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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  22/10/2014
Data da última atualização:  02/04/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PONZZES-GOMES, C. M. de; MÉLO, D. L. de; SANTANA, C. A.; PEREIRA, G. E.; MENDONÇA, M. O. C.; GOMES, F. C. O.; OLIVEIRA, E. S.; BARBOSA JR, A. M.; TRINDADE, R. C.; ROSA, C. A.
Afiliação:  GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV.
Título:  Saccharomyces cerevisiae and non-Saccharomyces yeasts in grape varieties of the São Francisco Valley.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Brazilian Journal of Microbiology, v. 45, n. 2, p. 411-416, 2014.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The aims of this work was to characterise indigenous Saccharomyces cerevisiae strains in the naturally fermented juice of grape varieties Cabernet Sauvignon, Grenache, Tempranillo, Sauvignon Blanc and Verdejo used in the São Francisco River Valley, northeastern Brazil. In this study, 155 S. cerevisiae and 60 non-Saccharomyces yeasts were isolated and identified using physiological tests and sequencing of the D1/D2 domains of the large subunit of the rRNA gene. Among the non-Saccharomyces species, Rhodotorula mucilaginosa was the most common species, followed by Pichia kudriavzevii, Candida parapsilosis, Meyerozyma guilliermondii, Wickerhamomyces anomalus, Kloeckera apis, P. manshurica, C. orthopsilosis and C. zemplinina. The population counts of these yeasts ranged among 1.0 to 19 x 105 cfu/mL. A total of 155 isolates of S. cerevisiae were compared by mitochondrial DNA restriction analysis, and five molecular mitochondrial DNA restriction profiles were detected. Indigenous strains of S. cerevisiae isolated from grapes of the São Francisco Valley can be further tested as potential starters for wine production.
Palavras-Chave:  Brazilian wines; Levedura.
Thesagro:  DNA; Fermentação; Saccharomyces Cerevisiae; Uva; Viticultura.
Thesaurus Nal:  Grapes.
Categoria do assunto:  --
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/110356/1/Pereira-BJM.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPUV15394 - 1UPCAP - DD
CPATSA54182 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agrossilvipastoril.
Data corrente:  13/04/2015
Data da última atualização:  13/04/2015
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  SASSAKI, M. H.; TEIXEIRA, M.; ZOLIN, C. A.; MAGALHAES, C. A. de S.
Afiliação:  MARIO HIDEO SASSAKI, UFMT; MATHEUS TEIXEIRA, UFMT; CORNELIO ALBERTO ZOLIN, CPAMT; CIRO AUGUSTO DE SOUZA MAGALHAES, CPAMT.
Título:  Análise das frações areia, silte e argila em material erodido em diferentes usos e ocupação do solo sob chuva natural na região de transição amazônia e cerrado
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  IN: Semana Acadêmica - Sinop/2014, 1., 2014,Sinop, MT. Resumos... I Semana Acadêmica - Sinop/2014, III Jornada Científica da Embrapa Agrossilvipastoril, Seminário Integrador PIBID e Tutoria, Mostra de Ensino e Extensão. Brasília, DF : Embrapa, 2014. p. 155
Páginas:  1
ISBN:  978-85-7035-425-9
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Perda de agua; Perda de solo.
Thesagro:  Escoamento; Textura.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/122203/1/cpamt-2014-Resumos-1-semana-academica-sinop-155.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrossilvipastoril (CPAMT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAMT377 - 1UPCRA - DD
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