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Registros recuperados : 63 | |
41. | | NGHONJUYI, N. W.; KEAMBOU, C. T.; SOFEU-FEUGAING, D. D.; TAIWE, G. S.; AZIZ, A. R. A.; LISITA, F. O.; JULIANO, R. S.; KIMBI, H. K. Mimosa pudica and Carica papaya extracts on Ascaridia galli - experimentally infected Kabir chicks in Cameroon: efficacy, lipid and hematological profile. Veterinary Parasitology: Regional Studies and Reports, v. 19, 100354, 2019. Na publicação: Frederico Lisita. Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
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42. | | CAMPOLIN, A. I.; JORGE, M. H. A.; SALIS, S. M. de; FEIDEN, A.; LISITA, F. O.; CURADO, F. F.; BORTOLOTTO, I. M.; COSTA, M. dos S. Sistemas de produção identificados na Comunidade Tradicional de Antonio Maria Coelho, Corumbá, MS. Corumbá: Embrapa Pantanal, 2009. 20 p. (Embrapa Pantanal. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 88). Biblioteca(s): Embrapa Pantanal; Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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43. | | CRISPIM, S. M. A.; SOARES, M. T. S.; FERNANDES, A. H. B. M.; LISITA, F. O.; FRANCO, E.; LIMA, I. B. T. de. Produção de fitomassa de pastagem de Tifton 85 com aplicação de dejetos de suínos em área de assentamento rural, São Gabriel do Oeste, MS. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA. 47., 2010. Salvador. Empreendedorismo e progresso científicos na zootecnia brasileira de vanguarda. Salvador: SBZ: UFBA, 2010. Não paginado Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
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44. | | FRIDERICHS, B. A.; ABREU, F.; TOMICH, T. R.; FEIDEN, A.; GALVANI, F.; LISITA, F. O.; SILVA, W. T. L. da; CORRÊA, M.; DIAMANTE, M.; SOARES, M. T. S. Produção de capim-elefante em vertissolo sob diferentes doses de efluentes de fossa séptica biodigestora. In: SEMINÁRIO DE AGROECOLOGIA DE MATO GROSSO DO SUL, 3.; ENCONTRO DE PRODUTORES AGROECOLÓGICOS DE MS, 2010, Corumbá, MS. Construindo um futuro sustentável: anais. Dourados: Embrapa Agropecuária Oeste; Corumbá: Embrapa Pantanal; Campo Grande: Embrapa Gado de Corte, 2010. 1 CD-Rom. Disponível também em: Cadernos de Agroecologia, V. 5, n.1, 2010. Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
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45. | | CRISPIM, S. M. A.; FERNANDES, A. H. B. M.; SOARES, M. T. S.; FERNANDES, F. A.; GALVANI, F.; LISITA, F. O. Qualidade de pastagem de Tifton 85 fertirrigada com dejetos de suínos, São Gabriel do Oeste, MS. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 49., Brasília, DF. A produção animal no mundo em transformação: Anais. Brasília: SBZ, 2012. 3 p. Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
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46. | | NGHONJUYI, N. W.; KIMBI, H. K.; KEAMBOU, C. T.; MANKA'A, CHE-AJUYO. N.; TOUKALA, J. P.; JULIANO, R. S.; LISITA, F. O. Assessment of anti-coccidial efficacy of ethanolic extract of aloe vera leaf in kabir chicken in Cameroon. The Journal of Advances in Parasitology, v. 2, n. 2, p. 23-29, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
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47. | | LISITA, F. O.; TOMICH, T. R.; CAMPOLIN, A. I.; FEIDEN, A.; CONCEIÇÃO, C. A. da; NASCIMENTO, V. R. do; TRINDADE, L. L. Recursos forrageiros regionais conservados como feno para a alimentação de bovinos na região de Corumbá, MS. Corumbá: Embrapa Pantanal, 2009. 5 p. (Embrapa Pantanal. Circular técnica, 87). Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
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48. | | TOMICH, T. R.; FERREIRA, P. D. S.; GONÇALVES, L. C.; MORAIS, M. da G.; PEREIRA, L. G. R.; MACHADO, F. S.; LISITA, F. O.; CAMPOS, M. M. Dinâmica de fermentação das silagens das partes aéreas de duas variedades de mandioca. In: CONGRESSO INTERNACIONAL DO LEITE, 13., 2015, Porto Alegre. Anais... Juiz de Fora: Embrapa Gado de Leite, 2015. 4 p. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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50. | | TOMICH, T. R.; LISITA, F. O.; MORAIS, M. da G.; TOMICH, R. G. P.; FERREIRA, P. D. S.; GONÇALVES, L. C. Valor nutritivo de silagens confeccionadas com diferentes frações da parte aérea de duas variedades de mandioca. In: SEMINÁRIO DE AGROECOLOGIA, 2.; 2008, Dourados, MS. A construção participativa da agroecologia em Mato Grosso do Sul. Anais... Dourados: Embrapa Agropecuária Oeste, 2008. Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
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51. | | LISITA, F. O.; TOMICH, T. R.; CAMPOLIN, A. I.; FEIDEN, A.; CONCEIÇÃO, C. A. da; NASCIMENTO, V. R. do; TRINDADE, L. L. Tecnologia de conservação e uso de recursos forrageiros regionais para a sustentabilidade da bovinocultura leiteira nos assentamentos rurais de Corumbá. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AGROECOLOGIA, 5., AGROECOLOGIA E TERRITÓRIOS SUSTENTÁVEIS, 2007, Vitória, ES. Anais ... Vitória, ES, 2007. 4 p. Publicado também na Revista Brasileira de Agroecologia, v.2, n.2, out., 2007. Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
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52. | | KEAMBOU, T. C.; KANA, J. R.; NGAH, A. M.; TEDONGMO, A. M. Y.; JULIANO, R. S.; LISITA, F. O.; MANJELI, Y. Socio-economic, technical characteristics and challenges to local chicken production in the Western Highlands of Cameroon. Livestock Research for Rural Development , v. 28, n. 3, 2016. não paginado. Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
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53. | | MACIE, V. A.; NASCIMENTO, K. R. de S.; KIEFER, C.; JULIANO, R. S.; LISITA, F. O.; SILVA, T. R. da; COPAT, L. L. P.; CHAVES, N. R. B.; FREITAS, H. B. de; ROSA, M. S. R. Metabolizable energy and metabolizability coefficients of moringa and bocaiuva for slow-growing broilers at different ages. Journal of Agricultural Studies, v. 8, n. 3, p. 207-220, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
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54. | | FERNANDES, A. H. B. M.; CARDOSO, M. A.; SOUZA, R. A. C. de; FERNANDES, F. A.; SOARES, M. T. S.; CRISPIM, S. M. A.; GALVANI, F.; LISITA, F. O. Nitrificação e mineralização de carbono em solos tratados com dejetos de suínos biodigeridos. Corumbá: Embrapa Pantanal, 2011. 15 p. (Embrapa Pantanal. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 111). Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
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55. | | CHIODI, M. da S.; OLIVEIRA, N. C. de; SHIWA, I. T. P.; LIMA, P. G. L.; LISITA, F. O.; LOPES, R. T.; WANDERLEY, A. M.; OLIVEIRA, M. V. M. de. Serum levels of glucose and urea blood in suckling calves of the Pantaneira breed fed with Moringa oleifera. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 51., 2014, Barra dos Coqueiros. A produção animal frente às mudanças climáticas e tecnológicas - anais. Barra dos coqueiros: Sociedade Brasileira de Zootecnia, 2014. 1 CD-ROM. 1 p. Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
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56. | | SOARES, M. T. S.; GALVANI, F.; FERNANDES, A. H. B. M.; FERNANDES, F. A.; LISITA, F. O.; LIMA, I. B. T. de; CRISPIM, S. M. A.; FRANCO, E.; RIEGER, K. L. Caracterização físico-química de efluentes líquidos de granjas suínas tratados em biodigestor. SIMPÓSIO SOBRE RECURSOS NATURAIS E SOCIOECONÔMICOS DO PANTANAL, 5., 2010, Corumbá, MS. Anais... Corumbá: Embrapa Pantanal: UFMS; Campinas: ICS do Brasil, 2010. 1 CD-ROM SIMPAN 2010. Não Paginado. Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
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57. | | SOARES, M. T. S.; FRIDERICHS, B. A.; ABREU, N. A.; CORREA, M. P.; DIAMANTE, M.; TOMICH, T. R.; FEIDEN, A.; LISITA, F. O.; GALVANI, F.; SILVA, W. T. L. da. Produção de capim-elefante sob diferentes doses de efluentes de fossa séptica biodigestora em região de águas salobras. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 33., 2011, Uberlândia. Solos nos biomas brasileiros: sustentabilidade e mudanças climáticas: anais. Uberlândia: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2011. Não paginado. Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
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58. | | CHRISTIAN, K. T.; TSITOH, V. C.; PAUL, T. J.; YVONNE, T. A. M.; JULIANO, R. S.; LISITA, F. O.; ARNAUD, H. B.; RAPHAEL, K. J.; FUALEFAC, D. H.; KENNETH, N. Reproductive Performances of a cameroonian dual-purpose local chicken strain fed pelleted diets containing graded levels of cassava and sweet potato meal as an energy substitute for maize. Journal of World's Poultry Research, v. 8, n. 1, p. 18-24, mar. 2018. Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
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59. | | CHIODI, M. da S.; OLIVEIRA, N. C. de; SHIWA, I. T. P.; LIMA, P. G. L.; LISITA, F. O.; LOPES, R. T.; WANDERLEY, A. M.; OLIVEIRA, M. V. M. de. Performance of suckling calves of the Pantaneira breed supplemented with Moringa oleifera. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 51., 2014, Barra dos Coqueiros. A produção animal frente às mudanças climáticas e tecnológicas - anais. Barra dos coqueiros: Sociedade Brasileira de Zootecnia, 2014. 1 CD-ROM. 1 p. Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
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60. | | MARQUES, D. K. S.; SILVA, J. C. B.; OLIVEIRA, M. D. de; MATTHIENSEN, A.; IEDE, E. T.; LISITA, F. O.; GERHARD, P.; SANTOS, S. A.; PENTEADO, S. do R. C.; SALIS, S. M. de; ABREU, U. G. P. de; REIS, V. D. A. dos. Alien species: economical use, control and impact reduction. In: VILELA, G. F.; BENTES, M. P. de M.; OLIVEIRA, Y. M. M. de; MARQUES, D. K. S.; SILVA, J. C. B. (Ed.). Life on land: contributions of Embrapa. Brasília, DF: Embrapa, 2019. E-book. (Sustainable development goal, 15). p. 95-104. Biblioteca(s): Embrapa Florestas; Embrapa Pantanal; Embrapa Suínos e Aves; Embrapa Territorial. |
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Registros recuperados : 63 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Pantanal. Para informações adicionais entre em contato com cpap.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pantanal. |
Data corrente: |
07/03/2016 |
Data da última atualização: |
04/11/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 3 |
Autoria: |
KEAMBOU, T. C.; KANA, J. R.; NGAH, A. M.; TEDONGMO, A. M. Y.; JULIANO, R. S.; LISITA, F. O.; MANJELI, Y. |
Afiliação: |
T. C. KEAMBOU, UNIVERSITY OF BUEA; J. R. KANA, UNIVERSITY OF BUEA; A. M. NGAH, UNIVERSITY OF DSCHANG; A. M. Y. TEDONGMO, UNIVERSITY OF DSCHANG; RAQUEL SOARES JULIANO, CPAP; FREDERICO OLIVIERI LISITA, CPAP; Y. MANJELI, UNIVERSITY OF DSCHANG. |
Título: |
Socio-economic, technical characteristics and challenges to local chicken production in the Western Highlands of Cameroon. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Livestock Research for Rural Development , v. 28, n. 3, 2016. |
Páginas: |
não paginado. |
ISSN: |
0121-3784 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The aim of this study was to gain understanding of local chicken farming system from the Western Highlands of Cameroonian. Interviews and structure questionnaire were applied to 156 household.
The main results showed that local chickens are bred by all the tribes in the area. Chicken farming is practiced by 58.3% of women, aged 30 to 50 years (51.3%) who provide 100% of the manpower. Farmers are from all religions, literacy level is relatively high (74.4%) although about 91% of farmers have never been trained in poultry farming, and 14.7% of them have been rearing local chickens for more than 20 years. Local chicken rearing has multiple purposes in 84.6% of farmers (self-consumption, markets, gift and savings). Local chickens farming contribute annually by more than 100.000F CFA to household income. Chicken farming is associated with small ruminants (26.3%), cattle (3.8%), pigs (3.2%) and other animal species (43.1%; dog, cat, commercial chicken broilers, ducks, rabbits guinea pigs). Farmers identified four main genetic types of local chicken, namely normal feathered chickens (98%), crested chickens (44%), naked-neck chickens (26.9%), feathered tarsus chickens (22 %) and frizzle chickens (4.5%). The size of the flocks varied from 7 to 70 with an average of 16 chickens per farm. The structure consists of 8.85% cocks, 23.35% adult hens, 22.1% growers and 45.6%chicks. Chickens were generally raised under free-range and extensive system (96.1%). They were kept overnight in kitchens (50.6%), locally made poultry houses (16.7%), huts (12.2%), abandoned houses (4.5%) while 16% of chickens slept on trees. Kitchen waste (98.7%), free scavenging (96.8%) and cereals (76.9%) were the main sources of feed. The average number of eggs produced in a year varied from 38 to 45 with a hatching rate of 79.6%. The main challenges in chicken farming were diseases (51.9%), predation (48.7%), financial issues for inputs acquisition and lack of equipment (44.2%), feed (41.02%), housing (33.9%), lack of improved genetic material (30.8%) and stock theft were the main constraints. Despite these challenges, most of local poultry farmers were planning to increase their flock size, improve housing, and acquire improved genetic material. This study suggest that more technical support to local chicken farmers could booster the productivity. MenosThe aim of this study was to gain understanding of local chicken farming system from the Western Highlands of Cameroonian. Interviews and structure questionnaire were applied to 156 household.
The main results showed that local chickens are bred by all the tribes in the area. Chicken farming is practiced by 58.3% of women, aged 30 to 50 years (51.3%) who provide 100% of the manpower. Farmers are from all religions, literacy level is relatively high (74.4%) although about 91% of farmers have never been trained in poultry farming, and 14.7% of them have been rearing local chickens for more than 20 years. Local chicken rearing has multiple purposes in 84.6% of farmers (self-consumption, markets, gift and savings). Local chickens farming contribute annually by more than 100.000F CFA to household income. Chicken farming is associated with small ruminants (26.3%), cattle (3.8%), pigs (3.2%) and other animal species (43.1%; dog, cat, commercial chicken broilers, ducks, rabbits guinea pigs). Farmers identified four main genetic types of local chicken, namely normal feathered chickens (98%), crested chickens (44%), naked-neck chickens (26.9%), feathered tarsus chickens (22 %) and frizzle chickens (4.5%). The size of the flocks varied from 7 to 70 with an average of 16 chickens per farm. The structure consists of 8.85% cocks, 23.35% adult hens, 22.1% growers and 45.6%chicks. Chickens were generally raised under free-range and extensive system (96.1%). They were kept overnight in kitch... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Family poultry; Production systems. |
Thesagro: |
Frango. |
Thesaurus NAL: |
Poultry; Poultry production. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
Marc: |
LEADER 03141naa a2200277 a 4500 001 2039971 005 2016-11-04 008 2016 bl --- 0-- u #d 022 $a0121-3784 100 1 $aKEAMBOU, T. C. 245 $aSocio-economic, technical characteristics and challenges to local chicken production in the Western Highlands of Cameroon. 260 $c2016 300 $anão paginado. 520 $aThe aim of this study was to gain understanding of local chicken farming system from the Western Highlands of Cameroonian. Interviews and structure questionnaire were applied to 156 household. The main results showed that local chickens are bred by all the tribes in the area. Chicken farming is practiced by 58.3% of women, aged 30 to 50 years (51.3%) who provide 100% of the manpower. Farmers are from all religions, literacy level is relatively high (74.4%) although about 91% of farmers have never been trained in poultry farming, and 14.7% of them have been rearing local chickens for more than 20 years. Local chicken rearing has multiple purposes in 84.6% of farmers (self-consumption, markets, gift and savings). Local chickens farming contribute annually by more than 100.000F CFA to household income. Chicken farming is associated with small ruminants (26.3%), cattle (3.8%), pigs (3.2%) and other animal species (43.1%; dog, cat, commercial chicken broilers, ducks, rabbits guinea pigs). Farmers identified four main genetic types of local chicken, namely normal feathered chickens (98%), crested chickens (44%), naked-neck chickens (26.9%), feathered tarsus chickens (22 %) and frizzle chickens (4.5%). The size of the flocks varied from 7 to 70 with an average of 16 chickens per farm. The structure consists of 8.85% cocks, 23.35% adult hens, 22.1% growers and 45.6%chicks. Chickens were generally raised under free-range and extensive system (96.1%). They were kept overnight in kitchens (50.6%), locally made poultry houses (16.7%), huts (12.2%), abandoned houses (4.5%) while 16% of chickens slept on trees. Kitchen waste (98.7%), free scavenging (96.8%) and cereals (76.9%) were the main sources of feed. The average number of eggs produced in a year varied from 38 to 45 with a hatching rate of 79.6%. The main challenges in chicken farming were diseases (51.9%), predation (48.7%), financial issues for inputs acquisition and lack of equipment (44.2%), feed (41.02%), housing (33.9%), lack of improved genetic material (30.8%) and stock theft were the main constraints. Despite these challenges, most of local poultry farmers were planning to increase their flock size, improve housing, and acquire improved genetic material. This study suggest that more technical support to local chicken farmers could booster the productivity. 650 $aPoultry 650 $aPoultry production 650 $aFrango 653 $aFamily poultry 653 $aProduction systems 700 1 $aKANA, J. R. 700 1 $aNGAH, A. M. 700 1 $aTEDONGMO, A. M. Y. 700 1 $aJULIANO, R. S. 700 1 $aLISITA, F. O. 700 1 $aMANJELI, Y. 773 $tLivestock Research for Rural Development$gv. 28, n. 3, 2016.
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