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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
26/10/2018 |
Data da última atualização: |
30/11/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
LIMA, A. de S.; RYBKA, A. C. P. |
Afiliação: |
ARLETE DE SOUSA LIMA, IF Sertão PE, Campus Petrolina; ANA CECILIA POLONI RYBKA, CPATSA. |
Título: |
Caracterização físico química e sensorial de doce de manga (Mangifera indica L.) em massa com adição de casca. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
In: SIMPÓSIO NACIONAL DE ESTUDOS PARA PRODUÇÃO VEGETAL NO SEMIÁRIDO, 3., 2018, Campina Grande. Uso sustentável do Semiárido: desafios e progressos. Campina Grande: Sociedade Científica do Semiárido Brasileiro, 2018. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A utilização da casca de manga como matéria-prima para elaboração de doce em massa representa uma boa alternativa econômica para o aproveitamento desse subproduto. Sendo assim, este trabalho teve como objetivo determinar a melhor formulação de doce em massa de manga e avaliar as características físico-químicas e sensoriais, do produto, por meio de teste de aceitação em diferentes concentrações de farinha da casca. Estabeleceu-se pH, acidez total titulável (ATT), sólidos solúveis totais (SST), todos de acordo com as normas preconizadas pelo Instituto Adolfo Lutz (2008). Os valores obtidos de pH, ATT e SST variaram, de 3,69-4,65, 0,33g/100g- 0,88g/100g, 68°Brix a 83°Brix, respectivamente. Perante os resultados obtidos na sensorial constatou-se uma maior aceitação na formulação com concentração de 1,02% de casca, observando-se que as variações de teor de farinha obtiveram aceitação (notas ≥ 6) de 54,2% a 84,8% para o sabor nas formulações F7 e F3 variando de 2,03-1,02% no parâmetro teor de farinha, respectivamente. |
Palavras-Chave: |
Aceitação; Análise sensorial; Doce em massa. |
Thesagro: |
Doce; Manga. |
Thesaurus Nal: |
Mangoes. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/185192/1/Ana-Cecialia-3.pdf
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Marc: |
LEADER 01823nam a2200193 a 4500 001 2098284 005 2023-11-30 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aLIMA, A. de S. 245 $aCaracterização físico química e sensorial de doce de manga (Mangifera indica L.) em massa com adição de casca.$h[electronic resource] 260 $aIn: SIMPÓSIO NACIONAL DE ESTUDOS PARA PRODUÇÃO VEGETAL NO SEMIÁRIDO, 3., 2018, Campina Grande. Uso sustentável do Semiárido: desafios e progressos. Campina Grande: Sociedade Científica do Semiárido Brasileiro$c2018 520 $aA utilização da casca de manga como matéria-prima para elaboração de doce em massa representa uma boa alternativa econômica para o aproveitamento desse subproduto. Sendo assim, este trabalho teve como objetivo determinar a melhor formulação de doce em massa de manga e avaliar as características físico-químicas e sensoriais, do produto, por meio de teste de aceitação em diferentes concentrações de farinha da casca. Estabeleceu-se pH, acidez total titulável (ATT), sólidos solúveis totais (SST), todos de acordo com as normas preconizadas pelo Instituto Adolfo Lutz (2008). Os valores obtidos de pH, ATT e SST variaram, de 3,69-4,65, 0,33g/100g- 0,88g/100g, 68°Brix a 83°Brix, respectivamente. Perante os resultados obtidos na sensorial constatou-se uma maior aceitação na formulação com concentração de 1,02% de casca, observando-se que as variações de teor de farinha obtiveram aceitação (notas ≥ 6) de 54,2% a 84,8% para o sabor nas formulações F7 e F3 variando de 2,03-1,02% no parâmetro teor de farinha, respectivamente. 650 $aMangoes 650 $aDoce 650 $aManga 653 $aAceitação 653 $aAnálise sensorial 653 $aDoce em massa 700 1 $aRYBKA, A. C. P.
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Biblioteca |
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Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
26/10/2018 |
Data da última atualização: |
24/01/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
RIBEIRO, C. G. S.; LOPES, F. C. F.; RODRIGUEZ, N. M.; GAMA, M. A. S. da; MORENZ, M. J. F. |
Afiliação: |
Carlos Gustavo Santos Ribeiro, IFB; FERNANDO CESAR FERRAZ LOPES, CNPGL; Norberto Mario Rodriguez, UFMG; MARCO ANTONIO SUNDFELD DA GAMA, CNPGL; MIRTON JOSE FROTA MORENZ, CNPGL. |
Título: |
Ruminal fermentation and degradation, kinetic flow of the digesta and milk fatty acid composition of cows fed chopped elephantgrass supplemented with soybean oil. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Semina: Ciências Agrárias, v. 39, n. 4, p. 1775-1794, 2018. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract The aim of this study was to evaluate the ruminal parameters of fermentation and degradation, kinetic flow of rumen digesta, and milk fatty acid composition of cows fed 52% chopped elephantgrass-based diets containing 0.0% (control), 1.5%, 3.0% and 4.5% soybean oil (SO) on a dry matter (DM) basis. Four rumen-cannulated Holstein x Gyr dairy cows with an average milk production of 15.6 ± 3.0 kg day-1 and 90 ± 25 days in milk were allocated in a 4 x 4 Latin square design. The results were analyzed by mixed models. Significant differences were declared at P≤0.05, and P-values from 0.05 < P ≤ 0.10 were considered as a trend. The inclusion of SO in the diet had no effect on the ruminal pH or total volatile fatty acid concentration, but there was a quadratic effect on the ruminal ammonia nitrogen content and a trend for a linear reduction (P=0.07) in the molar proportion of rumen acetate. Linear reductions were also observed in the DM and neutral detergent fiber (NDF) effective degradabilities of elephantgrass forage, but the fluid and particulate passage rates in the rumen and the DM and NDF intakes were unchanged by SO inclusion in the diet. Milk production, protein and lactose contents and yields were unaltered by dietary SO levels. There were linear reductions in the milk fat and total solids contents, but there was no effect of dietary treatments on their yields. The inclusion of soybean oil in the diet of Holstein x Gyr cows fed chopped elephantgrass improved the nutritional quality of milk fat as a result of increased contents of oleic, rumenic and vaccenic acids, which are beneficial to human health, and a concomitant reduction in hypercholesterolemic saturated fatty acids such as lauric, myristic and palmitic acids. MenosAbstract The aim of this study was to evaluate the ruminal parameters of fermentation and degradation, kinetic flow of rumen digesta, and milk fatty acid composition of cows fed 52% chopped elephantgrass-based diets containing 0.0% (control), 1.5%, 3.0% and 4.5% soybean oil (SO) on a dry matter (DM) basis. Four rumen-cannulated Holstein x Gyr dairy cows with an average milk production of 15.6 ± 3.0 kg day-1 and 90 ± 25 days in milk were allocated in a 4 x 4 Latin square design. The results were analyzed by mixed models. Significant differences were declared at P≤0.05, and P-values from 0.05 < P ≤ 0.10 were considered as a trend. The inclusion of SO in the diet had no effect on the ruminal pH or total volatile fatty acid concentration, but there was a quadratic effect on the ruminal ammonia nitrogen content and a trend for a linear reduction (P=0.07) in the molar proportion of rumen acetate. Linear reductions were also observed in the DM and neutral detergent fiber (NDF) effective degradabilities of elephantgrass forage, but the fluid and particulate passage rates in the rumen and the DM and NDF intakes were unchanged by SO inclusion in the diet. Milk production, protein and lactose contents and yields were unaltered by dietary SO levels. There were linear reductions in the milk fat and total solids contents, but there was no effect of dietary treatments on their yields. The inclusion of soybean oil in the diet of Holstein x Gyr cows fed chopped elephantgrass impr... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Rate of passage; Ruminal metabolite. |
Thesagro: |
Pennisetum Purpureum. |
Thesaurus NAL: |
Conjugated linoleic acid. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/185222/1/Cnpgl-2018-Semina-CiAgr-Fernando-Ruminal.pdf
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Marc: |
LEADER 02523naa a2200217 a 4500 001 2098300 005 2023-01-24 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aRIBEIRO, C. G. S. 245 $aRuminal fermentation and degradation, kinetic flow of the digesta and milk fatty acid composition of cows fed chopped elephantgrass supplemented with soybean oil.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aAbstract The aim of this study was to evaluate the ruminal parameters of fermentation and degradation, kinetic flow of rumen digesta, and milk fatty acid composition of cows fed 52% chopped elephantgrass-based diets containing 0.0% (control), 1.5%, 3.0% and 4.5% soybean oil (SO) on a dry matter (DM) basis. Four rumen-cannulated Holstein x Gyr dairy cows with an average milk production of 15.6 ± 3.0 kg day-1 and 90 ± 25 days in milk were allocated in a 4 x 4 Latin square design. The results were analyzed by mixed models. Significant differences were declared at P≤0.05, and P-values from 0.05 < P ≤ 0.10 were considered as a trend. The inclusion of SO in the diet had no effect on the ruminal pH or total volatile fatty acid concentration, but there was a quadratic effect on the ruminal ammonia nitrogen content and a trend for a linear reduction (P=0.07) in the molar proportion of rumen acetate. Linear reductions were also observed in the DM and neutral detergent fiber (NDF) effective degradabilities of elephantgrass forage, but the fluid and particulate passage rates in the rumen and the DM and NDF intakes were unchanged by SO inclusion in the diet. Milk production, protein and lactose contents and yields were unaltered by dietary SO levels. There were linear reductions in the milk fat and total solids contents, but there was no effect of dietary treatments on their yields. The inclusion of soybean oil in the diet of Holstein x Gyr cows fed chopped elephantgrass improved the nutritional quality of milk fat as a result of increased contents of oleic, rumenic and vaccenic acids, which are beneficial to human health, and a concomitant reduction in hypercholesterolemic saturated fatty acids such as lauric, myristic and palmitic acids. 650 $aConjugated linoleic acid 650 $aPennisetum Purpureum 653 $aRate of passage 653 $aRuminal metabolite 700 1 $aLOPES, F. C. F. 700 1 $aRODRIGUEZ, N. M. 700 1 $aGAMA, M. A. S. da 700 1 $aMORENZ, M. J. F. 773 $tSemina: Ciências Agrárias$gv. 39, n. 4, p. 1775-1794, 2018.
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Embrapa Gado de Leite (CNPGL) |
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