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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
11/04/2014 |
Data da última atualização: |
11/04/2014 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
RODRIGUES, M. S.; SOUZA, T. L. P. O. de; PEREIRA, H. S.; MELO, L. C.; FARIA, L. C. de; WENDLAND, A. |
Afiliação: |
MICHELLE SANTOS RODRIGUES, estagiária CNPAF; THIAGO LIVIO PESSOA OLIV DE SOUZA, CNPAF; HELTON SANTOS PEREIRA, CNPAF; LEONARDO CUNHA MELO, CNPAF; LUIS CLAUDIO DE FARIA, CNPAF; ADRIANE WENDLAND FERREIRA, CNPAF. |
Título: |
Avaliação de linhagens fontes de resistência à antracnose do feijoeiro comum quanto à reação a diferentes patótipos de Colletotrichum lindemuthianum. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 7., 2013, Santo Antônio de Goiás. Coletânea dos resumos apresentados. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2013. |
Páginas: |
p. 47. |
Série: |
(Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 292). |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Pôster - graduação. |
Conteúdo: |
O principal objetivo deste trabalho foi avaliar a reação de linhagens fontes de genes de resistência à antracnose quanto à reação aos patótipos 73, 81 e 2047 de C. lindemuthianum, selecionados com base nos critérios prevalência (73 e 81) e virulência (2047). |
Thesagro: |
Antracnose; Feijão; Melhoramento genético vegetal; Phaseolus vulgaris. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/101026/1/p47.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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Biblioteca |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
28/09/2011 |
Data da última atualização: |
30/11/2012 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
LIMA, K. dos S. C.; SOUZA, L. B. e; GODOY, R. L. de O.; FRANÇA, T. C. C.; LIMA, A. L. dos S. |
Afiliação: |
KEILA DOS SANTOS COPLE LIMA, IME; LUCIANA BOHER E SOUZA, IME; RONOEL LUIZ DE OLIVEIRA GODOY, CTAA; TANOS CELMAR COSTA FRANÇA, IME; ANTÔNIO LUÍS DOS SANTOS LIMA, IME. |
Título: |
Effect of gamma irradiation and cooking on cowpea bean grains (Vigna unguiculata L. Walp). |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
Radiation Physics and Chemistry, v. 80, n. 9, p. 983-989, Sept. 2011. |
DOI: |
10.1016/j.radphyschem.2011.04.011 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Leguminous plants are important sources of proteins, vitamins, carbohydrates, fibers and minerals. However, some of their non-nutritive elements can present undesirable side effects like flatulence provoked by the anaerobic fermentation of oligosaccharides, such as raffinose and stachyose, in the gut. A way to avoid this inconvenience, without any change in the nutritional value and post-harvesting losses, is an irradiation process. Here, we evaluated the effects of gamma irradiation on the amino acids, thiamine and oligosaccharide contents and on the fungi and their toxin percentages in cowpea bean (Vigna unguiculata L. Walp) samples. For irradiation doses of 0.0, 0.5, 1.0, 2.5, 5.0 and 10.0 kGy the results showed no significant differences in content for the uncooked samples. However, the combination of irradiation and cooking processes reduced the non-nutritive factors responsible for flatulence. Irradiation also significantly reduced the presence of Aspergillus, Penicilium, Rhizopus and Fusarium fungi and was shown to be efficient in grain conservation for a storage time of 6 months. |
Palavras-Chave: |
Feijão caupi. |
Thesagro: |
Feijão de corda; Irradiação; Raio gama. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 01800naa a2200229 a 4500 001 1901623 005 2012-11-30 008 2011 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1016/j.radphyschem.2011.04.011$2DOI 100 1 $aLIMA, K. dos S. C. 245 $aEffect of gamma irradiation and cooking on cowpea bean grains (Vigna unguiculata L. Walp). 260 $c2011 520 $aLeguminous plants are important sources of proteins, vitamins, carbohydrates, fibers and minerals. However, some of their non-nutritive elements can present undesirable side effects like flatulence provoked by the anaerobic fermentation of oligosaccharides, such as raffinose and stachyose, in the gut. A way to avoid this inconvenience, without any change in the nutritional value and post-harvesting losses, is an irradiation process. Here, we evaluated the effects of gamma irradiation on the amino acids, thiamine and oligosaccharide contents and on the fungi and their toxin percentages in cowpea bean (Vigna unguiculata L. Walp) samples. For irradiation doses of 0.0, 0.5, 1.0, 2.5, 5.0 and 10.0 kGy the results showed no significant differences in content for the uncooked samples. However, the combination of irradiation and cooking processes reduced the non-nutritive factors responsible for flatulence. Irradiation also significantly reduced the presence of Aspergillus, Penicilium, Rhizopus and Fusarium fungi and was shown to be efficient in grain conservation for a storage time of 6 months. 650 $aFeijão de corda 650 $aIrradiação 650 $aRaio gama 653 $aFeijão caupi 700 1 $aSOUZA, L. B. e 700 1 $aGODOY, R. L. de O. 700 1 $aFRANÇA, T. C. C. 700 1 $aLIMA, A. L. dos S. 773 $tRadiation Physics and Chemistry$gv. 80, n. 9, p. 983-989, Sept. 2011.
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Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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