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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Algodão.
Data corrente:  14/02/2011
Data da última atualização:  14/02/2011
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  QUEIROGA, V. de P.; GONDIM, T. M. de S.; FIRMINO, P. de T.; SILVA, A. C.; QUEIROGA, D. A. N.
Afiliação:  VICENTE DE PAULA QUEIROGA, CNPA; TARCISIO MARCOS DE SOUZA GONDIM, CNPA; PAULO DE TARSO FIRMINO, CNPA; AYICE CHAVES SILVA, CNPA; DIEGO ANTÔNIO NÓBREGA QUEIROGA, IESP.
Título:  Colheita manual e diferentes formas de aproveitamento de grãos de gergelim.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  Revista Agro@mbiente On-Line, v. 4, n. 2, p. 110-117, jul./dez., 2010.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Beneficiamento do gergelim; Pós-colheita do gergelim; Produção de grãos.
Thesagro:  Agricultura Familiar; Sesamum Indicum.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/27216/1/NT-Gergelim-Queiroga-348-1229-1-PB1-Publicado-31122010.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Algodão (CNPA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPA25097 - 1UPCAP - PPSP 677810-053
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Agroindústria Tropical.
Data corrente:  14/06/2021
Data da última atualização:  18/06/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  LIMA, J. R.; ARAUJO, I. M. da S.; PINTO, C. O.; GOIANA, M. L.; RODRIGUES, M. do C. P.; LIMA, L. V. de.
Afiliação:  JANICE RIBEIRO LIMA, CTAA; IDILA MARIA DA SILVA ARAUJO, CNPAT; CLAUDIA OLIVEIRA PINTO, CNPGL; MAYARA LIMA GOIANA, Universidade Federal do Ceará (UFC); MARIA DO CARMO PASSOS RODRIGUES, Universidade Federal do Ceará (UFC); LARISSA VIEIRA DE LIMA, Universidade Federal do Ceará (UFC).
Título:  Obtaining cashew kernel protein concentrate from nut processing by-product and its use to formulate vegetal burger.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Brazilian Journal Of Food Technology, v. 24, e2020232, p. 1-9, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1590/1981-6723.23220
Idioma:  Inglês
Notas:  Obtenção e uso de concentrado proteico de amêndoa de caju a partir de subproduto do processamento da castanha para formulação de hamburguer vegetal.
Conteúdo:  Broken kernels are among the by-products of processing cashew nuts which have less commercial value. The present work aimed to obtain a cashew kernel protein concentrate from broken kernels, and then characterize it as well as using it in a vegetable burger formulation. The concentrate was obtained by isoelectric precipitation at four different pHs and subsequent drying. Higher yield was 58.6% of proteins (pH 4.0 and 4.5). The concentrate showed Water Absorption Capacity (WAC) of 1.85 mL/g and Oil Absorption Capacity (OAC) of 1.06 mL/g, as well as low solubility in aqueous medium and low foaming capacity. The concentrate was used in vegetable burger production as a substitute for soybean protein. The burgers were submitted to sensory evaluation and obtained an average of 6.6 on a nine-point scale, thus being within the acceptance zone. Regarding the purchase intent, 60% of the judges would probably or would certainly buy the product. Therefore, the cashew kernel protein concentrate can be used as a protein ingredient for food formulation. Producing cashew kernel protein concentrate allows the use of broken kernels generated in the cashew nut industrial process.
Palavras-Chave:  Acid precipitation; Anacardium occidentale L; Composição centesimal; Ingrediente proteico; Nut; Precipitação ácida; Propriedades funcionais; Protein ingredient.
Thesagro:  Castanha; Produto de Origem Vegetal; Tecnologia de Alimento.
Thesaurus NAL:  Food technology; Functional properties; Proximate composition; Vegetable products.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/223760/1/LIMA-JRL-obtaining.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAT16711 - 1UPCAP - DD
CTAA15178 - 1UPCAP - DD
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