|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrossilvipastoril; Embrapa Cerrados. |
Data corrente: |
04/08/2022 |
Data da última atualização: |
20/09/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MICHETTI, M.; REIS, J. C. dos; KAMOI, M. Y. T.; LOPES, L. B. |
Afiliação: |
MIQUÉIAS MICHETTI, IMEA, Cuiabá-MT; JULIO CESAR DOS REIS, CPAC; MARIANA YUMI TAKAHASHI KAMOI, USP-ESALQ, Piracicaba-SP; LUCIANO BASTOS LOPES, CPAMT. |
Título: |
Análise da co-integração entre a pecuária de leite e corte em Mato Grosso. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Nativa, v. 10, n. 1, p. 32-39, 2022. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Resumo: A pecuária de corte em Mato Grosso é referência nacional, destacando-se entre outros fatores pelo tamanho de seu rebanho. Todavia sua pecuária leiteira vem perdendo participação no cenário doméstico. Invariavelmente, a atividade de corte e leite tem relação intrínseca no estado, onde os ciclos da pecuária de corte são fatores determinantes para explicar a produção e o preço do leite. Isso é observado na presença de uma relação de curto prazo mais intensa entre a produção de leite com seu preço, como esperado, mas também com o preço do bezerro e com o da @ do boi gordo. O efeito da resposta ao impulso na produção de leite mostra que a variável que mais impacta na decisão do produtor em relação à produção de leite é o preço da @ do boi. Choques no preço da @ produzem uma resposta negativa na produção de leite, mas o efeito do preço do bezerro por sua vez, influencia positivamente a produção. A falta de genética especializada pode ser uma das principais causas dessa estreita relação, fazendo com que mudanças no mercado de carne bovina do estado e na produção de carne afetem significativamente a produção e o preço do leite. | Abstract: Livestock in Mato Grosso can be considered a national reference, standing out among other factors due to its herd size. However, dairy farming has been losing participation in the domestic scenario. Invariably, beef and milk production have an intrinsic relationship in the state, where beef livestock cycles determine factors to explain the production and price of milk. That is observed in the presence of an intense short-term relationship between milk production and price, as expected, and the calf price and live cattle. The effect of the impulse response on milk production shows that the variable that most impacts the producer's decision concerning milk production are the price of live cattle. Shocks in the price of live cattle produce a negative response in milk production, but the effect of the calf's price in turn positively influences production. The lack of specialized genetics may be one of the main causes of this close relationship, causing changes in the state's beef market and meat production to significantly affect milk production and price. MenosResumo: A pecuária de corte em Mato Grosso é referência nacional, destacando-se entre outros fatores pelo tamanho de seu rebanho. Todavia sua pecuária leiteira vem perdendo participação no cenário doméstico. Invariavelmente, a atividade de corte e leite tem relação intrínseca no estado, onde os ciclos da pecuária de corte são fatores determinantes para explicar a produção e o preço do leite. Isso é observado na presença de uma relação de curto prazo mais intensa entre a produção de leite com seu preço, como esperado, mas também com o preço do bezerro e com o da @ do boi gordo. O efeito da resposta ao impulso na produção de leite mostra que a variável que mais impacta na decisão do produtor em relação à produção de leite é o preço da @ do boi. Choques no preço da @ produzem uma resposta negativa na produção de leite, mas o efeito do preço do bezerro por sua vez, influencia positivamente a produção. A falta de genética especializada pode ser uma das principais causas dessa estreita relação, fazendo com que mudanças no mercado de carne bovina do estado e na produção de carne afetem significativamente a produção e o preço do leite. | Abstract: Livestock in Mato Grosso can be considered a national reference, standing out among other factors due to its herd size. However, dairy farming has been losing participation in the domestic scenario. Invariably, beef and milk production have an intrinsic relationship in the state, where beef livestock cycles determine factors to explain the... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Econometria; Gado de Corte; Gado Leiteiro; Pecuária. |
Thesaurus Nal: |
Beef cattle; Dairy cattle; Econometrics; Livestock. |
Categoria do assunto: |
E Economia e Indústria Agrícola |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1146651/1/Julio-Cesar-Analise-da-co-integracao-entre-pecuaria.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1145235/1/2022-cpamt-lbl-analise-co-integracao-pecuaria-leite-corte-mato-grosso.pdf
|
Marc: |
LEADER 02956naa a2200253 a 4500 001 2146651 005 2022-09-20 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aMICHETTI, M. 245 $aAnálise da co-integração entre a pecuária de leite e corte em Mato Grosso.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aResumo: A pecuária de corte em Mato Grosso é referência nacional, destacando-se entre outros fatores pelo tamanho de seu rebanho. Todavia sua pecuária leiteira vem perdendo participação no cenário doméstico. Invariavelmente, a atividade de corte e leite tem relação intrínseca no estado, onde os ciclos da pecuária de corte são fatores determinantes para explicar a produção e o preço do leite. Isso é observado na presença de uma relação de curto prazo mais intensa entre a produção de leite com seu preço, como esperado, mas também com o preço do bezerro e com o da @ do boi gordo. O efeito da resposta ao impulso na produção de leite mostra que a variável que mais impacta na decisão do produtor em relação à produção de leite é o preço da @ do boi. Choques no preço da @ produzem uma resposta negativa na produção de leite, mas o efeito do preço do bezerro por sua vez, influencia positivamente a produção. A falta de genética especializada pode ser uma das principais causas dessa estreita relação, fazendo com que mudanças no mercado de carne bovina do estado e na produção de carne afetem significativamente a produção e o preço do leite. | Abstract: Livestock in Mato Grosso can be considered a national reference, standing out among other factors due to its herd size. However, dairy farming has been losing participation in the domestic scenario. Invariably, beef and milk production have an intrinsic relationship in the state, where beef livestock cycles determine factors to explain the production and price of milk. That is observed in the presence of an intense short-term relationship between milk production and price, as expected, and the calf price and live cattle. The effect of the impulse response on milk production shows that the variable that most impacts the producer's decision concerning milk production are the price of live cattle. Shocks in the price of live cattle produce a negative response in milk production, but the effect of the calf's price in turn positively influences production. The lack of specialized genetics may be one of the main causes of this close relationship, causing changes in the state's beef market and meat production to significantly affect milk production and price. 650 $aBeef cattle 650 $aDairy cattle 650 $aEconometrics 650 $aLivestock 650 $aEconometria 650 $aGado de Corte 650 $aGado Leiteiro 650 $aPecuária 700 1 $aREIS, J. C. dos 700 1 $aKAMOI, M. Y. T. 700 1 $aLOPES, L. B. 773 $tNativa$gv. 10, n. 1, p. 32-39, 2022.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Cerrados (CPAC) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Pecuária Sudeste. Para informações adicionais entre em contato com cppse.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
18/08/2015 |
Data da última atualização: |
15/03/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
ALEMAN GAÍNZA, Y.; DOMINGUES, L. F.; PINO PEREZ, O.; RABELO, M. D.; ROQUE LÓPEZ, E.; CHAGAS, A. C. de S. |
Afiliação: |
YOUSMEL ALEMAN GAÍNZA, CENSA, MAYABEQUE, CUBA.; LUCIANA FERREIRA DOMINGUES, BOLSISTA, CPPSE, SÃO CARLOS, SP.; ORIELA PINO PEREZ, CENSA, MAYABEQUE, CUBA.; MARCIO DIAS RABELO, CPPSE; EUGENIO ROQUE LÓPEZ, UNIVERSIDAD AGRARIA DE LA HABANA, CUBA.; ANA CAROLINA DE SOUZA CHAGAS, CPPSE. |
Título: |
Anthelmintic activity in vitro of Citrus sinensis and Melaleuca quinquenervia essential oil from Cuba on Haemonchus contortus. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Industrial Crops and Products, v. 76, p. 647-652, dec. 2015. |
ISSN: |
0926-6690 |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2015.07.056 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Gastrointestinal nematodes are an important problem in the small ruminant production and their control nearly exclusively depends on commercial anthelmintics. However, parasite resistance to those chemical formulations is an increasing global problem, so new plant-derived compounds are being studied for their potential use against gastrointestinal nematodes. Citrus sinensis and Melaleuca quinquenervia essential oils were evaluated against Haemonchus contortus Embrapa2010 resistant isolate, through the egg hatch test (EHT) and larval development test (LDT) at concentrations ranging from 0.02 mg/mL to 50 mg/mL and from 0.04 mg/mL to 3.12 mg/mL, respectively. All concentrations, positive controls (thiabendazole in EHT or ivermectin in LDT), and negative controls (2% Tween 80 in EHT or 0.5% DMSO in LDT) were performed in six replicates and in three independent experiments, for a total of 18 repetitions involving approximately 1800 parasites per treatment. Significant differences (P ? 0.01) of inhibition percentages were identified by one-way analysis of variance followed by the Tukey test. Inhibitory concentration values (IC50 and IC90) were analyzed by the Probit procedure of SAS. The essential oils evaluated showed that C. sinensis presented limonene as major component (96.0%), while M. quinquenervia contained longifolene (32.95%) and 1,8-cineole (25.43%) as major components. In the EHT, the IC50 and IC90 of the essential oils were respectively 0.27 and 0.99 mg/mL for C. sinensis and, 1.52 and 5.63 mg/mL for M. quinquenervia. In the LDT, the IC50 and IC90 were 0.97 and 2.32 mg/mL for C. sinensis and, 0.44 and 0.94 mg/mL for M. quinquenervia. C. sinensis was five times more effective on eggs than M. quinquenervia. However, it was twice more effective on larvae than C. sinensis, indicating that bioactive essential oils have different modes of action. The results suggest that these compounds are good candidates for nematode control. However, alternative anthelmintics have to be safe to the host, promote parasite control in vivo and not generate residues. So, all these key points need to be elucidated before using any plant extract and/or components. MenosGastrointestinal nematodes are an important problem in the small ruminant production and their control nearly exclusively depends on commercial anthelmintics. However, parasite resistance to those chemical formulations is an increasing global problem, so new plant-derived compounds are being studied for their potential use against gastrointestinal nematodes. Citrus sinensis and Melaleuca quinquenervia essential oils were evaluated against Haemonchus contortus Embrapa2010 resistant isolate, through the egg hatch test (EHT) and larval development test (LDT) at concentrations ranging from 0.02 mg/mL to 50 mg/mL and from 0.04 mg/mL to 3.12 mg/mL, respectively. All concentrations, positive controls (thiabendazole in EHT or ivermectin in LDT), and negative controls (2% Tween 80 in EHT or 0.5% DMSO in LDT) were performed in six replicates and in three independent experiments, for a total of 18 repetitions involving approximately 1800 parasites per treatment. Significant differences (P ? 0.01) of inhibition percentages were identified by one-way analysis of variance followed by the Tukey test. Inhibitory concentration values (IC50 and IC90) were analyzed by the Probit procedure of SAS. The essential oils evaluated showed that C. sinensis presented limonene as major component (96.0%), while M. quinquenervia contained longifolene (32.95%) and 1,8-cineole (25.43%) as major components. In the EHT, the IC50 and IC90 of the essential oils were respectively 0.27 and 0.99 mg/mL for C. sinen... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
HERBAL MEDICINE. |
Thesagro: |
Citrus Sinensis; Haemonchus Contortus. |
Thesaurus NAL: |
Cuba; essential oils; Melaleuca quinquenervia. |
Categoria do assunto: |
H Saúde e Patologia |
Marc: |
LEADER 03069naa a2200277 a 4500 001 2022186 005 2023-03-15 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0926-6690 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.indcrop.2015.07.056$2DOI 100 1 $aALEMAN GAÍNZA, Y. 245 $aAnthelmintic activity in vitro of Citrus sinensis and Melaleuca quinquenervia essential oil from Cuba on Haemonchus contortus.$h[electronic resource] 260 $c2015 520 $aGastrointestinal nematodes are an important problem in the small ruminant production and their control nearly exclusively depends on commercial anthelmintics. However, parasite resistance to those chemical formulations is an increasing global problem, so new plant-derived compounds are being studied for their potential use against gastrointestinal nematodes. Citrus sinensis and Melaleuca quinquenervia essential oils were evaluated against Haemonchus contortus Embrapa2010 resistant isolate, through the egg hatch test (EHT) and larval development test (LDT) at concentrations ranging from 0.02 mg/mL to 50 mg/mL and from 0.04 mg/mL to 3.12 mg/mL, respectively. All concentrations, positive controls (thiabendazole in EHT or ivermectin in LDT), and negative controls (2% Tween 80 in EHT or 0.5% DMSO in LDT) were performed in six replicates and in three independent experiments, for a total of 18 repetitions involving approximately 1800 parasites per treatment. Significant differences (P ? 0.01) of inhibition percentages were identified by one-way analysis of variance followed by the Tukey test. Inhibitory concentration values (IC50 and IC90) were analyzed by the Probit procedure of SAS. The essential oils evaluated showed that C. sinensis presented limonene as major component (96.0%), while M. quinquenervia contained longifolene (32.95%) and 1,8-cineole (25.43%) as major components. In the EHT, the IC50 and IC90 of the essential oils were respectively 0.27 and 0.99 mg/mL for C. sinensis and, 1.52 and 5.63 mg/mL for M. quinquenervia. In the LDT, the IC50 and IC90 were 0.97 and 2.32 mg/mL for C. sinensis and, 0.44 and 0.94 mg/mL for M. quinquenervia. C. sinensis was five times more effective on eggs than M. quinquenervia. However, it was twice more effective on larvae than C. sinensis, indicating that bioactive essential oils have different modes of action. The results suggest that these compounds are good candidates for nematode control. However, alternative anthelmintics have to be safe to the host, promote parasite control in vivo and not generate residues. So, all these key points need to be elucidated before using any plant extract and/or components. 650 $aCuba 650 $aessential oils 650 $aMelaleuca quinquenervia 650 $aCitrus Sinensis 650 $aHaemonchus Contortus 653 $aHERBAL MEDICINE 700 1 $aDOMINGUES, L. F. 700 1 $aPINO PEREZ, O. 700 1 $aRABELO, M. D. 700 1 $aROQUE LÓPEZ, E. 700 1 $aCHAGAS, A. C. de S. 773 $tIndustrial Crops and Products$gv. 76, p. 647-652, dec. 2015.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Expressão de busca inválida. Verifique!!! |
|
|