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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  28/10/2015
Data da última atualização:  12/02/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CARDOSO, L. de M.; PINHEIRO, S. S.; CARVALHO, C. W. P. de; QUEIROZ, V. A. V.; MENEZES, C. B. de; MOREIRA, A. V. B.; BARROS, F. A. R. de; AWIKA, J. M.; MARTINO, H. S. D.; PINHEIRO-SANT'ANA, H. M.
Afiliação:  CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA.
Título:  Phenolic compounds profile in sorghum processed by extrusion cooking and dry heat in a conventional oven.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Journal of Cereal Science, London, v. 65, p. 220-226, 2015.
ISSN:  0733-5210
DOI:  http://dx.doi.org/10.1016/j.jcs.2015.06.015
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Sorghum (Sorghum bicolor L.) is a gluten-free cereal that has the highest content of phenolic compounds among cereals. It needs to be processed prior to use for human consumption, which may change its antioxidant profile. The knowledge on the effects of extrusion and dry heat in a conventional oven on flavones, flavanones, and proanthocyanidins is limited. Thus, the content and stability to dry heat in a conventional oven (DHCO) and extrusion cooking on phenolic compounds profile in sorghum genotypes were evaluated. Flavanones and flavones decreased after extrusion cooking (100%) and DHCO (31.7 e 61.6%). The 3-deoxyanthocyanidins were stable in DHCO but were susceptible to extrusion cooking (70.7 e 93.9%). Proanthocyanidins were identified only in the genotype SC391 and were reduced after both treatments (DHCO: 39.2% and extrusion cooking: 52.1%). Phenols decreased in the genotype SC319 submitted to DHCO (8.3%) and in all extruded genotypes (13.6 e 14.9%). The DHCO increased the antioxidant capacity in all genotypes, whereas extrusion cooking reduced antioxidant capacity in only two genotypes. In general, differential stability of the major flavonoids in sorghum was observed under DHCO and extrusion cooking, implying that different processing techniques can be selected to minimize losses of bioactive polyphenols in sorghum depending on the flavonoid composition.
Thesagro:  Antioxidante; Composto fenólico; Flavonoíde; Sorgo.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS26725 - 1UPCAP - DD
CTAA13067 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, L. E. M. de; MAGALHÃES, A. C. N. Atividade da Redutase de Nitrato In Vivo em Folhas de Cana-de-Açucar em Função das Variações nas Condições de Ensaio. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v.24, n.4, p. 437-443, abr. 1989.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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2.Imagem marcado/desmarcadoPORTES, T. de A.; MAGALHÃES, A. C. N. Análise comparativa de diferentes genótipos de feijão através da medição da fluorescência da clorofila A e do balanço de O2. Revista Brasileira de Fisiologia Vegetal, v. 5, n. 1, p. 17-23, 1993.
Tipo: Artigo em Periódico Indexado
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
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3.Imagem marcado/desmarcadoPORTES, T. de A.; MAGALHAES, A. C. N. Eficiência de absorção do DCMU (Diclorofenildimetilureia) por discos foliares de feijoeiros, medida pela emissão da fluorescencia do fotossistema II. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FISIOLOGIA VEGETAL, 3., 1991, Viçosa, MG. Resumos... Viçosa, MG: SBFV, 1991. p. 47.
Tipo: Resumo em Anais de CongressoCirculação/Nível: -- - --
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
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4.Imagem marcado/desmarcadoPORTES, T. de A.; MAGALHAES, A. C. N. Fotossintese e respiração de genótipos de feijão (Phaseolus vulgaris L.). In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FISIOLOGIA VEGETAL, 3., 1991, Viçosa, MG. Resumos... Viçosa, MG: SBFV, 1991. p. 47.
Tipo: Resumo em Anais de CongressoCirculação/Nível: -- - --
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
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5.Imagem marcado/desmarcadoPORTES, T. de A.; MAGALHÃES, A. C. N. Troca de O2 pela fotossíntese e respiração como parâmetro determinador de variabilidade genética para produtividade em feijão (Phaseolus vulgaris L.). In: REUNIÃO NACIONAL DE PESQUISA DE FEIJÃO, 3., 1990, Vitória. Resumos... Vitória: EMCAPA, 1990. Resumo 44. (EMCAPA. Documentos, 62).
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
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6.Imagem marcado/desmarcadoPEREIRA-NETTO, A.B. de; MAGALHÃES, A. C. N. de; PINTO, H. S. Effects of soil water depletion on the water relations in tropical kudzu. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 34, n. 7, p. 1151-57, jul. 1999 Título em português: Efeito da deficiência hídrica no solo sobre as relações hídricas em pecuária.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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7.Imagem marcado/desmarcadoPORTES, T. de A.; MAGALHAES, A. C. N.; PINTO, H. S. Medições de fluorescencia em discos de folhas de feijoeiro submetidos a diferentes temperaturas. In: REUNIAO BRASILEIRA DE FISIOLOGIA VEGETAL, 2., 1989, Piracicaba. Resumos. Piracicaba: SBFV, 1989.
Tipo: Resumo em Anais de CongressoCirculação/Nível: -- - --
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
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8.Imagem marcado/desmarcadoPEREIRA-NETTO, A.B. de; MAGALHÃES, A. C. N. de; PINTO, H. S. Nitrate reductase activity in field-grown pueraria lobata (Kudzu) in southeastern Brazil. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 33, n. 12, p. 1971-1975, dez. 1998. Título em português: Atividade da redutase do nitrato em plantas de Pueraria lobata crescidas no campo, no Sudeste do Brasil.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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