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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  14/03/2017
Data da última atualização:  20/05/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CARVALHO, A. V.; SILVEIRA, T. F. F. da; MATTIETTO, R. de A.; OLIVEIRA, M. do S. P. de; GODOY, H. T.
Afiliação:  ANA VANIA CARVALHO, CPATU; Tayse Ferreira Ferreira da Silveira, UNICAMP; RAFAELLA DE ANDRADE MATTIETTO, CPATU; MARIA DO SOCORRO P DE OLIVEIRA, CPATU; Helena Teixeira Godoy, UNICAMP.
Título:  Chemical composition and antioxidant capacity of açaí (Euterpe oleracea) genotypes and commercial pulps.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Journal of the Science of Food and Agriculture, v. 97, n. 5, p. 1467-1474, Mar. 2017.
DOI:  10.1002/jsfa.7886
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Açaí has been reported to contain many bioactive compounds, including phenolic compounds such as anthocyanins. This study aimed to determine the chemical composition and antioxidant potential of pulps of three different açaí genotypes from the Active Germplasm Bank of Embrapa Eastern Amazon and three commercial açaí pulps from Belém, state of Pará, Brazil. RESULTS: Anthocyanin 3-rutinoside was the major anthocyanin present in freeze-dried açaí pulp samples. The commercial sample C showed the greatest amounts of cyanidin 3-glucoside and cyanidin 3-rutinoside (18 942 and 34 397 µg 1 respectively). The content of phenolic compounds varied significantly among the commercial and genotype samples, and vanillic acid was found in the highest concentration in the samples studied. All açaí samples showed high DPPH, ORAC and TEAC values, confirming the exceptionally high radical-scavenging capacity of açaí pulp previously reported by other researchers. CONCLUSION: The commercial samples showed higher antioxidant capacity and higher levels of anthocyanins and non-anthocyanic compounds than those of the genotype samples. Among the genotypes studied, L4P16 stood out for its higher contents of fibre and bioactive compounds and higher antioxidant capacity, indicating that this genotype has great potential for use in plant breeding programs that should be further explored.
Palavras-Chave:  Antocianinas; Atividade antioxidante; Compostos bioativos; Compostos fenólicos.
Thesagro:  Açaí.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATU53522 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado.
Data corrente:  21/05/2013
Data da última atualização:  22/05/2013
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  GRECCO, M. F.; BAMBERG, A. L.; POTES, M. da L.; LOUZADA, R.; SILVEIRA, C. A. P.; MARTINAZZO, R.; BERGMANN, M.
Afiliação:  Matheus Farias Grecco, Projeto Xisto Agrícola, convênio Embrapa-FAPEG-Petrobras; ADILSON LUIS BAMBERG, CPACT; Mariana da Luz Potes, Projeto Agroenergia, convênio Embrapa-FAPEG; Raquel Louzada, Projeto Xisto Agrícola, convênio Embrapa-FAPEG-Petrobras; CARLOS AUGUSTO POSSER SILVEIRA, CPACT; ROSANE MARTINAZZO, CPACT; Magda Bergmann, Companhia de Pesquisa de Recursos Minerais/CPRM – Serviço Geológico do Brasil.
Título:  Efeito de rochas moídas sobre a acumulação de nutrientes na parte aérea de plantas de milho (Zea mays) e de aveia-preta (Avena strigosa).
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ROCHAGEM, 2., 2013, Poços de Caldas. Resumos... Poços de Caldas: Petrobras: Embrapa, 2013.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Aveia-preta; Nutrientes do solo.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/83213/1/Anais-II-Congresso-Brasileiro-de-Rochagem-pg10.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPACT16871 - 1UPCRA - DD000222013.00022
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