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322. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | GUIMARÃES, C. R.; COELHO, S. G.; PEDROSO, A. M.; MACHADO, F. S.; CAMPOS, M. M.; AZEVEDO, R. A.; REZENDE, L. C.; TOMICH, T. R.; PEREIRA, L. G. R. Impact of different diet crude protein levels and ruminally degradable protein: ruminally undegradable protein ratios on midlactation dairy cow performance: II. Dry matter intake, digestibility, and nitrogen balance Journal of Animal Science, v. 94, p. 758, 2016. Suppl. 1 Edição dos proceedings do Joint Annual Meeting of American Society of Animal Science and American Dairy Science Association, Salt Lake City, USA, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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323. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SANTOS, G. B.; CARVALHO, B. C. de; VARGAS, M. W.; MACHADO, F. S.; PIRES, M. de F. A.; CAMPOS, M. M.; VARAGO, F. C.; ALVES, B. R. C. Produção de leite e avaliação automatizada do consumo de matéria seca e de água de vacas diagnosticadas com metrite. In: CONGRESSO INTERNACIONAL DO LEITE, 13., 2015, Porto Alegre. Anais... Juiz de Fora: Embrapa Gado de Leite, 2015. 4 p. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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324. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MACHADO, F. A.; NASCIMENTO, M. do P. S. C. B. do; NASCIMENTO, H. T. S. do; OLIVEIRA, M. E. de; LEAL, J. A. Produtividade e valor nutritivo do capim massai, a diferentes idades, no Meio-Norte do Brasil. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 41., 2004, Campo Grande, MS. A produção animal e segurança alimentar: anais. Campo Grande: SBZ, 2004. 4 p. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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326. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | ANJOS, A. R. dos; ROSA, A. A.; NAKAI, D. K.; SCHULTZ, E. L.; PIGHINELLI, A. L. M. T.; MACHADO, F.; GAMBETTA, R. Produção de gás combustível por meio de processo de gaseificação de Eucalyptus grandis em reator de leito fluidizado. In: ENCONTRO DE PESQUISA E INOVAÇÃO DA EMBRAPA AGROENERGIA, 3., 2016, Brasília, DF. Anais ... Brasília, DF: Embrapa, 2016. p. 246-253. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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327. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | PEREIRA, L. G. R.; AZEVEDO, J. A. G.; MACHADO, F. S.; CAMPOS, M. M.; GUIMARAES JUNIOR, R.; TOMICH, T. R.; CARVALHO, B. C. de. Emissão de gases de efeito estufa na pecuaria - uma análise ambiental e conceitual. In: FERNANDES, E. N.; MARTINS, C. E.; NOBRE, M. M.; NOVAES, E.; LOPES, F. C. F.; MENDONCA, L. C.; PEREIRA, L. G. R.; MACHADO, M. A.; TEIXEIRA, S. R.; TALONE, A.; SILVA, F. H.; FIORINI, J. P.; MARTINS, M. C. (ed.). Desafios para a sustentabilidade ambiental, social e econômica da cadeia produtiva do leite. Juiz de Fora: Embrapa Gado de Leite, 2012. p. 101-130. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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328. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MACHADO, F. S.; OSS, D.; TOMICH, T. R.; PEREIRA, L. G. R.; CAMPOS, M. M.; FREITAS, L. N.; MARCONDES, M. I. Enteric methane emission by crossbred (Holstein x Gyr) steers under different feeding levels. In: BIENNIAL CONFERENCE OF THE AUSTRALIAN SOCIETY OF ANIMAL PRODUCTION, 30., 2014, Canberra. Proceedings... Toowong: The Australian Society of Animal Production, 2014. p. 242 Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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329. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | PEREIRA, L. G. R.; MACHADO, F. S.; CAMPOS, M. M.; GUIMARAES JUNIOR, R.; TOMICH, T. R.; REIS, L. G.; COOMBS, C. Enteric methane mitigation strategies in ruminants: a review. Revista Colombiana de Ciencias Pecuarias, v. 28, n. 2, p. 124-143, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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330. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | PEREIRA, L. G. R.; MACHADO, F. S.; CAMPOS, M. M.; GUIMARAES JUNIOR, R.; TOMICH, T. R.; REIS, L. G.; COOMBS, C. Enteric methane mitigation strategies in ruminants: a review. Revista Colombiana de Ciências Pecuarias, v. 28, p. 124-143, 2015. p. 124-143 Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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331. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CHAGAS, J. C. C.; FERREIRA, M. A.; CAMPOS, M. M.; MACHADO, F. S.; SILVA, L. C.; FACIOLA, A.; MARCONDES, M. I. Energy and protein requirements of crossbred Holstein x Gyr calves fed commercial milk replacer and amino acid supplement. Animal Production Science, v. 59, n. 5, p. 879-886, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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332. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | OSS, D. B.; MACHADO, F. S.; TOMICH, T. R.; PEREIRA, L. G. R.; CAMPOS, M. M.; CASTRO, M. M. D; SILVA, T. E. DA; MARCONDES, M. I. Energy and protein requirements of crossbred (Holstein x Gyr) growing bulls. Journal of Dairy Science, v. 100, n. 4, p. 2603-2613, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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333. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | LIMA, J. C. M.; RODRIGUES, J. P. P.; MARCONDES, M. I.; MACHADO, F. S.; TREECE, A. S.; CASTRO, M. M. D.; DIAS, J. L. C.; ARAÚJO, T. Energy requirement of Holstein calves. Journal of Dairy Science, v. 96, p. 262, 2013. Suppl. 1. Edição dos abstracts do ASAS Joint Annual Meeting, 2013, Indianápolis. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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334. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SILVESTRE, T.; FERREIRA, A. L.; MACHADO, F. S.; CAMPOS, M. M.; TOMICH, T. R.; PEREIRA, L. G. R.; RODRIGUES, P. H. M.; MARCONDES, M. I. Energy requirements of Holstein, Gyr, and Holstein x Gyr crossbred heifers using the respirometry technique. Frontiers in Animal Science, v. 3, 919515, 2022. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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335. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SGUIZZATO, A. L. L.; MARCONDES, M. I.; DIJKSTRA, J.; VALADARES FILHO, S. de C.; CAMPOS, M. M.; MACHADO, F. S.; SILVA, B. C.; ROTTA, P. P. Energy requirements for pregnant dairy cows. PLoS One, v. 15, n. 7, e0235619, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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336. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | PEREIRA, L. G. R.; MACHADO, F. S.; TOMICH, T. R.; CAMPOS, M. M.; PAIVA, C. A. V.; RIBAS, M. N.; AZEVÊDO, J. A. G.; CARVALHO, B. C. de. Eficiência bioeconômica e pecuária de precisão em sistemas de produção de leite. In: FÓRUM DE PRODUÇÃO PECUÁRIA-LEITE, 17.; SALÃO DE TRABALHOS CIENTÍFICOS, 4., 2014, Cruz Alta, RS. Anais... Cruz Alta: UNICRUZ, 2014. p. 60-82. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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337. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | DIAS, J.; MARCONDES, M. I.; NORONHA, M. F.; RESENDE, R. T.; MACHADO, F. S.; MANTOVANI, H. C.; DILL-McFARLAND, K. A.; SUEN, G. Effect of pre-weaning diet on the ruminal archaeal, bacterial, and fungal communities of dairy calves. Frontiers in Microbiology, v. 8, art. 1553, 2017. 17 p. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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338. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | RAMOS JÚNIOR, W. L.; CAMPOLINA, J. P.; BELLI, A. L.; CAMPOS, M. M.; COELHO, S. G.; RIBEIRO, A. K. do C.; MACHADO, F. S. Efeito da suplementação com óleos essenciais adicionados ao sucedâneo sobre o peso de vísceras de bezerros mestiços (Holandês-Gir). In: WORKSHOP DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA GADO DE LEITE, 23., 2019, Juiz de Fora. Anais... Juiz de Fora: Embrapa Gado de Leite, 2019. (Embrapa Gado de Leite. Documentos, 234). 4 p. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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339. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SANTOS, A. L. M.; SACRAMENTO, J. P.; LEAO, A. E.; FONSECA, A. P.; CAMPOS, M. M.; MACHADO, F. S.; PEREIRA, L. G. R.; TOMICH, T. R. Efeitos da vacinação contra febre aftosa sobre o comportamento e produção de vacas leiteiras. In: WORKSHOP DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA GADO DE LEITE, 24., 2019, Juiz de Fora. Anais... Juiz de Fora: Embrapa Gado de Leite, 2019. 4 p. Editor Técnico: Leônidas Paixão Passos, Embrapa Gado de Leite. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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340. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MACHADO, F. S.; OSS, D.; TOMICH, T. R.; PEREIRA, L. G. R.; CAMPOS, M. M.; FREITAS, L. N.; MARCONDES, M. I.; CHIZZOTTI, M. L. Effects of feeding level on energy expenditure and methane emission in crossbred (Holstein x Gyr) steers. In: BIENNIAL CONFERENCE OF THE AUSTRALIAN SOCIETY OF ANIMAL PRODUCTION, 30., 2014, Canberra. Proceedings... Toowong: The Australian Society of Animal Production, 2014. p. 241. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite; Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
03/06/2023 |
Data da última atualização: |
03/06/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
SILVA, A. S.; PEREIRA, L. G. R.; PEDREIRA, M. S.; MACHADO, F. S.; CAMPOS, M. M.; CORTINHAS, C. S.; ACEDO, T. S.; SANTOS, R. D. dos; RODRIGUES, J. P. P.; MAURICIO, R. M.; TOMICH, T. R. |
Afiliação: |
Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia; LUIZ GUSTAVO RIBEIRO PEREIRA, CNPGL; Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia; FERNANDA SAMARINI MACHADO, CNPGL; MARIANA MAGALHAES CAMPOS, CNPGL; DSM/Tortuga; DSM/Tortuga; RAFAEL DANTAS DOS SANTOS, CPATSA; Universidade Federal do Sul e Sudeste do Pará; Universidade Federal de São João del Rei; THIERRY RIBEIRO TOMICH, CNPGL. |
Título: |
Exogenous amylase increases gas production and improves in vitro ruminal digestion kinetics of sorghum and corn grains. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v. 75, n. 3, p. 511-518, 2023. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
ABSTRACT - The aim of this study was to evaluate the effect of exogenous amylase on gas production, in vitro dry matter digestibility (IVDMD), and in vitro digestion kinetics of sorghum (Sorghum vulgaris) and two corn hybrids of different grain textures. Ruminal fluid was collected from two rumen-fistulated cows receiving or not exogenous amylase (0.7g kg-1 of dry matter (DM basis)), provided to achieve 396 kilo Novo units kg-1 for amylase activity (DM basis). Gas production was measured after 1, 3, 6, 9, 12, 15, 18, 21, 24, 30, 36, 42 e 48 hours of incubation. Amylase increased gas production (mL) by 5.4%. Corn hybrids have higher in vitro dry matter digestibility than sorghum. Exogenous amylase increased the potential of gas production (A) (P=0.01). There was an effect of hybrid for IVDMD (P<0.01). The addition of exogenous amylase increases the in vitro gas production, improves fermentation kinetics, and increases the production of the ammonia nitrogen of corn and sorghum grains, but does not affect in vitro and dry matter digestibility or the short-chain fatty acids production. RESUMO - O objetivo deste estudo foi avaliar o efeito da amilase exógena na produção de gases, a digestibilidade in vitro da matéria seca (DIVMS) e a cinética de digestão in vitro de sorgo (Sorghum vulgaris) e de dois híbridos de milho de diferentes texturas de grãos. O líquido ruminal foi coletado de duas vacas fistuladas no rúmen recebendo ou não amilase exógena (0,7g kg-1 de matéria seca (MS)), fornecida para atingir 396 kg Novo unidades kg-1 para atividade de amilase (base na MS). A produção de gás foi medida após uma, três, seis, nove, 12, 15, 18, 21, 24, 30, 36, 42 e 48 horas de incubação. A amilase aumentou a produção de gás (mL) em 5,4%. Híbridos de milho apresentam maior DIVMS que o sorgo. A amilase exógena aumentou o potencial de produção de gás (A) (P=0,01). Houve efeito de híbrido para DIVMS (P<0,01). Amilase exógena aumenta a produção de gás in vitro, melhora a cinética da fermentação e aumenta a produção de nitrogênio amoniacal de grãos de milho e sorgo, mas não afeta a digestibilidade in vitro da matéria seca ou a produção de ácidos graxos de cadeia curta. MenosABSTRACT - The aim of this study was to evaluate the effect of exogenous amylase on gas production, in vitro dry matter digestibility (IVDMD), and in vitro digestion kinetics of sorghum (Sorghum vulgaris) and two corn hybrids of different grain textures. Ruminal fluid was collected from two rumen-fistulated cows receiving or not exogenous amylase (0.7g kg-1 of dry matter (DM basis)), provided to achieve 396 kilo Novo units kg-1 for amylase activity (DM basis). Gas production was measured after 1, 3, 6, 9, 12, 15, 18, 21, 24, 30, 36, 42 e 48 hours of incubation. Amylase increased gas production (mL) by 5.4%. Corn hybrids have higher in vitro dry matter digestibility than sorghum. Exogenous amylase increased the potential of gas production (A) (P=0.01). There was an effect of hybrid for IVDMD (P<0.01). The addition of exogenous amylase increases the in vitro gas production, improves fermentation kinetics, and increases the production of the ammonia nitrogen of corn and sorghum grains, but does not affect in vitro and dry matter digestibility or the short-chain fatty acids production. RESUMO - O objetivo deste estudo foi avaliar o efeito da amilase exógena na produção de gases, a digestibilidade in vitro da matéria seca (DIVMS) e a cinética de digestão in vitro de sorgo (Sorghum vulgaris) e de dois híbridos de milho de diferentes texturas de grãos. O líquido ruminal foi coletado de duas vacas fistuladas no rúmen recebendo ou não amilase exógena (0,7g kg-1 de matéria seca (MS)),... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Digestão ruminal; Grânulo de amido; Ruminal digestion. |
Thesagro: |
Bovino; Digestibilidade. |
Thesaurus NAL: |
Digestibility; Starch granules. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1154198/1/Exogenous-amylase-increases-gas-production.pdf
|
Marc: |
LEADER 03227naa a2200325 a 4500 001 2154198 005 2023-06-03 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSILVA, A. S. 245 $aExogenous amylase increases gas production and improves in vitro ruminal digestion kinetics of sorghum and corn grains.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aABSTRACT - The aim of this study was to evaluate the effect of exogenous amylase on gas production, in vitro dry matter digestibility (IVDMD), and in vitro digestion kinetics of sorghum (Sorghum vulgaris) and two corn hybrids of different grain textures. Ruminal fluid was collected from two rumen-fistulated cows receiving or not exogenous amylase (0.7g kg-1 of dry matter (DM basis)), provided to achieve 396 kilo Novo units kg-1 for amylase activity (DM basis). Gas production was measured after 1, 3, 6, 9, 12, 15, 18, 21, 24, 30, 36, 42 e 48 hours of incubation. Amylase increased gas production (mL) by 5.4%. Corn hybrids have higher in vitro dry matter digestibility than sorghum. Exogenous amylase increased the potential of gas production (A) (P=0.01). There was an effect of hybrid for IVDMD (P<0.01). The addition of exogenous amylase increases the in vitro gas production, improves fermentation kinetics, and increases the production of the ammonia nitrogen of corn and sorghum grains, but does not affect in vitro and dry matter digestibility or the short-chain fatty acids production. RESUMO - O objetivo deste estudo foi avaliar o efeito da amilase exógena na produção de gases, a digestibilidade in vitro da matéria seca (DIVMS) e a cinética de digestão in vitro de sorgo (Sorghum vulgaris) e de dois híbridos de milho de diferentes texturas de grãos. O líquido ruminal foi coletado de duas vacas fistuladas no rúmen recebendo ou não amilase exógena (0,7g kg-1 de matéria seca (MS)), fornecida para atingir 396 kg Novo unidades kg-1 para atividade de amilase (base na MS). A produção de gás foi medida após uma, três, seis, nove, 12, 15, 18, 21, 24, 30, 36, 42 e 48 horas de incubação. A amilase aumentou a produção de gás (mL) em 5,4%. Híbridos de milho apresentam maior DIVMS que o sorgo. A amilase exógena aumentou o potencial de produção de gás (A) (P=0,01). Houve efeito de híbrido para DIVMS (P<0,01). Amilase exógena aumenta a produção de gás in vitro, melhora a cinética da fermentação e aumenta a produção de nitrogênio amoniacal de grãos de milho e sorgo, mas não afeta a digestibilidade in vitro da matéria seca ou a produção de ácidos graxos de cadeia curta. 650 $aDigestibility 650 $aStarch granules 650 $aBovino 650 $aDigestibilidade 653 $aDigestão ruminal 653 $aGrânulo de amido 653 $aRuminal digestion 700 1 $aPEREIRA, L. G. R. 700 1 $aPEDREIRA, M. S. 700 1 $aMACHADO, F. S. 700 1 $aCAMPOS, M. M. 700 1 $aCORTINHAS, C. S. 700 1 $aACEDO, T. S. 700 1 $aSANTOS, R. D. dos 700 1 $aRODRIGUES, J. P. P. 700 1 $aMAURICIO, R. M. 700 1 $aTOMICH, T. R. 773 $tArquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia$gv. 75, n. 3, p. 511-518, 2023.
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