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Registros recuperados : 24 | |
8. | | COSTA, L. M.; LOPES. G. S.; FERREIRA, M. M. C.; NOGUEIRA, A. R. de A.; NÓBREGA, J. A. Application of chemometric analysis to wine samples from different sources. In: RIO SYMPOSIUM ON ATOMIC SPECTROMETRY, 7., 2002, Florianópolis, SC. Abstracts... Florianópolis: UFSC, 2002. p.190, FR10. CP Information Newsletter, v.28, n.1, jun. 2002. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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10. | | GOUVEIA, S. T.; LOPES, G. S.; NOBREGA, J. A.; NOGUEIRA, A. R. de A.; FATIBELLO FILHO, O. Moagem criogênica e aquecimento por infra-vermelho como alternativas para o preparo de amostras. In: ENCONTRO NACIONAL DE QUIMICA ANALITICA, 10., 1999, Santa Maria, RS. Anais... Santa Maria: UFSM/SBQ, 1999. TA-3. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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11. | | NOGUEIRA, A. R.; LOPES, G. S.; LIMA, E. C.; WANDERLEY, R. C.; SILVA, A. G.; KRUG, F. J. Determinacao do fluxo de multiplos marcadores de digesta em carneiros utilizando tecnicas alternativas de analise. In: REUNIAO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 34., 1997, Juiz de Fora, MG. Anais... Juiz de Fora: Sociedade Brasileira de Zootecnia, 1997. v.1. p.134-136 Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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13. | | SILVA, F. V.; LOPES, G. S.; NÓBREGA, J. A.; SOUZA, G. B. de; NOGUEIRA, A. R. de A. Study of the protein-bound fraction of calcium, iron, magnesium and zinc in bovine milk. Spectrochimica Acta Part B, v.56, p.1909-1916, 2001. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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14. | | LOPES, G. S.; NEVES, E. F. A.; OLIVEIRA, P. V.; NOGUEIRA, A. R. de A.; QUEIROZ, Z. F.; NÓBREGA, J. A.; KRUG, F. J. Atomização eletrotérmica de cobalto em espectrometria de absorção atômica com filamento de tungstênio. In: REUNIÃO ANUAL SOCIEDADE BRASILEIRA DE QUÍMICA, 20., 1997, Poços de Caldas. Anais... Poços de Caldas: SBQ, 1997. QA-061. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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15. | | GONZALEZ, M. H.; MARTINS, E. N. V. C.; LOPES, G. S.; SOUZA, G. B. de; PICCHI, C. M. C.; NOGUEIRA, A. R. de A. Análise de alimentos para bovinos - uma visão geral. In: SEMANA DE QUÍMICA DO INSTITUTO DE QUÍMICA DA UNICAMP, 1., 2001, Campinas, SP. Campinas: SBQ, 2001. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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16. | | FERANDES, I. A.; MANEZES, E. de A.; GOUVEIA, S. T.; LOPES, G. S.; MATOS, W. O.; NOGUEIRA, A. R. de A.; VIEIRA, E. C. Determinação do teor total e da disponibilidade Cu, Fe, Zn, Mg e Ca em rapadura In: ENCONTRO NACIONAL DE QUÍMICA ANALÍTICA, 16., 2011, Campos de Jordão. Anais... Campos de Jordão: SBQ, 2011. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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17. | | NOGUEIRA, A. R. de A.; LOPES, G. S.; LIMA, E. C.; WANDERLEY, R. D. C.; SILVA, A. G. DA; KRUG, F. J. Determinação do fluxo de múltiplos marcadores de digesta em carneiros utilizando técnicas alternativas de análise. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 34., 1997, Juiz de Fora. Anais... Juiz de Fora: SBZ, 1997. p.134-136 Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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18. | | LIMA, J. P. S. de; MENEZES, E. de A.; NOGUEIRA, A. R. de A.; GOUVEIA, S. T.; LOPES, G. S.; MATOS, W. O. Study of availability of Fe in bovine liver after cooking methods. In RIO SYMPOSIUM ON ATOMIC SPECTROMETRY, 12., 2012, Foz do Iguaçu. Abstracts... Foz do Iguaçi: Atomic Spectrometry, 2012. p. 241 Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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19. | | GONDIM, T. DE A.; GUEDES, J. A. C.; SILVA, M. F. S.; SILVA, A. C. DA; DIONISIO, A. P.; SOUZA, F. V. D.; PESSOA, C. DO Ó; LOPES, G. S.; ZOCOLO, G. J. Assessment of metabolic, mineral, and cytotoxic profile in pineapple leaves of different commercial varieties: A new eco-friendly and inexpensive source of bioactive compounds. Food Research International, 164, 112439, 2023. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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20. | | GONDIM, T. de A.; GUEDES, J. A. C.; ALVES FILHO, E. de G.; SILVA, G. S. da; NINA, N. V. dos S.; NASCIMENTO FILHO, F. J. do; ATROCH, A. L.; SILVA, G. F. da; LOPES, G. S.; ZOCOLO, G. J. Metabolomic approaches to explore chemodiversity in seeds of guarana (Paullinia cupana) using UPLC-QTOF-MSE and NMR analysis. Analytical Methods, v. 16, p. 1158-1174, 2024. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Soja. |
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Registros recuperados : 24 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Pecuária Sudeste. Para informações adicionais entre em contato com cppse.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
06/07/2021 |
Data da última atualização: |
28/09/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
SILVA, F. L. F. da; ANDRADE NETO, D. M.; MENEZES, F. L. de; SÁ, I. P. de; MARCANO DE HIGUERA, J.; FECHINE, P. B. A; COSTA, L. S. da; NOGUEIRA, A. R. de A.; LOPES. G. S; MATOS, W. O. |
Afiliação: |
FRANCISCO LUAN FONSECA DA SILVA, UFC; DAVINO MACHADO ANDRADE NETO, UFC; FERNANDO L. DE MENEZES, UFC; IVERO PITA DE SA, UFSCAR; JULYMAR MARCANO DE HIGUERA, UFSCAR; PIERRE BASÍLIO ALMEIDA FECHINE, UFC; LUELC SOUZA DA COSTA, UNICAMP; ANA RITA DE ARAUJO NOGUEIRA, CPPSE; GISELE SIMONE LOPES, UFC; WLADIANA OLIVEIRA MATOS, UFC. |
Título: |
Non-chromatographic arsenic speciation analyses in wild shrimp (Farfantepenaeus brasiliensis) using functionalized magnetic iron-nanoparticles. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry, v.345, 2021, 128781. |
Páginas: |
9 p. |
ISSN: |
0308-8146 |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.128781 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
A new iron-magnetic nanomaterial functionalized with organophosphorus compound was used as solid-phase for arsenic speciation analysis in seafood samples by ICP-MS. The procedure was optimized using chemometric tools and the variables pH 4.0, 15 min extraction time, and 20 mg of mass of material were obtained as the optimum point. The inorganic arsenic (iAs) extracted using nanoparticles presented concentrations between 20 and 100 µg kg 1 in the evaluated samples. The method was validated for accuracy using CRMs DOLT-5 and DORM-4. It was possible to reuse the same magnetic nanomaterial for 6 successive cycles, and we obtained a detection limit of 16.4 ng kg 1. The proposed method is suitable for the use of inorganic speciation of As, presenting good accuracy, precision, relatively low cost, and acquittance to green chemistry principles. |
Palavras-Chave: |
Arsenic speciation; ICP-MS; Inorganic arsenic; Iron-nanoparticles; Magnetic nanoparticles separation. |
Thesaurus NAL: |
Shrimp. |
Categoria do assunto: |
W Química e Física |
Marc: |
LEADER 01893naa a2200337 a 4500 001 2132807 005 2021-09-28 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0308-8146 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.128781$2DOI 100 1 $aSILVA, F. L. F. da 245 $aNon-chromatographic arsenic speciation analyses in wild shrimp (Farfantepenaeus brasiliensis) using functionalized magnetic iron-nanoparticles.$h[electronic resource] 260 $c2021 300 $a9 p. 520 $aA new iron-magnetic nanomaterial functionalized with organophosphorus compound was used as solid-phase for arsenic speciation analysis in seafood samples by ICP-MS. The procedure was optimized using chemometric tools and the variables pH 4.0, 15 min extraction time, and 20 mg of mass of material were obtained as the optimum point. The inorganic arsenic (iAs) extracted using nanoparticles presented concentrations between 20 and 100 µg kg 1 in the evaluated samples. The method was validated for accuracy using CRMs DOLT-5 and DORM-4. It was possible to reuse the same magnetic nanomaterial for 6 successive cycles, and we obtained a detection limit of 16.4 ng kg 1. The proposed method is suitable for the use of inorganic speciation of As, presenting good accuracy, precision, relatively low cost, and acquittance to green chemistry principles. 650 $aShrimp 653 $aArsenic speciation 653 $aICP-MS 653 $aInorganic arsenic 653 $aIron-nanoparticles 653 $aMagnetic nanoparticles separation 700 1 $aANDRADE NETO, D. M. 700 1 $aMENEZES, F. L. de 700 1 $aSÁ, I. P. de 700 1 $aMARCANO DE HIGUERA, J. 700 1 $aFECHINE, P. B. A 700 1 $aCOSTA, L. S. da 700 1 $aNOGUEIRA, A. R. de A. 700 1 $aLOPES. G. S 700 1 $aMATOS, W. O 773 $tFood Chemistry$gv.345, 2021, 128781.
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Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE) |
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