F. M.
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