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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Soja; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
12/05/1992 |
Data da última atualização: |
26/01/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
TOLEDO, J. F. F. de; KIIHL, R. A. de S. |
Afiliação: |
JOSÉ FRANCISCO FERRAZ DE TOLEDO, EMBRAPA-CNPSo. Londrina, PR.; ROMEU AFONSO DE SOUZA KIIHL, CNPSo. |
Título: |
Metodos de analise dialelica do modelo genetico em controle das caracteristicas dias para floracao e numero de folhas trifolioladas em soja. |
Ano de publicação: |
1982 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuaria Brasileira, Brasilia, v.17, n.5, p.745-755, maio 1982. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
RESUMO - Dados de dias para floração e número de folhas trifolioladas em soja (Glycine max (L.) Merrill) foram obtidos num experimento de cruzamentos dialélicos com cinco pais, em condições de dias curtos. As linhagens e cultivares Hill, Bragg, UFV-1, IAC 73-2736 e PI 159925 constituíram os cinco pais. Foram realizadas análises de correlação e do modelo genético em controle de ambas as características. As análises indicaram a existência de forte associação positiva entre número de dias para floração e número de folhas trifolioladas. Indicaram também que no material estudado apenas um gene esta envolvido no controle de cada característica e que, provavelmente, apenas um gene esta em controle de ambas as características. ABSTRACT - Data of days to flowver and number of trifoljolate leaves of soybean (Glycine max (L.) Merrill) were obtained in a five parent diallel experiment, under short day conditions. Hill, Bragg, UFV-1, IAC 73-2736 and PI 159925 were the parental lines or cultivar included in this study. Correlation and genetical analysis of the two characteristics were performed. A strong genetical correlation was obtairued between days to flower and number of trifoliolate leaves and the analysjs showed that in the studied material one major gene was involved in each case. Probably, onIy a single gene is in control of both characteristics. |
Palavras-Chave: |
Nos trifoliados; Nos trifoliolados; Soybean; Trifoliate leaf nodes. |
Thesagro: |
Fisiologia; Glycine Max; Melhoramento; Soja. |
Thesaurus Nal: |
Breeding; Physiology; Soybeans. |
Categoria do assunto: |
-- X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/220545/1/Metodos-analise-dialelica-1982.pdf
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Marc: |
LEADER 02177naa a2200265 a 4500 001 1444756 005 2021-01-26 008 1982 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aTOLEDO, J. F. F. de 245 $aMetodos de analise dialelica do modelo genetico em controle das caracteristicas dias para floracao e numero de folhas trifolioladas em soja. 260 $c1982 520 $aRESUMO - Dados de dias para floração e número de folhas trifolioladas em soja (Glycine max (L.) Merrill) foram obtidos num experimento de cruzamentos dialélicos com cinco pais, em condições de dias curtos. As linhagens e cultivares Hill, Bragg, UFV-1, IAC 73-2736 e PI 159925 constituíram os cinco pais. Foram realizadas análises de correlação e do modelo genético em controle de ambas as características. As análises indicaram a existência de forte associação positiva entre número de dias para floração e número de folhas trifolioladas. Indicaram também que no material estudado apenas um gene esta envolvido no controle de cada característica e que, provavelmente, apenas um gene esta em controle de ambas as características. ABSTRACT - Data of days to flowver and number of trifoljolate leaves of soybean (Glycine max (L.) Merrill) were obtained in a five parent diallel experiment, under short day conditions. Hill, Bragg, UFV-1, IAC 73-2736 and PI 159925 were the parental lines or cultivar included in this study. Correlation and genetical analysis of the two characteristics were performed. A strong genetical correlation was obtairued between days to flower and number of trifoliolate leaves and the analysjs showed that in the studied material one major gene was involved in each case. Probably, onIy a single gene is in control of both characteristics. 650 $aBreeding 650 $aPhysiology 650 $aSoybeans 650 $aFisiologia 650 $aGlycine Max 650 $aMelhoramento 650 $aSoja 653 $aNos trifoliados 653 $aNos trifoliolados 653 $aSoybean 653 $aTrifoliate leaf nodes 700 1 $aKIIHL, R. A. de S. 773 $tPesquisa Agropecuaria Brasileira, Brasilia$gv.17, n.5, p.745-755, maio 1982.
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Registro original: |
Embrapa Soja (CNPSO) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
20/11/2020 |
Data da última atualização: |
26/11/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
LIMA, C. M. de; FERNANDES, D. D. S.; PEREIRA, G. E.; GOMES, A. de A.; ARAÚJO, M. C. U. de; DINIZ, P. H. G. D. |
Afiliação: |
CARLOS MONTEIRO DE LIMA, Universidade Federal da Paraíba,DepartamentodeQuímica,P.O.Box5093,ZipCode58051-970,JoãoPessoa,PB,Brazil; DAVID DOUGLAS SOUSA FERNANDES, Universidade Federal da Paraíba,DepartamentodeQuímica,P.O.Box5093,ZipCode58051-970,JoãoPessoa,PB,Brazil; GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV; ADRIANO DE ARAÚJO GOMES, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, InstitutodeQuímica,ZipCode90650-001,PortoAlegre,RS,Brazi; MÁRIO CÉSAR UGULINO DE ARAÚJO, Universidade Federal da Paraíba, DepartamentodeQuímica,P.O.Box5093,ZipCode58051-970,JoãoPessoa,PB,Braz; PAULO HENRIQUE GONÇALVES DIAS DINIZ, Universidade Federal do Oeste da Bahia, ProgramadePós-GraduaçãoemQuímicaPuraeAplicada,ZipCode47810-059,Barreiras,BA,Brazi. |
Título: |
Digital image-based tracing of geographic origin, winemaker, and grape type forred wine authentication. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry, v. 312, p. 12606, 2020. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.126060 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This work proposes the development of a simple, fast, and inexpensive methodology based on color histograms (obtained from digital images), and supervised pattern recognition techniques to classify redwines produced in the São Francisco Valley (SFV) region to trace geographic origin, winemaker, and grape variety. PCA-LDA coupled with HSI histograms correctly differentiated all of the SFV samples from the other geographic regions in the testset; SPA-LDA selecting just 10 variables in the Gray scale+HSI histogram achieved 100% accuracy in the test set when classifying three different SFV winemakers. Regarding the three grape varieties, SPA-LDA selected 15 variables in the RGB histogram to obtain the best result, misclassifying only 2 samples in the tests et. Pairwise grape variety classification was also performed with only 1 misclassification. Besides following the principles of Green Chemistry, the proposed methodology is a suitable analytical tool; for tracing origins, grapetype, and even (SFV) winemakers |
Palavras-Chave: |
Cabernet Sauvignon; Color histogram; Geographical origin indication; Histograma de cores; Imagens digitais Algoritmo; Indicação de origem geográfica; Successive projections algorithm; Syrah; Touriga Nacional; Vinho tinto. |
Thesagro: |
Uva. |
Thesaurus NAL: |
Digital images; Grapes; Red wines. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/218044/1/1-s2.0-S0308814619322083-main.pdf
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Marc: |
LEADER 02126naa a2200361 a 4500 001 2126870 005 2020-11-26 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.126060$2DOI 100 1 $aLIMA, C. M. de 245 $aDigital image-based tracing of geographic origin, winemaker, and grape type forred wine authentication.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aThis work proposes the development of a simple, fast, and inexpensive methodology based on color histograms (obtained from digital images), and supervised pattern recognition techniques to classify redwines produced in the São Francisco Valley (SFV) region to trace geographic origin, winemaker, and grape variety. PCA-LDA coupled with HSI histograms correctly differentiated all of the SFV samples from the other geographic regions in the testset; SPA-LDA selecting just 10 variables in the Gray scale+HSI histogram achieved 100% accuracy in the test set when classifying three different SFV winemakers. Regarding the three grape varieties, SPA-LDA selected 15 variables in the RGB histogram to obtain the best result, misclassifying only 2 samples in the tests et. Pairwise grape variety classification was also performed with only 1 misclassification. Besides following the principles of Green Chemistry, the proposed methodology is a suitable analytical tool; for tracing origins, grapetype, and even (SFV) winemakers 650 $aDigital images 650 $aGrapes 650 $aRed wines 650 $aUva 653 $aCabernet Sauvignon 653 $aColor histogram 653 $aGeographical origin indication 653 $aHistograma de cores 653 $aImagens digitais Algoritmo 653 $aIndicação de origem geográfica 653 $aSuccessive projections algorithm 653 $aSyrah 653 $aTouriga Nacional 653 $aVinho tinto 700 1 $aFERNANDES, D. D. S. 700 1 $aPEREIRA, G. E. 700 1 $aGOMES, A. de A. 700 1 $aARAÚJO, M. C. U. de 700 1 $aDINIZ, P. H. G. D. 773 $tFood Chemistry$gv. 312, p. 12606, 2020.
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Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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