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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  17/12/2021
Data da última atualização:  27/07/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PRESTES, A. A.; VARGAS, M. O.; HELM, C. V.; ESMERINO, E. A.; SILVA, R.; PRUDENCIO, E. S.
Afiliação:  AMANDA ALVES PRESTES, Programa de Pós-Graduação em Engenharia de Alimentos, Universidade Federal de Santa Catarina; MARYELLA OSÓRIO VARGAS, Universidade Federal de Santa Catarina; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; ERICK ALMEIDA ESMERINO, Instituto federal do Rio de Janeiro; RAMON SILVA, Instituto federal do Rio de Janeiro; ELANE SCHWINDEN PRUDENCIO, Universidade Federal de Santa Catarina.
Título:  How to improve the functionality, nutritional value and health properties of fermented milks added of fruits bioactive compounds: a review.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Food Science and Technology, v. 42, e17721, 2022.
DOI:  https://doi.org/10.1590/fst.17721
Idioma:  Português
Conteúdo:  Fermented milks, with diverse manufacturing, fermentations and specific strains, have been consumed around the world, with a millennial knowledge of their production. These dairy products have a potential nutritional value, taking food industries to invest, nowadays, in dairy products with a functional and healthy appeal due to the changes in the habits and diet of the population. The addition of natural ingredients from vegetables and fruits into fermented milks is a tendency nowadays. The inclusion of natural additives may change the texture, composition, sensory attributes and increase of the shelf life since some compounds are related to have a high antioxidant activity, which decreases the development of deteriorating microorganisms. These called bioactive compounds are synthesized by plants and also may contribute to the fermented milk formulation, in special from fruits, which increase the sensory acceptance. Several classes of fruits bioactive compounds are associated to several health benefits and are a base of many studies about functional fermented milks, reported in this review. This theory background becomes essential for future studies and dairy products development.
Palavras-Chave:  Alimento funcional; Atividade antioxidante; Functional food.
Thesaurus Nal:  Antioxidant activity; Dairy products; Natural additives; Prebiotics.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1138019/1/FST-2022-HowImproveMilksAddedFruitsBioactive.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF57953 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Florestas. Para informações adicionais entre em contato com cnpf.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  28/09/2020
Data da última atualização:  28/09/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  MOLINARI, K. C.; MAGALHAES, W. L. E.; PAWLICKA, A.; MACHADO, G. de O.
Afiliação:  Krissina Camilla Molinari, Universidade Estadual do Centro-Oeste; WASHINGTON LUIZ ESTEVES MAGALHAES, CNPF; Agnieszka Pawlicka, IQSC, Universidade de S~ao Paulo; Gilmara de Oliveira Machado, Universidade Estadual do Centro-Oeste.
Título:  Torrefaction effects on Pinus taeda L. pellets: gravimetric yield, equilibrium moisture content, and high heating value.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Molecular Crystals and Liquid Crystals, v. 693, n. 1, p. 7-17, 2019.
DOI:  https://doi.org/10.1080/15421406.2020.1723911
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This paper shows the results of the thermal treatment effect on Pinus taeda L. pellets. The torrefaction of the fresh pellets was conducted at 200?300 C for 30?90 min in a completely randomized factorial design followed by multiple linear regression analysis. The evaluation of the gravimetric yield (GY), equilibrium moisture content (Ueq), and high heating value (HHV) as a function of time and temperature of torrefaction indicated that this process decreased the GY and Ueq of the pellets, which resulted in fuels with higher energetic content when compared to the fresh Pinus taeda L. pellets.
Palavras-Chave:  Biomass energy; Factorial design; Multiple linear regression; Pirólise.
Thesagro:  Biomassa; Energia; Pinus Taeda.
Thesaurus NAL:  Pellets; Pyrolysis.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPF57424 - 1UPCAP - DD
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