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Registros recuperados : 136 | |
104. | | BERTOL, I.; GOMES, K. E.; DENARDIN, R. B. N.; MACHADO, L. A. Z.; MARASCHIN, G. E. Propriedades fisícas do solo relacionadas diferentes níveis de oferta de forragem numa pastagem natural. IN: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNÇIA DO SOLO, 25., 1995, Viçosa, MG. Resumos expandidos. Viçosa: UFV, 1995. v.4, p. 2048-2050. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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105. | | BERTOL, I.; GOMES, K. E.; DENARDIN, R. B. N.; MACHADO, L. A. Z.; MARASCHIN, G. E. Propriedades físicas do solo relacionadas a diferentes níveis de oferta de forragem numa pastagem natural. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 33, n. 5, p. 779-786, maio 1998 Título em inglês: Soil physics properties and their relation to different levels of forage suply on a natural pastures. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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109. | | CECCON, G.; STAUT, L. A.; SAGRILO, E.; MACHADO, L. A. Z.; NUNES, D. P.; ALVES, V. B. Legumes and forage species sole or intercropped with corn in soybean-corn succession in midwestern Brazil. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, MG, v. 37, n. 1, 204-212, Jan./Feb. 2013. Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Meio-Norte. |
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110. | | MACHADO, L. A. Z.; FABRÍCIO, A. C.; GOMES, A.; ASSIS, P. G. G. de; LEMP, B.; MARASCHIN, G. E. Desempenho de animais alimentados com lâminas foliares, em pastagem de capim-marandu. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 43, n. 11, p. 1609-1616, nov. 2008. Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste. |
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111. | | MACHADO, L. A. Z.; FABRÍCIO, A. C.; GOMES, A.; DE ASSIS, P. G. G.; LEMPP, B.; MARASCHIN, G. E. Desempenho de animais alimentados com lâminas foliares, em pastagem de capim-marandu. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 43, n. 11, p. 1609-1616, nov. 2008. Título em inglês: Performance of animals fed with green leaf in marandu grass pasture. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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112. | | CECCON, G.; MACHADO, L. A. Z.; STAUT, L. A.; SAGRILO, E.; NUNES, D. P.; MARIANI, J. A. Consórcio de milho safrinha com espécies forrageiras e adubo verde em Mato Grosso do Sul. In: SEMINÁRIO NACIONAL MILHO SAFRINHA, 9., 2007, Dourados. Milho safrinha: rumo a estabilidade: anais. Dourados: Embrapa Agropecuária Oeste, 2007. p. 455.460 (Embrapa Agropecuária Oeste. Documentos, 89). Organizado por Gessi Ceccon e Luiz Alberto Staut. Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste. |
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113. | | CONCENCO, G.; MACHADO, L. A. Z.; GALON, L.; CORREIA, I. V. T.; SANTOS, S. A. dos; PALHARINI, W. G. Supressão química do crescimento de Panicum maximum cv. aruana cultivado em consórcio com a cultura da soja. Agrarian, Dourados, v. 7, n. 24, p. 176-188, 2014. Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste. |
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114. | | VALLE, C. B. do; EUCLIDES, V. P. B.; MONTAGNER, D. B.; FERNANDES, C. D.; MACEDO, M. C. M.; VERZIGNASSI, J. R.; MACHADO, L. A. Z. BRS Paiaguás: A new Brachiaria (Urochloa) cultivar for tropical pastures in Brazil Tropical Grasslands - Forrajes Tropicales, v. 1, p. 121-122, 2013. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte. |
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115. | | MACHADO, L. A. Z.; SALTON, J. C.; PRIMAVESI, O.; FABRICIO, A. C.; KICHEL, A. N.; MACEDO, M. C. M.; ZIMMER, A. H.; GUIMARAES, C. M. Integracao agricultura - pecuaria. In: SALTON, J.C.; HENANI, L.C.; FONTES, C.Z. org. Sistema plantio direto: o produtor pergunta, a Embrapa responde. Brasilia: EMBRAPA-SPI/Dourados: EMBRAPA-CPAO, 1998. p.217-232. CNPGC. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte. |
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116. | | RICHETTI, A.; MACHADO, L. A. Z.; KRUKER, J. M.; MARANHO, E.; CORREA, E. B.; CECCON, G.; RETORE, M.; PEREIRA, M. de A. Caracterização das principais modalidades de sistemas integrados de produção agropecuária na Região Centro-Sul de Mato Grosso do Sul. Dourados: Embrapa Agropecuária Oeste, 2014. 39 p. (Embrapa Agropecuária Oeste. Documentos, 125). Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste. |
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117. | | JARA GALEANO, E. S.; COSTA, C. M.; ORRICO JUNIOR, M. A. P.; FERNANDES, T.; RETORE, M.; SILVA, M. S. J.; ORRICO, A. C. A.; LOPES, L. S.; GARCIA, R. A.; MACHADO, L. A. Z. Agronomic aspects, chemical composition and digestibility of forage from corn-crotalaria intercropping. The Journal of Agricultural Science, 2021. Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste. |
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118. | | SALTON, J. C.; FABRÍCIO, A. C.; MACHADO, L. A. Z.; MELO FILHO, G. A.; URCHEI, M. A.; OLIVEIRA, H.; BROCH, D. L.; FREITAS, P. L.; MUSSURY, R. M.; RICHETTI, A. Impacto ambiental de sistemas intensivos de produção de grãos e de carne bovina na região oeste do Brasil. In: DIAZ ROSELLO, R. (Coord.) Siembra directa en el Cono Sur. Montevideo: PROCISUR, 2001. p.43-53. Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste. |
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119. | | SALTON, J. C.; FABRICIO, A. C.; URCHEI, M. A.; OLIVEIRA, H.; BROCH, D. L.; FREITAS, P. L.; MUSSURY, R.; RICHETTI, A.; MELO FILHO, G. A.; MACHADO, L. A. Z. Environmental impact of intensive grain and beef production systems in the Brazilian Western Region. In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON SYSTEMS APPROACHES FOR AGRICULTURAL DEVELOPMENT-SAAD, 3., 1999, Lima Peru. Methodologies for interdisciplinary multiple scale perspectives: participants manual. Lima: International Potato Center, 1999. nao paginado Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste. |
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120. | | GODOY, R.; RODRIGUES, L. R. de A.; REIS, R. A.; HERLING, V. R.; SILVA, J. R. da; SMITH, M. F.; PRIMAVESI, A. C. A.; BATISTA, L. A. R.; MACHADO, L. A. Z. Ensaio regional de aveias forrageiras - 1998. In: REUNIAO DA COMISSAO BRASILEIRA DE PESQUISA DE AVEIA, 19., 1999, Porto Alegre, RS. Resultados experimentais... Porto Alegre: UFRGS, 1999. p.407-416. Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste. |
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Registros recuperados : 136 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agropecuária Oeste. |
Data corrente: |
22/02/2023 |
Data da última atualização: |
22/02/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
GALEANO, E. S. J.; FERNANDES, T.; ORRICO JUNIOR, M. A. P.; ALVES, J. P.; RETORE, M.; ORRICO, A. C. A.; MACHADO, L. A. Z.; Eduardo Festozo Vicente; CECCON, G. |
Afiliação: |
EDGAR SALVADOR JARA GALEANO, UNIVERSIDADE FEDERAL DA GRANDE DOURADOS, DOURADOS; TATIANE FERNANDES, ZOOTECNISTA, UNIVERSIDADE DE LISBOA, LISBOA; MARCO ANTÔNIO PREVIDELLI ORRICO JUNIOR, UNIVERSIDADE FEDERAL DA GRANDE DOURADOS, DOURADOS; JOYCE PEREIRA ALVES, UNIVERSIDADE FEDERAL DA GRANDE DOURADOS, DOURADOS; MARCIANA RETORE, CPAO; ANA CAROLINA AMORIM ORRICO, UNIVERSIDADE FEDERAL DA GRANDE DOURADOS, DOURADOS; LUIS ARMANDO ZAGO MACHADO, CPAO; VICENTE, E. F., Faculdade de Ciências e Engenharia, Universidade Estadual Paulista, Tupã, SP; GESSI CECCON, CPAO. |
Título: |
Tamani grass-legume intercropping can improve productivity and composition of fodder destined to haylage or hay. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Ciência Rural, Santa Maria, v. 52, n. 9, e20210482, 2022. |
DOI: |
10.1590/0103-8478cr20210482 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This research evaluated the biomass productivity and nutritional value of the haylage and hay from intercropping between Tamani grass and different legume species. For the productive characteristics of the different intercrops, we adopted a randomized block design, for evaluation of the combination of intercropping and conservation technic we used 5 x 2 factorial scheme (five intercrops and two types of conservation techniques). The treatments were Tamani grass as monoculture, and the intercrops of Tamani grass with crotalaria, soybean, cowpea, or pigeon pea. The conservation techniques were haylage (520 g/kg of DM) and hay (870 g/kg of DM). Plants were sown in alternate rows, with 45 cm of spacing between the rows. The parameters evaluated were grass and legume biomass production, canopy height, and haylage and hay chemical composition, and in vitro dry matter digestibility (ivDMD). There were no differences in the total biomass production between the intercrops and TA grass monoculture. The treatments intercropped with cowpea and soybean had the highest legume participation in the mixture, promoting an increase in crude protein and ivDMD content of haylage and hay. Haylage and hay had the same chemical composition, although haylage had higher ivDMD than hay. We concluded that intercropping Tamani grass with soybeans or cowpea maintained total biomass productivity and improved the nutritional value of haylage and hay |
Thesagro: |
Biomassa; Feno. |
Categoria do assunto: |
A Sistemas de Cultivo |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1151867/1/Ciencia.pdf
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Marc: |
LEADER 02217naa a2200253 a 4500 001 2151867 005 2023-02-22 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1590/0103-8478cr20210482$2DOI 100 1 $aGALEANO, E. S. J. 245 $aTamani grass-legume intercropping can improve productivity and composition of fodder destined to haylage or hay.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aThis research evaluated the biomass productivity and nutritional value of the haylage and hay from intercropping between Tamani grass and different legume species. For the productive characteristics of the different intercrops, we adopted a randomized block design, for evaluation of the combination of intercropping and conservation technic we used 5 x 2 factorial scheme (five intercrops and two types of conservation techniques). The treatments were Tamani grass as monoculture, and the intercrops of Tamani grass with crotalaria, soybean, cowpea, or pigeon pea. The conservation techniques were haylage (520 g/kg of DM) and hay (870 g/kg of DM). Plants were sown in alternate rows, with 45 cm of spacing between the rows. The parameters evaluated were grass and legume biomass production, canopy height, and haylage and hay chemical composition, and in vitro dry matter digestibility (ivDMD). There were no differences in the total biomass production between the intercrops and TA grass monoculture. The treatments intercropped with cowpea and soybean had the highest legume participation in the mixture, promoting an increase in crude protein and ivDMD content of haylage and hay. Haylage and hay had the same chemical composition, although haylage had higher ivDMD than hay. We concluded that intercropping Tamani grass with soybeans or cowpea maintained total biomass productivity and improved the nutritional value of haylage and hay 650 $aBiomassa 650 $aFeno 700 1 $aFERNANDES, T. 700 1 $aORRICO JUNIOR, M. A. P. 700 1 $aALVES, J. P. 700 1 $aRETORE, M. 700 1 $aORRICO, A. C. A. 700 1 $aMACHADO, L. A. Z. 700 1 $aEduardo Festozo Vicente 700 1 $aCECCON, G. 773 $tCiência Rural, Santa Maria$gv. 52, n. 9, e20210482, 2022.
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Registro original: |
Embrapa Agropecuária Oeste (CPAO) |
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