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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Clima Temperado. |
Data corrente: |
15/01/2010 |
Data da última atualização: |
18/10/2011 |
Autoria: |
OLIVEIRA, I. R. de; CARVALHO, H. W. L. de; CARVALHO, C. G. P. de; FERREIRA, F. M. de B.; LIRA, M. A.; RANGEL, J. H. de A.; FEITOSA, L. F.; MENEZES, A. F.; RODRIGUES, C. S.; MELO, E. de O. |
Título: |
Avaliação de genótipos de girassol em diferentes épocas de plantio nos tabuleiros costeiros do nordeste brasileiro. |
Ano de publicação: |
2009 |
Fonte/Imprenta: |
In: REUNIÃO NACIONAL DE PESQUISA DO GIRASSOL, 18., SIMPÓSIO NACIONAL SOBRE A CULTURA DO GIRASSOL, 6., 2009. Pelotas. Anais... Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2009. p. 139-144. Editado por Ana Claudia Barneche de Oliveira, Ana Paula Afonso Scheneid da Rosa e Márcia Vizzotto. |
ISBN: |
978-85-85941-39-0 |
Idioma: |
Português |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Clima Temperado (CPACT) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
30/08/2016 |
Data da última atualização: |
19/05/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 2 |
Autoria: |
LOURENÇO, L. F. H.; TAVARES, T. S.; ARAUJO, E. A. F.; PENA, R. S.; JOELE, M. R. S. P.; CARVALHO, A. V. |
Afiliação: |
Lúcia F. H. Lourenço, UFPA; Tiago S. Tavares, UFPA; Eder A. F. Araujo, UFPA; Rosinelson S. Pena, UFPA; Maria Regina S. Peixoto Joele, IFPA-CAMPUS CASTANHAL; ANA VANIA CARVALHO, CPATU. |
Título: |
Optimization of extrusion process to obtain shrimp snacks with rice grits and polished rice grains. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
CyTA: Journal of Food, v. 14, n. 2, p. 340-348, 2016. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1080/19476337.2015.1114025 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This research studied the effect of thermoplastic extrusion on the expansion index (EI), water absorption index (WAI), water solubility index (WSI), and sensory acceptance (SA) of a snack from rice grits, polished rice grains, and shrimp. A 23 factorial design was used with independent variables, temperature in the third extruder zone (63.2?96.8°C), initial moisture (106.4?173.6 g/kg), and shrimp content (16?184 g/kg), whereas EI, WAI, WSI, and SA were the responses. Through the surface-response methodology, the formulation with 80 g/kg shrimp and 130 g/kg initial moisture processed at 85°C in the third extruder zone was considered optimal. The product had good EI, WAI, and SA, 65.6 g/kg moisture, 24.0 g/kg lipids, 89.5 g/kg proteins, 34.2 kg/kg ashes, 72.4 g/kg fibers, and 714.3 g/kg carbohydrates. The product is an alternative for using rice grit, which has low commercial value, while also fully using the regional shrimp. |
Palavras-Chave: |
Polished rice grains; Rice grit; Shrimp snack; Thermoplastic extrusion. |
Thesagro: |
Arroz; Camarão; Extrusão. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/146887/1/Optimization.pdf
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Marc: |
LEADER 01777naa a2200277 a 4500 001 2052055 005 2022-05-19 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.1080/19476337.2015.1114025$2DOI 100 1 $aLOURENÇO, L. F. H. 245 $aOptimization of extrusion process to obtain shrimp snacks with rice grits and polished rice grains.$h[electronic resource] 260 $c2016 520 $aThis research studied the effect of thermoplastic extrusion on the expansion index (EI), water absorption index (WAI), water solubility index (WSI), and sensory acceptance (SA) of a snack from rice grits, polished rice grains, and shrimp. A 23 factorial design was used with independent variables, temperature in the third extruder zone (63.2?96.8°C), initial moisture (106.4?173.6 g/kg), and shrimp content (16?184 g/kg), whereas EI, WAI, WSI, and SA were the responses. Through the surface-response methodology, the formulation with 80 g/kg shrimp and 130 g/kg initial moisture processed at 85°C in the third extruder zone was considered optimal. The product had good EI, WAI, and SA, 65.6 g/kg moisture, 24.0 g/kg lipids, 89.5 g/kg proteins, 34.2 kg/kg ashes, 72.4 g/kg fibers, and 714.3 g/kg carbohydrates. The product is an alternative for using rice grit, which has low commercial value, while also fully using the regional shrimp. 650 $aArroz 650 $aCamarão 650 $aExtrusão 653 $aPolished rice grains 653 $aRice grit 653 $aShrimp snack 653 $aThermoplastic extrusion 700 1 $aTAVARES, T. S. 700 1 $aARAUJO, E. A. F. 700 1 $aPENA, R. S. 700 1 $aJOELE, M. R. S. P. 700 1 $aCARVALHO, A. V. 773 $tCyTA: Journal of Food$gv. 14, n. 2, p. 340-348, 2016.
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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