BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agricultura Digital.
Data corrente:  20/06/2022
Data da última atualização:  20/06/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MAIA, S. M. F.; MEDEIROS, A. de S.; SANTOS, T. C. dos; LYRA, G. B.; LAL, R.; ASSAD, E. D.; CERRI, C. E. P.
Afiliação:  STOÉCIO MALTA FERREIRA MAIA, Federal Institute of Education, Science and Technology of Alagoas; ALDAIR DE SOUZA MEDEIROS, UFAL; THIAGO CÂNDIDO DOS SANTOS, UFAL; GUILHERME BASTOS LYRA, UFAL; RATTAN LAL, THE OHIO STATE UNIVERSITY; EDUARDO DELGADO ASSAD, CNPTIA; CARLOS EDUARDO PELLEGRINO CERRI, ESALQ/USP.
Título:  Potential of no-till agriculture as a nature-based solution for climate-change mitigation in Brazil.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Soil & Tillage Research, v. 220, 105368, 2022.
DOI:  ttps://doi.org/10.1016/j.still.2022.105368
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract. Despite increasing efforts to combat climate change, greenhouse gas (GHG) emissions continued to grow. In this context, conservationist agricultural systems such as no-till (NT) can play an important role. However, the potential of this system to mitigate GHG emissions has been questioned more recently. Brazil is the second country with the largest NT area, representing around 18% of the global area under NT. Here, we examined the effects of the adoption of NT from the conversion of native vegetation, conventional tillage (CT), and pasture in layers 0-30 and 0-50 cm of the soil. We used a total of 124 comparison pairs to analyze changes in soil organic carbon (SOC) using two approaches (deriving SOC change factors and the adjustment of empirical equations on SOC temporal dynamics). Our results showed that the adoption of NT in NV areas reduces SOC stocks by between 4% and 8%. However, in areas previously managed by CT systems or pasture, NT is a potential alternative for promoting carbon sequestration in agricultural soils in Brazil's different regions. The results showed that the SOC accumulation is not restricted to superficial layers of the soil (0-30 cm) but was also effective up to 50 cm in depth, with gains varying between 9% and 25%. Thus, our results consistently demonstrate that for Brazilian conditions, NT when compared to CT systems or pastures, predominantly result in SOC gains, and represent an alternative to promote sustainable agriculture, which can ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Agricultura de plantio direto; Aquecimento global; Atlantic Forest; Carbono do solo; Floresta Atlântica; Mitigação de mudanças climáticas; Mudança de uso da terra; Pasture; Soil carbon.
Thesagro:  Agricultura; Agricultura Sustentável; Cerrado; Pastagem.
Thesaurus Nal:  Climate change; Global warming; Land use change; Pastures; Sustainable agriculture.
Categoria do assunto:  --
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Registro original:  Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA)
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CNPTIA21221 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoMAGOLBO, L. A.; CARMO, E. L. do; GARCIA, E. L.; FERNANDES, A. M.; LEONEL, M. Dry matter accumulation and mineral nutrition of arracacha in response to nitrogen fertilization. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 50, n. 8, p. 669-680, ago. 2015. Título em português: Acúmulo de matéria seca e nutrição mineral da mandioquinha?salsa em resposta à adubação nitrogenada.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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2.Imagem marcado/desmarcadoRANGEL, M. A. S.; RINGENBERG, R.; LEONEL, M.; FERNANDES, A. M.; SANTOS, V. da S. Propriedade de pasta do amido extraído de diferentes clones de mandioca e épocas de colheita. In: CIENTÍFICA EMBRAPA MANDIOCA E FRUTICULTURA, 15., 2021. Mulheres na ciência desafios, oportunidades e conquistas. Cruz das Almas, BA: Embrapa Mandioca e Fruticultura, 2021. 109 f. il. PDF.
Tipo: Programa de rádio
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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3.Imagem marcado/desmarcadoVENDRAME, L. P. de C.; MELO, R. A. de C. e; SILVA, G. O. da; VARGAS, P. F.; LEONEL, M. Sweet potato (Ipomoea batatas L. Lam.) cultivation and potentialities. In:CEREDA, M. P.; VILPOUX, O. F. (ed.). Underground starchy crops of South American origin: production, processing, utilization and economic perspectivs varieties and landraces cultural practices and traditional uses. London: Elsevier, 2023. v. 2 p. 245-259.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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4.Imagem marcado/desmarcadoLEONEL. M.; LEONEL, S.; SANTOS, T. P. R. dos; SOUZA, J. M. A.; MARTINS, R. C.; SILVA, M. S. C. da. Agronomic yield and starch properties of banana cultivars. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 56, e02491, 2021. Título em português: Rendimento agronômico e propriedades de amido de cultivares de banana.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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5.Imagem marcado/desmarcadoJESUS, A. M. F. de; GODOY, R. C. B. de; HELM, C. V.; CABELLO, C.; LEONEL, M.; MARQUES, H. M. F. V. R. Amylose and amylopectin content in brazilian pine seeds (Araucaria angustifolia) harvested in different seasons. In: ENCONTRO REGIONAL SUL DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 13., 2015, Curitiba. Alimentos inovadores: desafios e oportunidades: anais. Curitiba: sbCTA-PR, 2015. p. 311-312. CD-ROM. Resumo.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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6.Imagem marcado/desmarcadoJESUS NETA, P. de; OLIVEIRA, L. A. de; JESUS, J. L. de; RINGENBERG, R.; RANGEL, M. A. S.; LEONEL, M.; FERNANDES, A. M.; SANTOS, V. da S. Caracterização do teor de amilose, pH e acidez do amido extraído de clones de mandioca em diferentes idades. In: JORNADA CIENTÍFICA EMBRAPA MANDIOCA E FRUTICULTURA, 14., 2020. Ciência em tempos de crise: resumos. Cruz das Almas, BA: Embrapa Mandioca e Fruticultura, 2020. 112 p. il.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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7.Imagem marcado/desmarcadoJESUS, J. L. de; LEONEL, M.; VIANA, E. de S.; AMORIM, E. P.; REIS, R. C.; CARVALHO, C. W. P. de; JESUS NETA, P. DE; LEONEL, S. Banana and Plantain Starches: exploring differences and potential applications. Horticulturae, v. 11, p. 1214, 2025.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 3
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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8.Imagem marcado/desmarcadoGODOY, R. C. B. de; FERREIRA, C. de L. F.; NADOLNY, J. M.; CARDARELLI, H. R.; SANTOS, F. P.; LEONEL, M. Evaluation of the potential of Araucaria angustifolia seeds as source of Oligosaccharides, resistant starch and growth of probiotic bacteria. Food and Nutrition Sciences, v. 15, n. 10, p. 921-940, 2024.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 4
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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9.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, V. da S.; RANGEL, M. A. S.; RINGENBERG, R.; OLIVEIRA, L. A. de; OTSUBO, A. A.; FERNANDES, A. M.; LEONEL, M.; SILVEIRA, H. F. da. BRS Boitatá and BRS Ocauçu: cassava cultivars for the industry. Crop Breeding and Applied Biotechnology, v. 24, n. 2, e47822425, 2024.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 4
Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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10.Imagem marcado/desmarcadoFRANCO, C. M. L.; DAIUTO, E. R.; DEMIATE, I. M.; CARVALHO, L. J. C. B.; LEONEL, M.; CEREDA, M. P.; VILPOUX, O. F.; SARMENTO, S. B. S. Propriedades gerais do amido. Sao Paulo: Fundacao Cargill, 2001. 221 p. (Culturas de Tuberosas Amilaceas Latino Americanas, v. 1). Coordenacao: Marney Pascoli Cereda.
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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11.Imagem marcado/desmarcadoJESUS NETA, PALMIRA de; OLIVEIRA, L. A. de; BRANDÃO, R. S.; JESUS, J. L. de; RINGENBERG, R.; RANGEL, M. A. S.; LEONEL, M.; FERNANDES, A. M.; SANTOS, V. da S. Composição do amido de diferentes clones de mandioca. In: CIENTÍFICA EMBRAPA MANDIOCA E FRUTICULTURA, 15., 2021. Mulheres na ciência desafios, oportunidades e conquistas. Cruz das Almas, BA: Embrapa Mandioca e Fruticultura, 2021. 109 f. il. PDF.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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12.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, R. M. DA; FERNANDES, A. M.; LEONEL, M.; PELVINE, R. A.; FIGUEIREDO, R. T. DE; RANGEL, M. A. S.; RINGENBERG, R.; OLIVEIRA, L. A. de; SANTOS, V. da S.; VIEIRA, E. A. Measurement of dry matter and starch in modern cassava genotypes during long harvest cycles. Horticulturae, v. 9, n. 733, 2023.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 3
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados; Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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13.Imagem marcado/desmarcadoBORGES, C. V.; AMORIM, E. P.; LEONEL, M.; GOMEZ, H. A. G.; SANTOS, T. P. R. dos; LEDO, C. A. da S.; BELIN, M. A. F.; ALMEIDA, S. L. de; MINATEL, I. O.; LIMA, G. P. p. Post-harvest physicochemical profile and bioactive compounds of 19 bananas and plantains genotypes. Bragantia, Campinas, v. 78, n. 2, p.284-296, 2019.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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14.Imagem marcado/desmarcadoALMEIDA, P. A. M.; OLIVEIRA, L. A. de; JESUS NETA, P. de; JESUS, J. L. de; RANGEL, M. A. S.; RINGENBERG, R.; LEONEL, M.; FERNANDES, A. M.; SANTOS, V. da S. Perfil de viscosidade e teor de fósforo do amido extraído de diferentes clones de mandioca em diferentes idades. In: JORNADA CIENTÍFICA EMBRAPA MANDIOCA E FRUTICULTURA, 14., 2020. Ciência em tempos de crise: resumos. Cruz das Almas, BA: Embrapa Mandioca e Fruticultura, 2020. 112 p. il.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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