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Registros recuperados : 133 | |
101. | | NUNES, H. C. A.; LOZANO, L. M. dos S.; BACHMANN, V.; HELM, C. V.; LIMA, E. A. de; TAVARES, L. B. B. Atividade de holocelulases de Lentinula edodes e Lentinula boryana cultivadas em meio sólido sob diferentes condições de umidade. In: SEMINÁRIO BRASILEIRO DE TECNOLOGIA ENZIMÁTICA, 10., 2012, Blumenau. Livro de resumos. Blumenau: FURB, 2012. CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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102. | | NEITZEL, T.; TAVARES, L. B. B.; ORTIZ, M.; SILVA, P. R.; HELM, C. V.; LIMA, E. A. de; MAGALHAES, W. L. E. Análise da cinética de mutiplicação e de viabilidade de leveduras produtoras de etanol. Dynamis Revista Tecno-Científica, Blumenau, v. 17, n. 1, p. 72, 2011. Edição dos resumos da 5ª Mostra Integrada de Ensino, Pesquisa e Extensão, Blumenau, 2011. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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103. | | PATEIS, V. de O.; LIMA, J. de B.; HELM, C. V.; LIMA, E. A. de; COSTA, M. A. F.; BRACHT, A.; PERALTA, R. M. Bioprospecção de fungos filamentosos produtores de lacases. In: SEMINÁRIO BRASILEIRO DE TECNOLOGIA ENZIMÁTICA, 10., 2012, Blumenau. Livro de resumos. Blumenau: FURB, 2012. CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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104. | | LIMA, E. A. de; REGO, E. C. S.; COTTA, M. G.; COSTA, T. S.; CARNEIRO, F. A.; CARNEIRO, R. M. D. G.; MARRACCINI, P.; ANDRADE, A. C. Differential expression of candidate genes to resistance Tomeloidogyne paranaensis in clones of Coffea canephora. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON COFFE SCIENCE, 26., 2016, China. The programm & abstrcets... China: Asic, 2016. p. 185. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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105. | | ORTIZ, M.; NEITZEL, T.; SILVA, P. R.; HELM, C. V.; MAGALHAES, W. L. E.; LIMA, E. A. de; TAVARES, L. B. B. Estudo da viabilidade e do crescimento de leveduras produtoras de etanol. In: CONGRESSO INTERNACIONAL DE BIOENERGIA, 6., 2011, Curitiba. Anais. Curitiba: REMADE, 2011. 1 CD-ROM. Resumo expandido. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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106. | | JUNQUEIRA, R. M.; RIBAS, R. G. T.; LIMA, E. A. de; OLIVEIRA, F. L. de; GUERRA, J, G. M.; RIBEIRO, R. de L. D.; BUSQUET, R. N. B. Influência da cobertura viva permanentes de solo com leguminosa perene e da polinização artificial na qualidade e produtividade da pinha sob manejo orgânico. Seropédica: Embrapa Agrobiologia, 2002. 1 p. Trabalho apresentado no FERTBIO 2002, Rio de Janeiro/RJ, 2002. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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107. | | SÁ, F. P. de; BELNIAKI, A. C.; PANOBIANCO, M.; GABIRA, M. M.; KRATZ, D.; LIMA, E. A. de; WENDLING, I.; MAGALHAES, W. L. E. Peach palm residue compost as substrate for Bactris gasipaes self-sustaining seedlings production. International Journal of Recycling of Organic Waste in Agriculture, v. 9, n. 2, p. 183-192, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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108. | | BACHMANN, V.; TAVARES, L. B. B.; NUNES, H. C. A.; LOZANO, L. M. dos S.; LIMA, E. A. de; HELM, C. V. Produção de celulases por basidiomicetos. Dynamis Revista Tecno-Científica, Blumenau, v. 17, n. 1, p. 68, 2011. Edição dos resumos da 5ª Mostra Integrada de Ensino, Pesquisa e Extensão, Blumenau, 2011. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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109. | | NUNES, H. C. A.; BACHMANN, V.; LIMA, E. A. de; HELM, C. V.; MAGALHAES, W. L. E.; SILVA, P. R.; TAVARES, L. B. B. Produção de xilanases e celulases por macrofungos. In: CONGRESSO INTERNACIONAL DE BIOENERGIA, 6., 2011, Curitiba. Anais. Curitiba: REMADE, 2011. 1 CD-ROM. Poster. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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111. | | ZANONI, P. R. S.; MAGALHAES, W. L. E.; HELM, C. V.; LIMA, E. A. de; TAVARES, L. B. B.; KESTUR, S. G. Review of ethanol production based on paper sludge: processes and prospects. Environmental Engineering and Management Journal, v. 16, n. 5, p. 1227-1248, May 2017. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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112. | | CADEMARTORI, P. H. G. de; MISSIO, A. L.; MATTOS, B. D.; GATTO, D. A.; MAGALHAES, W. L. E.; LIMA, E. A. de. Roughness and color evaluation of wood polymer composites filled by household waste of mate-tea. Maderas. Ciencia y Tecnología, Concepción, v. 17, n. 3, p. 457-468, Jul. 2015. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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113. | | HELM, C. V.; ZABOENCO, M. A.; CORTES, G. L.; TAVARES, L. B. B.; LIMA, E. A. de; MAGALHAES, W. L. E. Screening test para avaliação de basidiomicetos quanto à síntese de celulases e fenoxiladases. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MICOLOGIA, 6., 2010, Brasília, DF. Anais. São Paulo: Sociedade Brasileira de Micologia, 2010. p. 400. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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114. | | BACHMANN, V.; ZABOENCO, M. A.; NUNES, H.; LIMA, E. A. de; HELM, C. V.; MAGALHAES, W. L. E.; SILVA, P. R.; TAVARES, L. B. B. Screening de macrofungos potencialmente produtores de enzimas fenoloxidativas, xilanolíticas e celulolíticas. In: SIMPÓSIO NACIONAL DE BIOPROCESSOS, 18., 2011, Caxias do Sul. Trabalhos. Caxias do Sul: Universidade de Caxias do Sul, 2011. 1 CD-ROM. SINAFERM 2011. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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115. | | PASKO, R. Z.; TIMM, T. G.; LIMA, G. G. de; HELM, C. V.; LIMA, E. A. de; HENRIQUES, G. S.; TAVARES, L. B. B. In vivo evaluation and nutritional quality of by-products subjected to solid-state fermentation using shiitake culinary-medicinal mushroom, Lentinula edodes (Agaricomycetes). International Journal of Medicinal Mushrooms, v. 24, n. 1, p. 53-66, 2022. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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116. | | ZANONI, P. R. S.; SILVEIRA, A. C. da; LIMA, E. A. de; MATTOS, P. P. de; CURTO, R. de A.; MAGALHAES, W. L. E.; LAZZAROTTO, M. Uso dos produtos da araucária: madeira e coprodutos. In: SOUSA, V. A. de; FRITZSONS, E.; PINTO JUNIOR, J. E.; AGUIAR, A. V. de (ed.). Araucária: pesquisa e desenvolvimento no Brasil. Brasília, DF: Embrapa, 2021. cap. 17, p. 337-360. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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117. | | LIMA, E. A. de; CARNEIRO, F. de A.; RÊGO, E. C. S.; COSTA, T. S.; COTTA, M. G.; JORGE JÚNIOR, A.; MARRACCINI, P.; CARNEIRO, R. M. D. G.; ANDRADE, A. C. Caracterização molecular e seleção de genes candidatos à resistência do clone 14 de Coffea canephora CONILON A Meloidogyne paranaensis. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 9., 2015, Curitiba. Anais... Brasília, DF: Embrapa Café, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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118. | | CASTOLDI, R.; PATEIS, V. de O.; ABRAHÃO, J.; ARAÚJO, C. A. V. de; MORAIS, G. R. de; BAESSO, M. L.; HELM, C. V.; LIMA, E. A. de; PERALTA, R. M. Deslignificação biológica do bagaço de cana para produção de bioetanol. In: SEMINÁRIO BRASILEIRO DE TECNOLOGIA ENZIMÁTICA, 10., 2012, Blumenau. Livro de resumos. Blumenau: FURB, 2012. CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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119. | | JUNQUEIRA, R. M.; RIBAS, R. G. T.; LIMA, E. A. de; OLIVEIRA, F. L. de; GUERRA, J. G. M.; ALMEIDA, D. L. de; BUSQUET, R. N. B.; RIBEIRO, R. de L. D. Efeito da cobertura viva de solo com cunhã (Clitoria ternatea L.) e da polinização artificial na produtividade da pinha (Annona squamosa L.) sob manejo orgânico. Agronomia, Seropédica, RJ, v. 37, n. 2, p. 31-36, ago./dez. 2003. Effect of soil live cover with Clitoria ternatea L. and artificial pollination on sugar apple (Annona squamosa L.) yield under organic management. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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120. | | VALERIANO, J. C.; LIMA, E. A. de; AQUINO, S. O. de; CARNEIRO, F. de A.; CARNEIRO, W. W. de J.; MATTOS, N. G.; CARNEIRO, R. M. D. G.; ANDRADE, A. C. Expressão alelo específica em Coffea canephora associados à resistência a nematoides. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 10., 2019, Vitória, ES. Pesquisa, inovação e sustentabilidade dos cafés do Brasil. Brasília, DF: Embrapa Café, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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Registros recuperados : 133 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Florestas. Para informações adicionais entre em contato com cnpf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
11/01/2022 |
Data da última atualização: |
05/05/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
PASKO, R. Z.; TIMM, T. G.; LIMA, G. G. de; HELM, C. V.; LIMA, E. A. de; HENRIQUES, G. S.; TAVARES, L. B. B. |
Afiliação: |
RAFAELY ZENNI PASKO, FURB; THAYNÃ GONÇALVES TIMM, FURB; GABRIEL GOETTEN DE LIMA, Athlone Institute of Technology; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; EDSON ALVES DE LIMA, CNPF; GILBERTO SIMEONE HENRIQUES, UFMG; LORENA BENATHAR BALLOD TAVARES, FURB. |
Título: |
In vivo evaluation and nutritional quality of by-products subjected to solid-state fermentation using shiitake culinary-medicinal mushroom, Lentinula edodes (Agaricomycetes). |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
International Journal of Medicinal Mushrooms, v. 24, n. 1, p. 53-66, 2022. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This study evaluates the nutritional quality and in vivo biological activity of a peach palm by-product food ingredient processed via solid-state fermentation by shiitake culinary-medicinal mushroom, Lentinula edodes. The group of Wistar rats that consumed this diet had higher total dietary fiber content, digestibility, rate of protein quality, and protein efficiency. They also presented a late and softer insulinemic peak with an increase in the glycemic index, demonstrating amino acid limitation but with a feasible matrix as a complement protein. Discrete variation on total cholesterol and triglycerides was observed with a reduction in lipid profile, attributed to its high dietary fiber content. Lipids from within the liver and stool revealed that the fermented diet contained the lowest rates of fat in the liver and, consequently, the highest elimination compared to the other control diets. The serum lipid profile suggests a positive modulation of this diet, and that it has good nutritional quality with the potential to positively influence glycemic and lipid profiles. |
Palavras-Chave: |
Agroindustrial wastes; Cogumelo medicinal; Eficiência proteica; Medicinal mushrooms; Protein efficiency. |
Thesagro: |
Biotecnologia; Lentinula Edodes; Nutrição Humana; Resíduo Agrícola. |
Thesaurus NAL: |
Biotechnology; Human nutrition. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02140naa a2200325 a 4500 001 2139004 005 2023-05-05 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aPASKO, R. Z. 245 $aIn vivo evaluation and nutritional quality of by-products subjected to solid-state fermentation using shiitake culinary-medicinal mushroom, Lentinula edodes (Agaricomycetes).$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aThis study evaluates the nutritional quality and in vivo biological activity of a peach palm by-product food ingredient processed via solid-state fermentation by shiitake culinary-medicinal mushroom, Lentinula edodes. The group of Wistar rats that consumed this diet had higher total dietary fiber content, digestibility, rate of protein quality, and protein efficiency. They also presented a late and softer insulinemic peak with an increase in the glycemic index, demonstrating amino acid limitation but with a feasible matrix as a complement protein. Discrete variation on total cholesterol and triglycerides was observed with a reduction in lipid profile, attributed to its high dietary fiber content. Lipids from within the liver and stool revealed that the fermented diet contained the lowest rates of fat in the liver and, consequently, the highest elimination compared to the other control diets. The serum lipid profile suggests a positive modulation of this diet, and that it has good nutritional quality with the potential to positively influence glycemic and lipid profiles. 650 $aBiotechnology 650 $aHuman nutrition 650 $aBiotecnologia 650 $aLentinula Edodes 650 $aNutrição Humana 650 $aResíduo Agrícola 653 $aAgroindustrial wastes 653 $aCogumelo medicinal 653 $aEficiência proteica 653 $aMedicinal mushrooms 653 $aProtein efficiency 700 1 $aTIMM, T. G. 700 1 $aLIMA, G. G. de 700 1 $aHELM, C. V. 700 1 $aLIMA, E. A. de 700 1 $aHENRIQUES, G. S. 700 1 $aTAVARES, L. B. B. 773 $tInternational Journal of Medicinal Mushrooms$gv. 24, n. 1, p. 53-66, 2022.
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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