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Registros recuperados : 432 | |
161. | | MULLER, M. D.; FERNANDES, T. W. L.; OLIVEIRA, B. L. da C. Produção de sementes de Jatropha curcas L. estabelecido em diferentes espaçamentos de plantios em sistema de consórcio com pastagens. In: CONGRESSO DA REDE BRASILEIRA DE TECNOLOGIA DE BIODIESEL, 4.; CONGRESSO BRASILEIRO DE PLANTAS OLEAGINOSAS, ÓLEOS, GORDURAS E BIODIESEL, 7., 2010, Belo Horizonte. Biodiesel: inovação tecnológica e qualidade: anais: trabalhos científicos. Lavras: UFLA, 2010. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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162. | | BERNARDO, W. F.; MULLER, M. D.; MARTINS, N. de M.; MARTINS, C. E.; ESTEVAO, P. The process of choosing a farm as a Technological Reference Unit (TRU) in the Integrated Crop-Livestock Systems (ICLS): the experience in Ribeirão do Boi Territory. In: WORLD CONGRESS ON INTEGRATED CROP-LIVESTOCK-FOREST SYSTEMS; INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON INTEGRATED CROP-LIVESTOCK SYSTEMS, 3., 2015, Brasília, DF. Towards sustainable intensification: proceedings. Brasília, DF: Embrapa, 2015. p. 367 Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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165. | | TEIXEIRA, W. G.; GONÇALVES, A. O.; BALIEIRO, F. de C.; DONAGEMMA, G. K.; MULLER, M. D. Regime hídrico do solo em sistema pecuária-floresta no Médio Vale Paraíba, RJ. In: CONFERÊNCIA IUFRO 2023 AMÉRICA LATINA, 2023, Curitiba. Anais [...]. Colombo: Embrapa Florestas, 2023. p. 182. (Embrapa Florestas. Eventos técnicos e científicos, 2). Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite; Embrapa Solos. |
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170. | | MULLER, M. D.; CASTRO, C. R. T. de; PACIULLO, D. S. C.; FERNANDES, E. N. Caracterização de sistemas de produção de pinhão manso (Jatropha curcas L.) consorciado com pastagens. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PLANTAS OLEAGINOSAS, ÓLEOS, GORDURAS E BIODIESEL, 6., 2009, Montes Claros. Anais... Montes Claros: UFLA, 2009. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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171. | | MULLER, M. D.; CASTRO, C. R. T. de; PACIULLO, D. S. C.; FERNANDES, E. N. Caracterização de sistemas de produção de pinhão manso (Jatropha curcas L.) consorciado com pastagens. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PLANTAS OLEAGINOSAS, ÓLEOS, GORDURAS E BIODIESEL, 6., 2009, Montes Claros. Resumos... Montes Claros: UFLA, 2009. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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172. | | PINHO, A. F. de S.; MULLER, M. W.; PEIXOTO, E. S. Contribuicao para melhorar o metodo de preparo de areas para o plantio de bananeira (Musa sapientum L.), como sombra provisoriapara o cacaueiro (Theobroma cacao L.) no reconcavo da Bahia, Brasil. Revista Theobroma, Ilheus, v.17, n.2, p.101-110, abr./jun. 1987. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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173. | | PEZZOPANE, J. R. M.; BOSI, C.; BRUNETTI, H. B.; ALMEIDA, R. G. de; MULLER, M. D. Características dendométricas em sistemas silvipastoris e transmissão da radiação solar. In: CONGRESO INTERNACIONAL DE SISTEMAS SILVOPASTORILES, 12.; CONGRESO DE LA RED GLOBAL DE SISTEMAS SILVOPASTORILES, 2.; IV SEMINARIO NACIONAL DE SISTEMAS SILVOPASTORILES, 4., 2023, Montevideo; CONGRESO NACIONAL SISTEMAS SILVOPASTORILES, 5., 2023, Buenos Aires. Sistemas silvopastoriles: hacia una diversificación sostenible. Cali: CIPAV, 2023. p. 64-72. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte; Embrapa Gado de Leite; Embrapa Pecuária Sudeste. |
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180. | | PACIULLO, D. S. C.; FERNANDES, P. B.; LIMA, A. M.; CASTRO, C. R. T. de; MULLER, M. D.; MIRANDA E SILVA, W. C.; MULLER, M. D.; SOUZA, V. F. DE. Biomassa aérea e de raízes em Brachiaria decumbens, cultivada em sistema silvipastoril. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 46., 2009, Maringá. Anais... Maringá: SBZ, 2009. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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Registros recuperados : 432 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Soja. |
Data corrente: |
29/12/2014 |
Data da última atualização: |
07/04/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
MICHALOVICZ, L.; MÜLLER, M. M. L.; FOLONI, J. S. S.; KAWAKAMI, J.; NASCIMENTO, R. do; KRAMER, L. F. M. |
Afiliação: |
LEANDRO MICHALOVICZ, UEM; MARCELO MARQUES LOPES MÜLLER, UNICENTRO; JOSÉ SALVADOR SIMONETI FOLONI, CNPSO; JACKSON KAWAKAMI, UNICENTRO; RONALDO DO NASCIMENTO, UNICENTRO; LUIZ FERNANDO MACHADO KRAMER, UEM. |
Título: |
Soil fertility, nutrition and yield of maize and barley with gypsum application on soil surface in no-till. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, MG, v. 38, n. 5, p. 1496-1505, set./out. 2014. |
ISSN: |
0100-0683 |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1590/S0100-06832014000500015 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
ABSTRACT: Annual crop yield and nutrition have shown differentiated responses to modifications in soil chemical properties brought about by gypsum application. The aim of this study was to evaluate the effect of gypsum application rates on the chemical properties of a Latossolo Bruno (Clayey Oxisol), as well as on the nutrition and yield of a maize-barley succession under no-till. The experiment was set up in November 2009 in Guarapuava, Parana, Brazil, applying gypsum rates of 0.0, 1.5, 3.0, 4.5, and 6.0 Mg ha-1 to the soil surface upon sowing maize, with crop succession of barley. Gypsum application decreased the levels of Al3+ and Mg2+ in the 0.0-0.1 m layer and increased soil pH in the layers from 0.2-0.6 m depth. Gypsum application has increased the levels of Ca2+ in all soil layers up to 0.6 m, and the levels of S-SO42- up to 0.8 m. In both crops, the leaf concentrations of Ca and S were increased while Mg concentrations have decreased as a function of gypsum rates. There was also an effect of gypsum rates on grain yield, with a quadratic response of maize and a linear increase for barley. Yield increases were up to 11 and 12 % in relation to control for the maximum technical efficiency (MTE) rates of 3.8 and 6.0 Mg ha-1 of gypsum, respectively. Gypsum application improved soil fertility in the profile, especially in the subsurface, as well as plant nutrition, increasing the yields of maize and barley. RESUMO: A produtividade e a nutrição de culturas anuais têm apresentado respostas diferenciadas às alterações nos atributos químicos do solo promovidas pela aplicação de gesso agrícola. O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito de doses de gesso agrícola nos atributos químicos de um Latossolo Bruno e na nutrição e produtividade da sucessão milho-cevada sob plantio direto. O experimento foi iniciado em novembro de 2009 em Guarapuava, PR, aplicando-se doses de 0,0; 1,5; 3,0; 4,5; e 6,0 Mg ha-1 de gesso na superfície do solo, no momento da semeadura do milho, que foi sucedido pela cevada. A aplicação do gesso reduziu os teores de Al3+e Mg2+ na camada de 0,0-0,1 m e elevou o pH do solo nas camadas entre 0,2-0,6 m de profundidade. As doses de gesso aumentaram os teores de Ca2+ em todas as camadas até a profundidade de 0,6 m; e os de S-SO42-, até 0,8 m. Nas duas culturas, os teores foliares de Ca e S aumentaram e os de Mg diminuíram em razão das doses de gesso. Houve efeito das doses gesso também sobre a produtividade, com resposta quadrática do milho e aumento linear no caso da cevada, sendo os acréscimos de produtividade de até 11 e 12 % superiores à testemunha, respectivamente nas doses de máxima eficiência técnica (MET) de 3,8 e 6,0 Mg ha-1 de gesso. A aplicação de gesso melhorou a fertilidade do solo no perfil, sobretudo em subsuperfície, e a nutrição das plantas, elevando a produtividade do milho e da cevada. MenosABSTRACT: Annual crop yield and nutrition have shown differentiated responses to modifications in soil chemical properties brought about by gypsum application. The aim of this study was to evaluate the effect of gypsum application rates on the chemical properties of a Latossolo Bruno (Clayey Oxisol), as well as on the nutrition and yield of a maize-barley succession under no-till. The experiment was set up in November 2009 in Guarapuava, Parana, Brazil, applying gypsum rates of 0.0, 1.5, 3.0, 4.5, and 6.0 Mg ha-1 to the soil surface upon sowing maize, with crop succession of barley. Gypsum application decreased the levels of Al3+ and Mg2+ in the 0.0-0.1 m layer and increased soil pH in the layers from 0.2-0.6 m depth. Gypsum application has increased the levels of Ca2+ in all soil layers up to 0.6 m, and the levels of S-SO42- up to 0.8 m. In both crops, the leaf concentrations of Ca and S were increased while Mg concentrations have decreased as a function of gypsum rates. There was also an effect of gypsum rates on grain yield, with a quadratic response of maize and a linear increase for barley. Yield increases were up to 11 and 12 % in relation to control for the maximum technical efficiency (MTE) rates of 3.8 and 6.0 Mg ha-1 of gypsum, respectively. Gypsum application improved soil fertility in the profile, especially in the subsurface, as well as plant nutrition, increasing the yields of maize and barley. RESUMO: A produtividade e a nutrição de culturas anuais têm apresen... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Plantio Direto. |
Thesaurus NAL: |
Soil fertility. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/114540/1/Soil-fertility-nutrition-and-yield-of-maize-and-barley-with-gypsum-application-on-soil-surface-in-no-till.pdf
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Marc: |
LEADER 03677naa a2200229 a 4500 001 2003804 005 2022-04-07 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0100-0683 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.1590/S0100-06832014000500015$2DOI 100 1 $aMICHALOVICZ, L. 245 $aSoil fertility, nutrition and yield of maize and barley with gypsum application on soil surface in no-till.$h[electronic resource] 260 $c2014 520 $aABSTRACT: Annual crop yield and nutrition have shown differentiated responses to modifications in soil chemical properties brought about by gypsum application. The aim of this study was to evaluate the effect of gypsum application rates on the chemical properties of a Latossolo Bruno (Clayey Oxisol), as well as on the nutrition and yield of a maize-barley succession under no-till. The experiment was set up in November 2009 in Guarapuava, Parana, Brazil, applying gypsum rates of 0.0, 1.5, 3.0, 4.5, and 6.0 Mg ha-1 to the soil surface upon sowing maize, with crop succession of barley. Gypsum application decreased the levels of Al3+ and Mg2+ in the 0.0-0.1 m layer and increased soil pH in the layers from 0.2-0.6 m depth. Gypsum application has increased the levels of Ca2+ in all soil layers up to 0.6 m, and the levels of S-SO42- up to 0.8 m. In both crops, the leaf concentrations of Ca and S were increased while Mg concentrations have decreased as a function of gypsum rates. There was also an effect of gypsum rates on grain yield, with a quadratic response of maize and a linear increase for barley. Yield increases were up to 11 and 12 % in relation to control for the maximum technical efficiency (MTE) rates of 3.8 and 6.0 Mg ha-1 of gypsum, respectively. Gypsum application improved soil fertility in the profile, especially in the subsurface, as well as plant nutrition, increasing the yields of maize and barley. RESUMO: A produtividade e a nutrição de culturas anuais têm apresentado respostas diferenciadas às alterações nos atributos químicos do solo promovidas pela aplicação de gesso agrícola. O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito de doses de gesso agrícola nos atributos químicos de um Latossolo Bruno e na nutrição e produtividade da sucessão milho-cevada sob plantio direto. O experimento foi iniciado em novembro de 2009 em Guarapuava, PR, aplicando-se doses de 0,0; 1,5; 3,0; 4,5; e 6,0 Mg ha-1 de gesso na superfície do solo, no momento da semeadura do milho, que foi sucedido pela cevada. A aplicação do gesso reduziu os teores de Al3+e Mg2+ na camada de 0,0-0,1 m e elevou o pH do solo nas camadas entre 0,2-0,6 m de profundidade. As doses de gesso aumentaram os teores de Ca2+ em todas as camadas até a profundidade de 0,6 m; e os de S-SO42-, até 0,8 m. Nas duas culturas, os teores foliares de Ca e S aumentaram e os de Mg diminuíram em razão das doses de gesso. Houve efeito das doses gesso também sobre a produtividade, com resposta quadrática do milho e aumento linear no caso da cevada, sendo os acréscimos de produtividade de até 11 e 12 % superiores à testemunha, respectivamente nas doses de máxima eficiência técnica (MET) de 3,8 e 6,0 Mg ha-1 de gesso. A aplicação de gesso melhorou a fertilidade do solo no perfil, sobretudo em subsuperfície, e a nutrição das plantas, elevando a produtividade do milho e da cevada. 650 $aSoil fertility 650 $aPlantio Direto 700 1 $aMÜLLER, M. M. L. 700 1 $aFOLONI, J. S. S. 700 1 $aKAWAKAMI, J. 700 1 $aNASCIMENTO, R. do 700 1 $aKRAMER, L. F. M. 773 $tRevista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, MG$gv. 38, n. 5, p. 1496-1505, set./out. 2014.
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