Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Pesca e Aquicultura.
Data corrente:  22/12/2017
Data da última atualização:  26/12/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ALMEIDA, H. C. G.; MACIEL, E. da S.; QUARESMA, F. R. P.; FREITAS, A. A.
Afiliação:  HELLEN CHRISTINA DE ALMEIDA KATO, CNPASA; E. DA SILVA MACIEL, UNIVERSIDADE FEDERAL DO TOCANTINS; F. R. P. QUARESMA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO TOCANTINS; ALEXANDRE AIRES DE FREITAS, CNPASA.
Título:  Acceptance of dishes based on mechanically separated meat of tambaqui (Colossoma macropomum) in a public school, Brazil.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Food Science and Nutrition Technology, v. 2, n. 1, p. 1-8, 2017.
ISSN:  2574-2701
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  In Brazil, due to economic and social factors, public policies are needed to grant access to quality nutrition in school. This provision should respect the local food culture; however, in the North, the region with the highest production of inland fisheries, fish consumption among students is still very low. The aim of the present study is to characterize Tambaqui (Colossoma macropomum) MSM, suggest planned school dishes based on this MSM and assesses their acceptability among students at the elementary and high school levels in northern Brazil. The study was carried out over one month and was a quantitative (hedonic scale and leftover/intake index) and qualitative research about preference. The participants were 120 elementary- and high-school students chosen randomly after they were authorized by their parents or legal guardians. Fish-based dishes were inserted in the diet of schoolchildren and their acceptability was evaluated. The children were also inquired about their fish consumption routines. The statistical analyses used were frequency tables and chi-squared independence test associated with Fisher?s exact test. Two dishes were well accepted by the students; however, the results showed that fish acceptance among younger students are higher than among adolescents. So, policies that promote fish intake and a healthy lifestyle must be stimulated since the early grades.
Palavras-Chave:  Escola pública.
Thesagro:  Peixe de água doce; Programa de nutrição; Tambaqui.
Thesaurus Nal:  Fish; Food and nutrition programs; Health services; Public schools.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/169691/1/CNPASA-2017-fsnt.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pesca e Aquicultura (CNPASA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPASA614 - 1UPCAP - DDCNPASA_AP762017.076
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Hortaliças.
Data corrente:  17/02/2023
Data da última atualização:  17/02/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 3
Autoria:  RAMOS, S. de F.; OLIVEIRA JUNIOR, C. J. F. de; ZAHN, E. S.; PERUCHI, F.; OHTA, G.; MACHADO, J. de A. R.; OLIVEIRA, M. F.; VIDAL, M. C.
Afiliação:  SORAIA DE FÁTIMA RAMOS, INSTITUTO DE ECONOMIA AGRÍCOLA; CLOVIS JOSÉ F. DE OLIVEIRA JÚNIOR, INSTITUTO DE PESQUISAS AMBIENTAIS; EDUARDO SOARES ZAHN, COORDENADORIA DE ASSISTÊNCIA TÉCNICA INTEGRAL; FERNANDA PERUCHI, INSTITUTO DE PESQUISAS AMBIENTAIS; GILBERTO OHTA, VALE DO RIBEIRA - Agricultor familiar.; JOSÉ DE ARIMATÉIA R. MACHADO, INSTITUTO DE PESQUISA AMBIENTAL; MAÍRA FORMIS DE OLIVIERA, COORDENADORIA DE ASSISTENCIA TÉCNICA INTEGRAL; MARIANE CARVALHO VIDAL, CNPH.
Título:  Desafios e potenciais da sociobiodiversidade do Estado de São Paulo: aspectos da produção.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Análises e Indicadores do Agronegócio, São Paulo, v. 18, n. 1, jan. 2023.
Páginas:  7 p.
ISSN:  1980-0711
Idioma:  Português
Notas:  ODS
Conteúdo:  Este texto traz uma síntese das reflexões debatidas no evento ?Roda de Conversa Desafios e Oportunidades da Sociobiodiversidade no Estado de São Paulo - aspectos da pro-dução?, realizado em novembro de 2022, pelos Instituto de Economia Agrícola (IEA/SAA/SP) e Instituto de Pesquisas Ambientais (IPA/SIMA/SP), com apoio da Coordenadoria de Assis-tência Técnica Integral (CATI/SAA/SP), como parte atividades de comemoração dos 80 anos do IEA.
Palavras-Chave:  Bioeconomia; Bioinsumo; Desigualdade social; Sociobiodiversidade.
Thesagro:  Agricultura Familiar; Biodiversidade; Ecossistema.
Categoria do assunto:  B Sociologia Rural
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1151834/1/RAMOS-S.-de-F.-et-al.-Desafios-e-Potenciais-da-Sociobiodiversidade.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Hortaliças (CNPH)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPH41847 - 1UPCAP - DD
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional