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Registros recuperados : 302 | |
63. | | LEITE, A. P.; MENEGHELLI, M.; TADDEI, V. A. Morcegos ( Chiroptera: Mammalia) dos Pantanais de Aquidauana e da Nhecolândia, Mato Grosso do Sul. I. Diversidade de espécie. Ensaios e Ciência: Série Ciências Biológicas, Agrárias e da Saúde, Campo Grande, v. 2, n. 2, p.149-166, nov. 1998. Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste. |
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64. | | LEITE, A. P.; MENEGHELLI, M.; TADDEI, V. A. Morcegos da região de Campo Grande, Estado do Mato Grosso do Sul, com ênfase para as espécies urbanas. Ensaios e Ciência: Série Ciências Biológicas, Agrárias e da Saúde, Campo Grande, v. 3, n. 2, p. 113-130, ago. 1999. Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste. |
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69. | | RÔLA, L.; ALECCHANDRE, A.; LEITE, A.; FANTINI, A. Potencial do manejo de árvores caídas naturalmente na Reserva Extrativista Chico Mendes, Acre. In: SIMPÓSIO LATINO-AMERICANO SOBRE MANEJO FLORESTAL, 3., 2004, Santa Maria. Anais. Santa Maria: UFSM, Programa de Pós-Graduação em Engenharia Florestal, 2004. p. 300-303. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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76. | | LEITE, A. M. C.; LLERAS PÉREZ, E.; RIBEIRO, M. R.; CAMPELO, F. R.; SILVA, C. C. Checklist das principais espécies aromáticas amazônicas - parte I. In: CONGRESSO E EXPOSIÇÃO INTERNACIONAL SOBRE FLORESTAS, 6., 2000, Porto Seguro, BA. Resumos técnicos... Rio de Janeiro: Instituto Ambiental Biosfera, 2000. p. 259-260. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental. |
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Registros recuperados : 302 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
13/01/2020 |
Data da última atualização: |
06/02/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
LEITE, A. I. N; PEREIRA, C. G.; ANDRADE, J.; VICENTINI, N. M.; BELL, M. J. V.; ANJOS, V. |
Afiliação: |
Antonio Iranaldo Nunes Leite; Cristina Guimarães Pereira; Jonathan Andrade; NIVEA MARIA VICENTINI, CNPGL; Maria José Valenzuela Bell; Virgílio Anjos. |
Título: |
FTIR-ATR spectroscopy as a tool for the rapid detection of adulterations in butter cheeses. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
LWT. Food Science and Technology, v. 109, p. 63-69, 2019. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.lwt.2019.04.017 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This study assessed the potential application of Fourier-Transformed Infrared spectroscopy using AttenuatedTotal Reflectance (FTIR-ATR) coupled with multivariate approaches to characterize and detect adulterations inbutter cheeses (BC) with soybean oil (SO). In general, as the adulterations were performed, there is a decrease inband intensities related to proteins, while for most bands related to lipid, the substitution of butter oil (BO) bySO led to increases in their intensities up to 70% of fraud. The band near 3007 cm−1was evinced only inadulterated cheeses. Principal component analysis differentiated the samples validating the spectral observa-tions. A partial least squares model allowed the prediction of the percentage of SO added into the samples withlow residuals. FTIR-ATR spectroscopy associated with chemometrics showed good performance in the detection of butter cheeses?adulterations. |
Palavras-Chave: |
Adulteration; Authentication; Butter cheese. |
Thesaurus NAL: |
Chemometrics; Vegetable oil. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/208615/1/Artigo-LWT-FoodSciTech-Nivea-FTIR.pdf
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Marc: |
LEADER 01670naa a2200253 a 4500 001 2118619 005 2024-02-06 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.lwt.2019.04.017$2DOI 100 1 $aLEITE, A. I. N 245 $aFTIR-ATR spectroscopy as a tool for the rapid detection of adulterations in butter cheeses.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aThis study assessed the potential application of Fourier-Transformed Infrared spectroscopy using AttenuatedTotal Reflectance (FTIR-ATR) coupled with multivariate approaches to characterize and detect adulterations inbutter cheeses (BC) with soybean oil (SO). In general, as the adulterations were performed, there is a decrease inband intensities related to proteins, while for most bands related to lipid, the substitution of butter oil (BO) bySO led to increases in their intensities up to 70% of fraud. The band near 3007 cm−1was evinced only inadulterated cheeses. Principal component analysis differentiated the samples validating the spectral observa-tions. A partial least squares model allowed the prediction of the percentage of SO added into the samples withlow residuals. FTIR-ATR spectroscopy associated with chemometrics showed good performance in the detection of butter cheeses?adulterations. 650 $aChemometrics 650 $aVegetable oil 653 $aAdulteration 653 $aAuthentication 653 $aButter cheese 700 1 $aPEREIRA, C. G. 700 1 $aANDRADE, J. 700 1 $aVICENTINI, N. M. 700 1 $aBELL, M. J. V. 700 1 $aANJOS, V. 773 $tLWT. Food Science and Technology$gv. 109, p. 63-69, 2019.
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Registro original: |
Embrapa Gado de Leite (CNPGL) |
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