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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agropecuária Oeste.
Data corrente:  21/02/2024
Data da última atualização:  21/02/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ORRICO, A. C. A.; OLIVEIRA, J. D. de; LEITE, B. K. V.; VILELA, R. N. da S.; ORRICO JUNIOR, M. A. P.; BORQUIS, R. R. A.; TOMAZI, M.; MACENA, I. A.
Afiliação:  ANA CAROLINA AMORIM ORRICO; JULIANA DIAS DE OLIVEIRA; BRENDA KELLY VIANA LEITE, UNIVERSIDADE FEDERAL DA GRANDE DOURADOS, DOURADOS; RANIELLE NOGUEIRA DA SILVA VILELA, UNIVERSIDADE FEDERAL DA GRANDE DOURADOS, DOURADOS; MARCO ANTÔNIO PREVIDELLI ORRICO JUNIOR, UNIVERSIDADE FEDERAL DA GRANDE DOURADOS, DOURADOS; RUSBEL RAUL ASPILCUETA BORQUIS; MICHELY TOMAZI, CPAO; ISABELLY ALENCAR MACENA.
Título:  Effects of aeration and season of the year on fish waste composting and compost quality.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Environmental Technology, v. 4, p. 1-13, jul. 2023.
DOI:  10.1080/09593330.2023.2230350.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Employing forced aeration (FA) in composting static windrows (SW) from fish waste (FW) has the potential to enhance the development of process and, organic fertiliser quality. However, due to the impact of season, the FA may lead to excessive drying of SW and, difficulty in thermophilic temperature maintenance. The aim of this study was to assess the effects of passive aeration (PA) and FA on the composting of FW in SW during the summer and winter seasons. The temperatures of the windrows remained within the thermophilic range for most of the composting period, with peak temperatures observed shortly after starting and turning the windrows (at 50 and 70 days). The aeration benefited the initial TS degradations, resulting in 86.66 and 45.99% of the TS total reduced to FA and PA piles, at 50 days during the winter. The C organic reduction was 77.77 and 76.33% in summer and winter to FA piles, respectively, but this reduction was 59.24% and 67.82% for winter and summer, respectively, in PA windrows. At 50 days, the N reduction in FA piles was already at 70.32% and 71.87% for winter and summer. The volatile solids reductions were significantly higher (p < 0.01) in FA piles during the summer. Although the FA has been shown to enhance the organic constituents' degradation during the composting of FW, its adoption was not enough to improve the compost composition. Thus, by conducting piles on a small scale, with the perforated wall, as described in this study, the FA could be dispe... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Degradação.
Categoria do assunto:  A Sistemas de Cultivo
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agropecuária Oeste (CPAO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAO37508 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  04/11/2010
Data da última atualização:  25/10/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  ARAÚJO, A. J. de B.; VANDERLINDE, R.; LIMA, L. L. de A.; PEREIRA, G. E.
Afiliação:  ANA JÚLIA DE BRITO ARAÚJO, CPATSA (bolsista); REGINA VANDERLINDE, UCS; LUCIANA LEITE DE ANDRADE LIMA, UFRPE; GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV.
Título:  Détermination des caractéristiques aromatiques de vins tropicaux Syrah et Tempranillo élaborés au Nord-/est du Brésil.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  In: INTERNATIONAL TERROIR CONGRESS, 8., Soave, 2010. Proceedings... Conegliano: CRA-VIT, 2010.
Páginas:  p. 28-33.
Idioma:  Francês
Conteúdo:  Dans Ia region Nord-Est clu Brésil, située à Ia Vallée du São Francisco. localiséec entre les parallclcs R-9° l-:IS, Ia procluction de vins tropicaux a comrnencé il y a une vigntainc dannées. Dans ceue région, il est possiblc davoir au minimurn dcux récoltcs par an, car Ia moycnne de ternpérarurc est de 26"C, avec une pluviosité moyenne de 550 mm entre les 111oi5 de janvier-avril.
Palavras-Chave:  Brasil; Composição aromática; Identificação regional; Região Nordeste; Tipicidade; Vinho tropical.
Thesagro:  Análise organoléptica; Análise química; Aroma; Enologia; Uva; Variedade; Vinho.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/203726/1/12599-2010-p.28-33-.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPUV12599 - 1UPCAA - DDSP00640SP00640
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