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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Algodão. |
Data corrente: |
03/01/2018 |
Data da última atualização: |
17/01/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SANTOS, T. M.; SOUZA FILHO, M. de S. M. de; MUNIZ, C. R.; MORAIS, J. P. S.; KOTZEBUE, L. R. V.; PEREIRA, A. L. S.; AZEREDO, H. M. C. de. |
Afiliação: |
TALITA M. SANTOS, UFCE; MEN DE SA MOREIRA DE SOUZA FILHO, CNPAT; CELLI RODRIGUES MUNIZ, CNPAT; JOAO PAULO SARAIVA MORAIS, CNPA; LLOYD RYAN VIANA KOTZEBUE, UFCE; ANDRÉ LUÍS SOUSA PEREIRA, UFCE; HENRIETTE MONTEIRO C DE AZEREDO, CNPAT. |
Título: |
Zein films with unoxidized or oxidized tannic acid. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of the Science of Food and Agriculture, v. 97, n. 13, p. 4580-4587, 2017. |
DOI: |
10.1002/jsfa.8327 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Corn zein is apredominatlyhydrophobicprotein, formingfilmswith relativelygoodwater resistance.Tannic acid, especially in its oxidized form, is supposed to cross-link proteins including zein, which may be explored to further enhance the water resistance of zein films. The effects of different contents (0-8 wt%) of unoxidized and oxidized tannic acid (uTA and oTA, respectively) on the properties of zein films at different pH values (4-9) were studied, according to central composite designs. Increasing tannic acid contents and pH values resulted in decreased water solubility and increased tensile strength andmodulus of films. The presence of tannic acid provided the films with a yellowish color and increased opacity. Paired t-tests indicated that oTA films presented higher tensile strength, lower water vapor permeability and lower water solubility than uTA films. Higher tannic acid contents and pH values resulted in films with better overall physical properties, which might be ascribed to cross-linking, although the films were still not water resistant. The resulting films have potential to be used for food packaging and coating applications. |
Palavras-Chave: |
Ácidos fenólicos; Biodegradable films; Cross-linking; Filme biodegradável; Filmes biodegradáveis; Protein; Tannic acid. |
Thesagro: |
Ácido tânico; Cruzamento; Proteína; Retículo. |
Thesaurus Nal: |
Phenolic acids. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/171179/1/ART17065.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Algodão (CNPA) |
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Volume |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Clima Temperado. |
Data corrente: |
20/11/2012 |
Data da última atualização: |
20/11/2012 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
MORENO, M. B.; SILVA, M. M. da; LEITE, T. B.; FLORES CANTILLANO, R. F. |
Afiliação: |
MARINES BATALHA MORENO, Estudante da pós-graduação, Universidade Federal de Pelotas.; MEDELIN MARQUES DA SILVA, Estudante da pós-graduação, Universidade Federal de Pelotas.; TAÍSA BANDEIRA LEITE, Universidade Federal de Pelotas.; RUFINO FERNANDO FLORES CANTILLANO, CPACT. |
Título: |
Efeito da temperatura de armazenamento na qualidade pós-colheita do melão do grupo cantaloupensis. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 22., 2012, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves: SBF, 2012. |
Idioma: |
Português |
Thesagro: |
Melão. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/70400/1/2.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Clima Temperado (CPACT) |
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