BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  13/06/2022
Data da última atualização:  23/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SQUINCA, P.; BILATTO, S.; BADINO, A. C.; FARINAS, C. S.
Afiliação:  CRISTIANE SANCHEZ FARINAS, CNPDIA.
Título:  The use of enzymes to isolate cellulose nanomaterials: A systematic map review.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Carbohydrate Polymer Technologies and Applications, v. 3, 100212, 2022.
Páginas:  15 p.
ISSN:  2666-8939
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.carpta.2022.100212
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  In the shift towards sustainable development, there is increasing interest in the isolation of cellulose nanomaterials using enzyme-mediated strategies that are more environmentally friendly. The principles of systematic mapping were used here to conduct a literature review covering the most recent research on cellulose nanomaterials whose production processes included the use of enzymes, identifying trends and gaps in the literature. results evidenced a significant increase in the publications related to nanocellulose production using enzymes, especially in the last eight years (2013?2021). The feedstocks most used were derived from hardwoods and agro-industrial residues. The commonest enzymes employed were commercial cellulase and endoglucanase rich preparations. Importantly, there is still no commercially available enzymatic preparation specifically designed for nanocellulose production. Moreover, this systematic mapping showed that nanocelluloses have frequently been used in film preparation and as reinforcement agents. These data should assist researchers in future studies, while synthesizing information relevant to decision-making.
Palavras-Chave:  Cellulose nanomaterials isolation; Systematic map.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/1144001/1/P-The-use-of-enzymes-to-isolate-cellulose-nanomaterials-A-systematic.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA18026 - 1UPCAP - DDPROCI.22/682022/75
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1.Imagem marcado/desmarcadoMAFRA, R. C.; CARDOSO, M. J. Sistemas de cultivo consorciados com caupi no trópico semi-árido brasileiro. In: ARAUJO, J.P.P. de; WATT, E.E. O caupi no Brasil. Brasília, DF: IITA/EMBRAPA, 1988. Cap. 12, p. 355-358.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte.
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2.Imagem marcado/desmarcadoMIRANDA, P.; MAFRA, R. C.; QUEIROZ, M. A. de; SANTOS, J. P. O. Capacidade produtiva das cultivares de caupi, Vigna unguiculata (L.) Walp.; III - Melhoramento genetico. Pesquisa Agropecuaria Pernambucana, Recife, v. 3, n. 1, p. 71-77, jun. 1979.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Nacional - B
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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3.Imagem marcado/desmarcadoMIRANDA, P.; MAFRA, R. C.; CORREIA, E. de B.; QUEIROZ, M. A. de. IPA 74-19 uma nova variedade de feijão mulatinho (Phaseolus vulgaris L.) para Pernambuco. Pesquisa Agropecuária Pernambucana, v. 3, n. 1, p. 105-111, 1979.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Nacional - B
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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