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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  29/10/2021
Data da última atualização:  05/04/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  IBARR, M. A.; ZANATTA, J. A.; DIECKOW, J.; RACHWAL, M. F. G.; RIBEIRO, R. H.; CARDOSO, D. J.; RAMALHO, B.; STAHL, J.
Afiliação:  MARIANA ALVES IBARR, Programa de Pós-Graduação em Ciência do Solo, UFPR; JOSILEIA ACORDI ZANATTA, CNPF; JEFERSON DIECKOW, UFPR; MARCOS FERNANDO GLUCK RACHWAL, CNPF; RICARDO HENRIQUE RIBEIRO, Programa de Pós-Graduação em Ciência do Solo, UFPR; DENISE JETON CARDOSO, CNPF; BRUNA RAMALHO, Programa de Pós-Graduação em Ciência do Solo, UFPR; JAMES STAHL, Klabin S.A.
Título:  Changes in soil carbon and nitrogen stocks after conversion of subtropical natural forest to loblolly pine plantations.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  European Journal of Forest Research, v. 141, p. 31-42, Feb. 2022.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s10342-021-01424-6
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Pinus plantations have increased in Brazil, and native forest areas have been converted for timber production. The clearing and the long-term loblolly pine (Pinus taeda L.) land-use efects on soil carbon and nitrogen stocks were evaluated in a natural broadleaved forest and in loblolly pine sites cultivated for 29, 35, 38 and 49 years, as well the soil contribution as ecosystem carbon pool. According to the exponential-decay model ftted to changes in carbon stock, the initial soil carbon stock of 200 Mg ha -1 to a depth of 100 cm in the natural forest decreased by 36% over 49 years of pine cultivation (around 72.4 Mg ha−1 of C). Around two-thirds of this decrease occurred in the top 30 cm of the soil and intensively in the frst 12 years of cultivation, but slowly faded as carbon stock tended to reach a new steady state after approximately 49 years of cultivation. The soil nitrogen stock in the natural forest was 14.2 Mg ha -1 to a depth of 100 cm and decreased by 36% over the 49 years. This decrease was linear according to the ftted model, especially in the top 30 cm where nitrogen decline was 83% and was proportionally more intense than the carbon decline. Despite the soil carbon decrease, soil remained the largest carbon reservoir in the ecosystem for the growing rotation time of loblolly pine in this region.
Palavras-Chave:  Biomassa florestal; Forest foor; Tree biomass.
Thesagro:  Matéria Orgânica; Pinus Taeda; Solo; Uso da Terra.
Thesaurus Nal:  Land use change; Soil organic matter.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF57862 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoMORAES, D. P.; LOZANO-SÁNCHEZ, J.; MACHADO, M. L.; VIZZOTTO, M.; LAZZARETTI, M.; LEYVA-JIMENEZ, F. J. J.; SILVEIRA, T. da; RIES, E. F.; BARCIA, M. T. Characterization of a new blackberry cultivar BRS Xingu: chemical composition, phenolic compounds, and antioxidant capacity in vitro and in vivo. Food Chemistry, v. 322, 126783, Aug. 2020. 9 p.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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2.Imagem marcado/desmarcadoMORAES, D. P.; MACHADO, M. L.; FARIAS, C. A. A.; BARIN, J. S.; ZABOT, G. L.; LOZANO-SÁNCHEZ, J.; FERREIRA, d. f.; VIZZOTTO, M.; LEYVA-JIMENEZ, F. J.; SILVEIRA, T. L. DA; RIES, E. F.; BARCIA, M. T. Effect of microwave hydrodiffusion and gravity on the extractionof phenolic compounds and antioxidant properties of blackberries (Rubusspp.): scale-Up extraction. Food and Bioprocess Technology, v. 13, p. 2200-2216, 2020. Published online: 20 November 2020.
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