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Registros recuperados : 250 | |
241. | | LUZ, S. F. M. da; REIS, L. de A.; LEMOS, O. F. de; MAIA, J. G. S.; MELLO, A. H. de; RAMOS, A. R.; SILVA, J. K. R. da. Effect of arbuscular mycorrhizal fungi on the essential oil composition and antioxidant activity of black pepper (Piper nigrum L.). International Journal of Applied Research in Natural Products, v. 9, n. 3, p. 10-17, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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242. | | LAMEIRA, R. DAS C.; CHAVES, F. C. M.; LIMA, S. C. DE S.; PEREIRA, J. C. R.; GASPAROTTO, L.; POLTRONIERI, M. C.; LEMOS, O. F. de; ARAUJO, S. M. B. Avaliação de cultivares de pimenta-do-reino no Estado do Amazonas. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA AMAZÔNIA OCIDENTAL, 6., 2010, Manaus. Anais... Manaus: Embrapa Amazônia Ocidental, 2010. p. 17-22. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental. |
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243. | | DUARTE, M. de L. R.; POLTRONIERI, M. C.; CHU, E. Y.; OLIVEIRA, R. F. de; LEMOS, O. F. de; BENCHIMOL, R. L.; CONCEIÇÃO, H. E. O. da; SOUZA, G. F. de. A cultura da pimenta-do-reino. 2. ed. rev. e ampl. Brasília, DF: Embrapa Informação Tecnológica; Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, 2006. 73 p. il. color. (Coleção plantar, 55). Biblioteca(s): Embrapa Acre; Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Roraima; Embrapa Unidades Centrais. |
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244. | | RAMOS, G. K. de S.; LEMOS, O. F. de; CUNHA, E. F. M.; BOARI, A. de J.; MENDONÇA, D. P.; SANTOS, L. R. R. dos; RODRIGUES, S. de M.; MENEZES, I. C. de. Identification and micropropagation of virus-free black pepper genotypes (Piper nigrum L.). Ciência Agrícola, Rio Largo, v. 18, n. 1, p. 57-64, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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245. | | LAMEIRA, O. A.; GOMES, A. P. do R.; SOUZA, M. C.; BEM-BOM, L. S. P.; LEMOS, O. F. de; RODRIGUES, I. A.; PINTO, J. E. B. P.; SANTIAGO, E. J. A. de. Micropropagation of Pilocarpus microphyllus Stapf. In: ENCUENTRO LATINOAMERICANO DE BIOTECNOLOGIA VEGETAL, 3., 1998, La Habana. Resumenes. [S.l.]: FAO, 1998. p. 16. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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246. | | MOREIRA, E. C. O.; PINHEIRO, D. G.; GORDO, S. M. C.; RODRIGUES, S. de M.; PESSOA, E.; SCHALLER, H.; LEMOS, O. F. de; SILVA, A.; SCHNEIDER, H.; SILVA JUNIOR, W. A.; SAMPAIO, I.; DARNET, S. Transcriptional profiling by RNA sequencing of black pepper (Piper nigrum L.) roots infected by Fusarium solani f. sp. piperis. Acta Physiologiae Plantarum, v. 39, n. 10, article 239, Oct. 2017. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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247. | | LUZ, S. F. M. da; YAMAGUCHI, L. F.; KATO, M. J.; LEMOS, O. F. de; XAVIER, L. P.; MAIA, J. G. S.; RAMOS, A. de R.; SETZER, W. N.; SILVA, J. K. do R. da. Secondary metabolic profiles of two cultivars of Piper nigrum (Black Pepper) resulting from infection by Fusarium solani f. sp. piperis. International Journal of Molecular Sciences, v. 18, n. 12, 2434, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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248. | | CARDOSO, J. de N. O.; ALVES, S. A. O.; OLIVEIRA, H. S. de; OLIVEIRA NETO, C. F. de; LOBATO, A. K. da S.; MAIA, P. S. P.; REIS, I. N. R. de S.; LEMOS, O. F. de. Regeneração de embriões in vitro de híbridos de dendezeiro. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 4., 2007, São Lourenço. Melhoramento de plantas e agronegócio: anais. Lavras: UFLA: SBMP, 2007. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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249. | | VIEGAS, I. de J. M.; FRAZAO, D. A. C.; CHU, E. Y.; CONCEICAO, H. E. O. da; SOUZA, L. A. de; POLTRONIERI, M. C.; LEMOS, O. F. de; OLIVEIRA, R. F. de; BENCHIMOL, R. L.; ARAUJO, S. M. B. de; LEMOS, W. de P. Geração de tecnologias para o manejo sustentável de flores tropicais e temperadas no Nordeste Paraense. Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, 2008. 140 p. (Embrapa Amazônia Oriental. Documentos, 332). Disponível também on-line. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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250. | | GORDO, S. M. C.; PINHEIRO, D. G.; MOREIRA, E. C. O.; RODRIGUES, S. M.; POLTRONIERI, M. C.; LEMOS, O. F. de; SILVA, I. T. da; RAMOS, R. T. J.; SILVA, A.; SCHNEIDER, H.; SILVA JUNIOR, W. A.; SAMPAIO, I.; DARNET, S. High-throughput sequencing of black pepper root transcriptome. BMC Plant Biology, v. 12, n. 168, 2012. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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Registros recuperados : 250 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
04/01/2018 |
Data da última atualização: |
22/12/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
LUZ, S. F. M. da; YAMAGUCHI, L. F.; KATO, M. J.; LEMOS, O. F. de; XAVIER, L. P.; MAIA, J. G. S.; RAMOS, A. de R.; SETZER, W. N.; SILVA, J. K. do R. da. |
Afiliação: |
Shirlley F. M. da Luz, UFPA; Lydia F. Yamaguchi, USP; Massuo J. Kato, USP; ORIEL FILGUEIRA DE LEMOS, CPATU; Luciana P. Xavier, UFPA; José Guilherme S. Maia, UFOPA; Alessandra de R. Ramos, UNIFESSPA; William N. Setzer, University of Alabama; Joyce Kelly do R. da Silva, UFPA. |
Título: |
Secondary metabolic profiles of two cultivars of Piper nigrum (Black Pepper) resulting from infection by Fusarium solani f. sp. piperis. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
International Journal of Molecular Sciences, v. 18, n. 12, 2434, 2017. |
DOI: |
10.3390/ijms18122434 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Bragantina and Cingapura are the main black pepper (Piper nigrum L.) cultivars and the Pará state is the largest producer in Brazil with about 90% of national production, representing the third largest production in the world. The infection of Fusarium solani f. sp. piperis, the causal agent of Fusarium disease in black pepper, was monitored on the cultivars Bragantina (susceptible) and Cingapura (tolerant), during 45 days? post infection (dpi). Gas Chromatography-Mass spectrometry (GC-MS) analysis of the volatile concentrates of both cultivars showed that the Bragantina responded with the production of higher contents of α-bisabolol at 21 dpi and a decrease of elemol, mostly at 30 dpi; while Cingapura displayed an decrease of δ-elemene production, except at 15 dpi. The phenolic content determined by the Folin Ciocalteu method showed an increase in the leaves of plants inoculated at 7 dpi (Bragantina) and 7?15 dpi (Cingapura); in the roots, the infection caused a phenolic content decrease in Bragantina cultivar at 45 dpi and an increase in the Cingapura cultivar at 15, 30 and 45 dpi. High Performance Liquid Chromatography-Mass spectrometry (HPLC-MS) analysis of the root extracts showed a qualitative variation of alkamides during infection. The results indicated that there is a possible relationship between secondary metabolites and tolerance against phytopathogens. |
Palavras-Chave: |
Óleos essenciais; Pimenta preta. |
Thesagro: |
Doença; Fusarium. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/170296/1/Publicacao-ijms-18-02434.pdf
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Marc: |
LEADER 02263naa a2200277 a 4500 001 2084204 005 2021-12-22 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.3390/ijms18122434$2DOI 100 1 $aLUZ, S. F. M. da 245 $aSecondary metabolic profiles of two cultivars of Piper nigrum (Black Pepper) resulting from infection by Fusarium solani f. sp. piperis.$h[electronic resource] 260 $c2017 520 $aBragantina and Cingapura are the main black pepper (Piper nigrum L.) cultivars and the Pará state is the largest producer in Brazil with about 90% of national production, representing the third largest production in the world. The infection of Fusarium solani f. sp. piperis, the causal agent of Fusarium disease in black pepper, was monitored on the cultivars Bragantina (susceptible) and Cingapura (tolerant), during 45 days? post infection (dpi). Gas Chromatography-Mass spectrometry (GC-MS) analysis of the volatile concentrates of both cultivars showed that the Bragantina responded with the production of higher contents of α-bisabolol at 21 dpi and a decrease of elemol, mostly at 30 dpi; while Cingapura displayed an decrease of δ-elemene production, except at 15 dpi. The phenolic content determined by the Folin Ciocalteu method showed an increase in the leaves of plants inoculated at 7 dpi (Bragantina) and 7?15 dpi (Cingapura); in the roots, the infection caused a phenolic content decrease in Bragantina cultivar at 45 dpi and an increase in the Cingapura cultivar at 15, 30 and 45 dpi. High Performance Liquid Chromatography-Mass spectrometry (HPLC-MS) analysis of the root extracts showed a qualitative variation of alkamides during infection. The results indicated that there is a possible relationship between secondary metabolites and tolerance against phytopathogens. 650 $aDoença 650 $aFusarium 653 $aÓleos essenciais 653 $aPimenta preta 700 1 $aYAMAGUCHI, L. F. 700 1 $aKATO, M. J. 700 1 $aLEMOS, O. F. de 700 1 $aXAVIER, L. P. 700 1 $aMAIA, J. G. S. 700 1 $aRAMOS, A. de R. 700 1 $aSETZER, W. N. 700 1 $aSILVA, J. K. do R. da 773 $tInternational Journal of Molecular Sciences$gv. 18, n. 12, 2434, 2017.
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