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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Trigo.
Data corrente:  05/10/2020
Data da última atualização:  05/10/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LUCINI, T.; PANIZZI, A. R.
Afiliação:  TIAGO LUCINI, Departamento de Zoologia, Universidade Federal do Paraná, Curitiba, PR 82590-300, Brazil; ANTONIO RICARDO PANIZZI, CNPT.
Título:  Electropenetrographic comparison of feeding behavior of dichelops furcatus (Hemiptera: Heteroptera: Pentatomidae) on soybean and spring cereals .
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Journal of Economic Entomology, v. 113, n. 4, p. 1796-1803 June. 2020.
DOI:  10.1093/jee/toaa114
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  We used electropenetrography to quantify and compare counts and durations of selected waveforms, produced by adult females of the stink bug Dichelops furcatus (F.). Insects fed on immature soybean pods and immature seed heads of four spring cereals: wheat, black oat, barley, and rye. On all foods, bugs spent over 60% of their plant access time in non-probing activities. This total waveform duration was significantly longer on barley and rye compared to those on soybean and oat; wheat was intermediate. Considering only probing activities, bugs spent longer durations (ca. 2×), on soybean and oat compared to barley, rye, and wheat plants. Bugs produced significantly more pathway events on soybean and rye than on wheat and barley; with a significantly shorter duration per event on rye. The counts and durations of xylem ingestion did not differ among foods. Cell rupturing activities on seeds were longer on soybean (ca. 23%) and oat (ca. 21%), than on barley and rye (ca. 6%). The durations of ingestion events on seeds were significantly shorter on soybean (over 3×) compared to those on barley and wheat; oat and rye were intermediate. However, the ingestion duration per insect did not show significant difference among foods. Results demonstrated that D. furcatus spent more time overall in probing activities on soybean and oat; whereas, rye and barley presented the worst feeding behavior. This study provides important background information for further quantitative studies of stink ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Crop plant; Electrical penetration graph; Electropenetrography.
Thesaurus Nal:  Feeding behavior.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/216402/1/Dichelops-furcatus-Spring-Cereals-2020.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Trigo (CNPT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPT45002 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Solos.
Data corrente:  14/10/2004
Data da última atualização:  20/04/2021
Autoria:  LIMA, A. A. C.; RÊGO, R. S.
Afiliação:  ANTONIO AGOSTINHO CAVALCANTI LIMA, SNLCS; RAIMUNDO SILVA RÊGO, SNLCS.
Título:  Levantamento de reconhecimento de alta intensidade dos solos e avaliação da aptidão agrícola das terras da área de Novo Paraíso, Roraima.
Ano de publicação:  1999
Fonte/Imprenta:  Rio de Janeiro: Embrapa Solos, 1999.
Páginas:  97 p.
Série:  (Embrapa Solos. Boletim de pesquisa, 1).
ISSN:  1517-5219
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Alta intensidade; Brasil; Roraima.
Thesagro:  Aptidão Agrícola; Levantamento; Reconhecimento; Solo.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CNPS/11483/1/novo_paraiso.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Solos (CNPS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPS11483 - 1UMTLV - DDBP 012004.00011
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