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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
25/11/2020 |
Data da última atualização: |
25/11/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
ALENCAR, N. M. M.; CAZARIN, C. B. B.; CORREA, L. C.; MAROSTICA JUNIOR, M. R.; SILVA, D. J.; BIASOTO, A. C. T.; BEHRENSA, J. H. |
Afiliação: |
Natália Manzatti Machado Alencar; Cinthia Baú Betim Cazarin; LUIZ CLAUDIO CORREA, CPATSA; Mário Roberto Maróstica Junior; DAVI JOSE SILVA, CPATSA; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA; Jorge Herman Behrensa. |
Título: |
The use of oak chips during the fermentation process: effects on phenolic compounds profile and antioxidant activity in Syrah young wines. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Food Bioactives, v. 10, p. 70-76, 2020. |
DOI: |
10.31665/JFB.2020.10229 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The use of oak chips is an alternative method to the traditional barrels in winemaking in order to improve the aged quality of the red wines. This study investigated the influence of adding of oak chips during the fermentation process on phenolic compounds profile and antioxidant activity. The American (Quercus alba) and/or French (Quercus petreae) oak chips were added (4 g L?1 doses) in the alcoholic fermentation and malolactic fermentation or malolactic fermentation alone. Results indicated that Syrah tropical wines presented higher levels (?265 mg L?1) of phenolic compounds compared to wines fermented with oak chips (223?254 mg L?1). Twenty-five phenolics were identified among the wine samples, with gallic (70.67 mg L?1) and malvidin-3-O-glucoside (68.30 mg L?1) as the main compounds. However, the wine with French oak chip added during malolactic fermentation showed a higher antioxidant activity, when using ORAC assay. This study offers a practical application of oak chips in winemaking process as an alternative to produce high quality young red wines with low cost to the wineries in places of oak barrels. |
Palavras-Chave: |
Compostos bioativos; Ensaios antioxidantes in vitro; HPLC-DAD-FD; Vinho tinto tropical. |
Thesagro: |
Uva; Vinho. |
Thesaurus Nal: |
Grapes. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/218190/1/The-use-of-oak-chips-during-the-fermentation-process-2020.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Cutter |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
20/11/1996 |
Data da última atualização: |
22/06/2023 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
ALENCAR, M. M. de; LIMA, R. de; OLIVEIRA, J. de A. L. |
Afiliação: |
MAURICIO MELLO DE ALENCAR, CPPSE; RENATA DE LIMA, UFSCAR; JOSE DE ANCHIETA LEITE OLIVEIRA, UNOESTE. |
Título: |
Fatores que influenciam características de produtividade de vacas da raça Nelore. |
Ano de publicação: |
1992 |
Fonte/Imprenta: |
In: REUNIAO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 29., 1995, Lavras, MG. Anais... Lavras: SBZ, 1992. |
Páginas: |
p. 465. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Avaliação dos efeitos de alguns fatores sobre as relações dos pesos dos bezerros ao nascimento e a desmama com o peso e a idade da vaca ao parto e sobre a habilidade materna mais provável para os pesos ao nascimento e a desmama e ganho de peso do nascimento a desmama da raça Nelore pertencentes a um rebanho comercial do estado de São Paulo. |
Palavras-Chave: |
Vacas. |
Thesagro: |
Gado Nelore; Produção Animal. |
Thesaurus NAL: |
animal production; cows; Nellore. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/120029/1/digitalizar0002.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE) |
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