BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  09/10/2024
Data da última atualização:  09/10/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  REIS, R. C.; MESQUITA, P. R. R. de; VIANA, E. de S.; FONSECA, N.; CORREIA, L. A. P. C.; MAIA, D. L. de S.; ALMEIDA, L. S. de; SILVEIRA, R. B.; TEDGUE, L. de J.; ARAUJO JUNIOR, I. T.
Afiliação:  RONIELLI CARDOSO REIS, CNPMF; PAULO ROBERTO RIBEIRO DE MESQUITA, AGRICULTURAL TECHNOLOGICAL CENTER OF THE STATE OF BAHIA; ELISETH DE SOUZA VIANA, CNPMF; NELSON FONSECA, CNPMF; LORENA ARAÚJO PEIXOTO CORREIA, AGRICULTURAL TECHNOLOGICAL CENTER OF THE STATE OF BAHIA; DJALMA LUCAS DE SOUSA MAIA, AGRICULTURAL TECHNOLOGICAL CENTER OF THE STATE OF BAHIA; LORENA SANTOS DE ALMEIDA, BAHIA STATE UNIVERSITY; REJIANE BRANDÃO SILVEIRA, MARIA MILZA UNIVERSITY CENTER; LETÍCIA DE JESUS TEDGUE, MARIA MILZA UNIVERSITY CENTER; IZAIAS TUPINAMBÁ ARAUJO JUNIOR, MARIA MILZA UNIVERSITY CENTER.
Título:  Sensory evaluation and volatile organic compounds in dried mango produced from different varieties.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Food Analytical Methods, September, 2024.
ISSN:  1936-976X
DOI:  https://doi.org/10.1007/s12161-024-02694-7
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract Mango aroma and flavor are attributed to hundreds of volatile metabolites and their combinations, concentrations, and proportions, which give the fruits unique aromatic characteristics. This study evaluated the sensory characteristics and volatile organic compounds (VOCs) in five dried mango varieties. The five dried mango types differed in VOC content and sensory characteristics. Dried Malika and Van Dyke mangoes were the most accepted by consumers, and CPAC 165/93 was the least accepted. The attributes “too weak” aroma and flavor, “not sweet enough,” and “hard texture” negatively influenced the product’s acceptance scores. A total of 149 volatile compounds were identified, with the highest levels belonging to the class of terpenes, aldehydes, and esters, and the following compounds were found at higher percentages: lactones in the Malika mango; acids, monoterpenes, and sesquiterpenes in the Van Dyke variety; esters and ketones in CPAC 165/93; alcohols in Amrapali; and aldehydes in Palmer. Principal component analysis (PCA) showed that the presence of compounds of the lactone and terpene classes positively influence the acceptance of the aroma and flavor of the dried mangoes, and the compounds of the ester and ketone classes contribute to the lower sensory acceptance of these attributes. Dried mangoes produced with the Malika and Van Dyke varieties were the most accepted by consumers; therefore, these varieties can be recommended for the food dehydration industry.
Thesagro:  Análise; Aroma; Manga; Preferência Alimentar; Sabor.
Thesaurus Nal:  Consumer preferences; Flavor; Mangoes.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
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CNPMF34014 - 1UPCAP - DDPublicação digital
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1.Imagem marcado/desmarcadoROCHA, L. DE S.; LIMA JÚNIOR, J. A.; HADDAD, F.; SOARES, A. C. F. Potencial antagônico de Trichoderma spp. sobre Fusarium oxysporum f. sp. Cubense. In: CONGRESSO LATINO-AMERICANO E DO CARIBE DE BANANAS E PLÁTANOS, 3., 2015. Corupá. Musáceas no subtrópico: desafios e oportunidades frente à variabilidade climática. Corupá, SC: Rede da America Latina e Caribe para a Pesquisa e Desenvolvimento da Banana - MUSALAC, 2015.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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2.Imagem marcado/desmarcadoLIMA JÚNIOR, J. A. de; BRAGANÇA, C. A. D.; HADDAD, F. Manejo alternativo do Mal-do-Panamá da bananeira. In: JORNADA CIENTÍFICA EMBRAPA MANDIOCA E FRUTICULTURA, 8., 2014, Cruz das Almas, Ba. Pesquisa: despertando mentes para a inovação e transformando o futuro : [anais]. Cruz das Almas, BA, Embrapa Mandioca e Fruticultura, 2014.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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3.Imagem marcado/desmarcadoROCHA, L. DE S.; SANTANA, R. F. de; HADDAD, F.; LIMA JÚNIOR, J. A.; SOARES, A. C. F. Efeito de lixiviado do engaço de banana sobre Fusarium oxysporum f. sp. Cubense. In: CONGRESSO LATINO-AMERICANO E DO CARIBE DE BANANAS E PLÁTANOS, 3., 2015. Corupá. Musáceas no subtrópico: desafios e oportunidades frente à variabilidade climática. Corupá, SC: Rede da America Latina e Caribe para a Pesquisa e Desenvolvimento da Banana - MUSALAC, 2015.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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4.Imagem marcado/desmarcadoLIMA JÚNIOR, J. A. de; BRAGANÇA, C. A. D.; SOARES, A. C. F.; ROCHA, L. DE S.; HADDAD, F. Utilização de Trichoderma spp. para manejo do mal-do-Panamá da bananeira. In: JORNADA CIENTÍFICA EMBRAPA MANDIOCA E FRUTICULTURA, 9., 2015: Cruz das Almas, BA. Pesquisa: para quê? para quem? : resumos. Brasília, DF : Embrapa, 2015.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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5.Imagem marcado/desmarcadoBOTH, J. P. C. L.; RODRIGUES, S. de M.; LEMOS, O. F. de; ARAUJO, S. M. B.; LIMA JUNIOR, J. A. de. Caracteres morfológicos e de produção dos clones Alencar e Equador de pimenteira-do-reino cultivados em tutor vivo de gliricídia em Tomé Açú, Estado do Pará. Research, Society and Development, v. 11, n. 14, e420111436583, 2022.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: C - 0
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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6.Imagem marcado/desmarcadoMEDEIROS, M. do B. C. L.; SANTOS, H. C. A.; LIMA JÚNIOR, J. A. de; MATOS, G. S. B. de; RIBEIRO, F. O. Fertirrigação. In: BRASIL, E. C.; OLIVEIRA, M. do S. P. de; FARIAS NETO, J. T. de; SOUZA, M. B. de (ed.). Cultivo do açaizeiro em terra firme. Brasília, DF: Embrapa, 2025. cap. 11, p. 157-176.
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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7.Imagem marcado/desmarcadoLIMA JÚNIOR, J. A. de; MEDEIROS, M. do B. C. L.; SANTOS, H. C. A.; LIMA, M. J. A. de; MARTINS, J. dos S. Irrigação. In: BRASIL, E. C.; OLIVEIRA, M. do S. P. de; FARIAS NETO, J. T. de; SOUZA, M. B. de (ed.). Cultivo do açaizeiro em terra firme. Brasília, DF: Embrapa, 2025. cap. 10, p. 137-156.
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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8.Imagem marcado/desmarcadoDANTAS, R. C. R.; PINHEIRO, H. A.; BRASIL, E. C.; LEMOS, O. F. de; BOTH, J. P. C. L.; ARAUJO, S. M. B.; LIMA JUNIOR, J. A. de. Nitrogen effects on leaf gas exchange, vegetative growth and yield of black pepper plants using Gliricidia sepium as living support. African Journal of Agricultural Research, v. 19, n. 2, p. 139-150, Feb. 2023.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 3
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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9.Imagem marcado/desmarcadoLIMA, V. M.; LIMA JUNIOR, J. A. de; BRONZE, A. B. da S.; COELHO, E. F.; DANIEL, R.; SILVA, L. de S. Viabilidade econômica do cultivo de mamão fertirrigado sob diferentes doses de potássio. Irriga, Edição-Norte, v. 27 n. 1, 2022.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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10.Imagem marcado/desmarcadoBOTH, J. P. C. L.; LEMOS, O. F. de; OLIVEIRA JUNIOR, M. C. M. de; SANTOS, H. C. A.; LIMA JUNIOR, J. A. de; BOTH, A. L. C. M.; LIMA, V. M. Avaliação econômica do cultivo de pimenteira-do-reino irrigada no nordeste paraense: gliricida sepium como redutor de demanda hídrica. Caderno Pedagógico, v. 21, n. 7, e5636, 2024.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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11.Imagem marcado/desmarcadoBOTH, J. P. C. L.; LEMOS, O. F. de; OLIVEIRA JUNIOR, M. C. M. de; LIMA JUNIOR, J. A. de; ARAUJO, S. M. B.; DANTAS, R. C. R.; DOHARA, R. H. Arranjo espacial e adubação para formação de jardim clonal de gliricidia à produção de tutor vivo para o cultivo da pimenteira-do-reino. Revista Contemporânea, v. 4, n. 3, e3629, 2024.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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12.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, H. C. A.; LIMA JÚNIOR, J. A. de; GURGEL, F. de L.; AVIZ, W. L. C. de; LIMA, V. M.; BARRAL, D. de S.; SILVA, D. P. da; SOARES, R. C.; SILVA, J. F. da; NASCIMENTO, J. T. do. Teor nutricional na folha e no fruto de pimentão fertirrigado, em função de tensões de água no solo e doses de nitrogênio. In: RIBEIRO, J. C. (Org.). Impacto, excelência e produtividade das ciências agrárias no Brasil 3. Ponta Grossa: Atena, 2020. Cap. 5, p. 51-66.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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13.Imagem marcado/desmarcadoLIMA, V. M.; LIMA JUNIOR, J. A. de; BRONZE, A. B. da S.; AVIZ, W. L. C. de; MATOS, A. P. de; SILVA, L. de S.; MELO, D. da L. Yield and quality of fertigated Papaya Fruits submitted to potassium doses in Northeast Pará. Journal of Agricultural Studies, March, v. 8, n. 3., 2020 15 p. il.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: C - 0
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