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Registros recuperados : 124 | |
42. | | FERRAREZE, J. P.; SILVA, G. A. da; LAZZAROTTO, M.; FABBRIS, F.; GIRARDI, C. L. Eficácia de diferentes extratores de polifenóis totais e antioxidantes em maçã. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA UVA E VINHO, 5., ENCONTRO DE PÓS-GRADUANDOS DA EMBRAPA UVA E VINHO, 1., 2007, Bento Gonçalves. Resumos. Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2007. p. 44. (Embrapa Uva e Vinho. Documentos, 63). Resumo. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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49. | | ÁVILA, S.; HORNUNG, P. S.; TEIXEIRA, G. L.; BEUX, M. R.; LAZZAROTTO, M.; RIBANI, R. H. A chemometric approach for moisture control in stingless bee honey using near infrared spectroscopy. Journal of Near Infrared Spectroscopy, v. 26, n. 6, p. 379-388, Dec. 2018. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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58. | | RIBEIRO, L. S.; CORDOBA, L. P.; LACERDA, L. G.; LAZZAROTTO, M.; SCHNITZLER, E. Caracterização de amido de pinhão modificado com soluções de ácido clorídrico 0,1 e 0,2M em presença de etanol e metanol. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ANÁLISE TÉRMICA E CALORIMETRIA, 9., 2014, Serra Negra. Trabalhos. [S.l.]: ABRATEC, 2014. 6 p. Disponibilizado online. CBRATEC. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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59. | | ÁVILA, S.; SILVA, T. M. F. S. S.; BEUX, M. R.; LAZZAROTTO, M.; RIBANI, R. H. Impacto da pasteurização e desumificação na qualidade de meis de Tetragonisca angustula. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE APICULTURA, 22.; CONGRESSO BRASILEIRO DE MELIPONICULTURA, 7., 2018, Joinville. Polinização, tecnologia oportunidades e desafio para o criador de abelha no Brasil: anais. Joinville: CBA, 2018. p. 184. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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Registros recuperados : 124 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Florestas. Para informações adicionais entre em contato com cnpf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
30/07/2013 |
Data da última atualização: |
30/07/2013 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
WELKE, J. E.; MANFROI, V.; ZANUS, M.; LAZZAROTTO, M.; ZINI, C. A. |
Afiliação: |
JULIANE ELISA WELKE, UFRGS; VITOR MANFROI, UFRGS; MAURO CELSO ZANUS, CNPUV; MARCELO LAZZAROTTO, CNPF; CLÁUDIA ALCARAZ ZINI, UFRGS. |
Título: |
Differentiation of wines according to grape variety using multivariate analysis of comprehensive two-dimensional gas chromatography with time-of-flight mass spectrometric detection data. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry, n. 141, p. 3897-3905, 2013. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Headspace solid-phase microextraction (HS-SPME) combined with comprehensive two-dimensional gas chromatography with time-of-flight mass spectrometry detection (GCÂGC/TOFMS) was used to analyse the volatiles in five types of wines elaborated with grapes of Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc and Pinot Noir varieties. Fisher ratio, principal component analysis (PCA) and stepwise linear discriminant analysis (SLDA) were used to develop a discriminant model and, as a result, 12 volatile compounds enabled differentiation and classification of wines according to grape cultivars. A detailed examination of GCÂGC/TOFMS data showed that the use of one-dimensional gas chromatography with a mass spectrometric detector (1D-GC/MS) would probably result in misidentification of some of these 12 compounds, as they showed partial coelution with other components in the first chromatographic dimension. |
Palavras-Chave: |
Brasil; Composto volátil; Espectofotometria; Fisher ratio; PCA; Rio grande do sul; Serra gaúcha; Volatie compound; Wine. |
Thesagro: |
Cromatografia Gasosa; Vinho. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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