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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  01/03/2022
Data da última atualização:  18/11/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FERREIRA, M. A. R.; VILVERT, J. C.; SILVA, B. O. S. da; FERREIRA, I. C.; SOUZA, F. de F.; FREITAS, S. T. de.
Afiliação:  MARIA APARECIDA RODRIGUES FERREIRA; JOÃO CLAUDIO VILVERT; BÁRBARA ORRANA SOBREIRA DA SILVA; IANCA CARNEIRO FERREIRA; FLAVIO DE FRANCA SOUZA, CPATSA; SERGIO TONETTO DE FREITAS, CPATSA.
Título:  Multivariate selection index of acerola genotypes for fresh consumption based on fruit physicochemical attributes.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Euphytica, v. 218, 2022.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s10681-022-02978-1
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Acerola (Malpighia emarginata DC.) is one of the most important fruit produced in the São Francisco Valley, a Semi-arid region in the Northeast of Brazil. This study aimed to evaluate the physicochemical quality of thirty-fve acerola genotypes produced during two growing seasons in a Semi-arid region and to identify the best ones with potential for fresh consumption based on a multivariate selection index. Fruit of each genotype were harvested during two growing seasons at the maturity stage red-ripe, characterized by full red skin color. After harvest, the fruit were evaluated for diameter, mass, fesh frmness, soluble solids (SS), titratable acidity (TA) SS/TA ratio, ascorbic acid content and skin color. A multivariate selection index (SI) was applied for scoring and ranking the genotypes for fresh consumption based on red-ripe fruit physicochemical quality. According to the results, all physicochemical attributes had high variability among genotypes. The SI was a powerful tool for identifying genotypes with high potential for fresh consumption, since it allowed selecting genotypes with multiple desirable traits. In the frst and second growing seasons, the SI identifed the genotypes PROG 052 (SI = 76.1 and 78.9), BRS Rubra (SI = 74.1 and 99.5), Cabocla (SI = 72.3 and 70.7), Costa Rica (SI = 61.2 and 73.8) and PROG 069 (SI = 68.1 and 72.4) as the most promising ones for fresh consumption due to the presence of multiple desirable traits such as high diameter, mass, fesh frmne... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Ascórbico ácido; Atributos físico-químicos da fruta; Descritores; Diversidade genética.
Thesagro:  Acerola; Consumidor; Genótipo; Melhoramento Genético Vegetal; Pós-Colheita; Qualidade.
Thesaurus Nal:  Fruit quality; Malpighia emarginata.
Categoria do assunto:  A Sistemas de Cultivo
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1140442/1/Multivariate-selection-index-of-acerola-genotypes-for-fresh-consumption-based-on-fruit-physicochemical-attributes-2022.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATSA59806 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  08/01/2013
Data da última atualização:  08/01/2013
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  GUTREUND, C.; SANTOS, A. F. dos; MACHADO, E. B.
Afiliação:  Carola Gutreund, Graduanda na PUC-PR; ALVARO FIGUEREDO DOS SANTOS, CNPF; Edilene Buturi Machado, Swedish Match.
Título:  Influência de diferentes temperaturas no crescimento micelial de Rosellinia sp.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  In: EVENTO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA FLORESTAS, 11., 2012, Colombo. Anais. Colombo: Embrapa Florestas, 2012.
Série:  (Embrapa Florestas. Documentos, 240).
ISSN:  1980-3958
Idioma:  Português
Notas:  Editores técnicos: Marcílio José Thomazini, Elenice Fritzsons, Patrícia Raquel Silva, Guilherme Schnell e Schuhli, Denise Jeton Cardoso, Luziane Franciscon. EVINCI. Resumos.
Palavras-Chave:  Fungo de planta.
Thesagro:  Choupo.
Thesaurus NAL:  Populus.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/73504/1/Influencia-de-diferentes-temperaturas-no-crescimento-micelial-de-Rosellinia-sp..pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPF50662 - 1UMTRA - DD
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