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Registros recuperados : 124 | |
101. | | SILVA, F. L. de A. da; HOTNUNG, P. S.; BARBI, R. C. T.; LAZZAROTTO, S. R. da S.; LAZZAROTTO, M.; RIBANI, R. H. Cará branco da Amazônia: propriedades termogravimétricas do amido nativo e modificado. In: SIMPÓSIO DE ANÁLISE TÉRMICA, 8., 2017, Ponta Grossa. Livro de resumos. [Ponta Grossa: UEPG, 2017]. p. 109-112. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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103. | | SIQUEIRA, G. L. de A. de; LAZZAROTTO, S. R. da S.; HORNUNG, P. S.; LOURENÇON, T. V.; SILVEIRA, A. C. da; SCHNITZLER, E.; LAZZAROTTO, M. Effect of acid alcoholic solution in waxy maize starch treatment. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ANÁLISE TÉRMICA E CALORIMETRIA, 10.; CONGRESSO PAN AMERICANO DE ANÁLISE TÉRMICA E CALORIMETRIA, 4., 2016, São Paulo. Trabalhos. [S.l.]: ABRATEC, 2016. 4 p. Disponível online. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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104. | | ÁVILA, S.; LAZZAROTTO, M.; HORNUNG, P. S.; TEIXEIRA, G. L.; ITO, V. C.; BELLETTINI, M. B.; BEUX, M. R.; BETA, T.; RIBAN, R. H. Influence of stingless bee genus (Scaptotrigona and Melipona) on the mineral content, physicochemical and microbiological properties of honey. Journal of Food Science and Technology, v. 56, n. 10, p. 4742-4748, Oct. 2019. Sort communication. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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105. | | HORNUNG, P. S.; ÁVILA, S.; LAZZAROTTO, M.; LAZZAROTTO, S. R. da S.; SIQUEIRA, G. L. de A. de; SCHNITZLER, E.; RIBANI, R. H. Enhancement of the functional properties of Dioscoreaceas nativestarches: mixture as a green modification process. Thermochimica Acta, v. 649, p. 31-40, Mar. 2017. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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106. | | SIQUEIRA, G. L. de A. de; BET, C. D.; CORDOBA, L. do P.; LAZZAROTTO, S. R. da; LAZZAROTTO, M.; SCHNITZLER, E. Effect of treatment with hcl/alcoholic in the modification of corn starch. Brazilian Journal of Thermal Analysis, v. 7, p. 69-72, 2015. Disponível na internet. Edição dos Anais do 7º Simpósio de Análise Térmica, 2015, Bauru. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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107. | | LAZZAROTTO, S. R. da S.; SIQUEIRA, G. L. de A.; CORDOBA, L. do P.; HORNUNG, P. S.; LAZZAROTTO, M.; SCHNITZLER, E. Efeitos da oxidação induzida com permanganato de potássio na modificação do amigo de milho ceroso. Brazilian Journal of Thermal Analysis, v. 7, p. 174-177, 2015. Disponível na internet. Edição dos Anais do 7º Simpósio de Análise Térmica, 2015, Bauru. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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109. | | SIQUEIRA, G. L. de A. de; LAZZAROTTU, S. R. da S.; HORNUNG, P. S.; SILVEIRA, A. C. da; BANNACH, G.; SCHNITZLER, E.; LAZZAROTTO, M. Evaluation of double treated starches using thermal tools. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ANÁLISE TÉRMICA E CALORIMETRIA, 10.; CONGRESSO PAN AMERICANO DE ANÁLISE TÉRMICA E CALORIMETRIA, 4., 2016, São Paulo. Trabalhos. [S.l.]: ABRATEC, 2016. 4 p. Disponível online. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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110. | | SILVEIRA, A. C. da; SIQUEIRA, G. L. de A. de; MAYER, F. M.; MIGUEL, O. G.; ZINI, C. A.; LAZZAROTTO, M. Estudo da Composição dos Óleos Essenciais de três Genótipos de Eucalyptus spp. In: SEMANA DE APERFEIÇOAMENTO EM ENGENHARIA FLORESTAL DA UFPR, 2., 2018, Curitiba. Anais. Curitiba: CIFLOMA, 2018. 4 p. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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111. | | LAZZAROTTO, S. R. da S.; HORNUNG, P. S.; SIQUEIRA, G. L. de A. de; SILVEIRA, A. C. da; SCHNITZLER, E.; LAZZAROTTO, M. Effect of the KMnO4 treatment on the "pinhão" starch. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ANÁLISE TÉRMICA E CALORIMETRIA, 10.; CONGRESSO PAN AMERICANO DE ANÁLISE TÉRMICA E CALORIMETRIA, 4., 2016, São Paulo. Trabalhos. [S.l.]: ABRATEC, 2016. 4 p. Disponível online. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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112. | | SILVA, F. L. de A. da; HORNUNG, P. S.; BARBI, R, C, T.; LAZZAROTTO, S. R. da S.; LAZZAROTTO, M.; RIBANI, R. H. Modificação do amido de Dioscorea sp: propriedades calorimétricas. In: SIMPÓSIO DE ANÁLISE TÉRMICA, 8., 2017, Ponta Grossa. Livro de resumos. [Ponta Grossa: UEPG, 2017]. p. 264-267. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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113. | | LAZZAROTTO, S. R. da S.; SCHERRUTH, M. S. de F.; CALIXTO, P. S.; CARRARO, M. de M.; SILVEIRA, A. C. da; LAZZAROTTO, M. Método de Folin Ciocalteau adaptado para quantificar polifenóis em extratos de erva-mate. Movimenta, v. 13, n. 3, p. 419-426, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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114. | | SILVA, G. A. da; ANTONIOLLI, L. R.; GIRARDI, C. L.; LAZZAROTTO, M.; ANTONIOLLI, L. R.; ROMBALDI, C. V.; GIRARDI, C. L. Polyphenols content in apple and in strawberry fruits: an evaluation of extractors. In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM OF TEMPERATE ZONE FRUITS IN THE TROPICS AND SUBTROPICS, 8., 2007, Florianópolis. Program and abstracts. Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2007. p. 57. 57 Resumo. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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116. | | HORNUNG, P. S.; SILVEIRA, A. C. da; LAZZAROTTO, S. R. da S.; SIQUEIRA, G. L. de A. de; SCHNITZLER, E.; RIBANI, R. H.; LAZZAROTTO, M. Thermogravimetric alterations of cassava starch granules induced by hydrogen peroxide, UV rays and microwave. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ANÁLISE TÉRMICA E CALORIMETRIA, 10.; CONGRESSO PAN AMERICANO DE ANÁLISE TÉRMICA E CALORIMETRIA, 4., 2016, São Paulo. Trabalhos. [S.l.]: ABRATEC, 2016. 4 p. Disponível online. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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117. | | ZANONI, P. R. S.; SILVEIRA, A. C. da; LIMA, E. A. de; MATTOS, P. P. de; CURTO, R. de A.; MAGALHAES, W. L. E.; LAZZAROTTO, M. Uso dos produtos da araucária: madeira e coprodutos. In: SOUSA, V. A. de; FRITZSONS, E.; PINTO JUNIOR, J. E.; AGUIAR, A. V. de (ed.). Araucária: pesquisa e desenvolvimento no Brasil. Brasília, DF: Embrapa, 2021. cap. 17, p. 337-360. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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118. | | LAZZAROTTO, M.; RUIZ, H. Z.; LAZZAROTTO, S. R. da S.; SCHNITZLER, E.; MORAES, M. L. T. de; CAMBUIM, J.; SANTOS, W. dos; AGUIAR, A. V. de. Use of thermogravimetry analysis to quantify total volatile fraction in pine resin. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ANÁLISE TÉRMICA E CALORIMETRIA, 9., 2014, Serra Negra. Trabalhos. [S.l.]: ABRATEC, 2014. 4 p. Disponibilizado online. CBRATEC. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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119. | | DUARTE, M. M.; GABIRA, M. M.; TOMASI, J. de c; VIEIRA, L. M.; AGUIAR, N. S. de; MAGGIONI, R. de A.; AMANO, E.; LAZZAROTTO, M.; NOGUEIRA, A. C.; WENDLING, I. Adubação nitrogenada na miniestaquia de erva-mate. Advances in Forestry Science, Cuiabá, v. 7, n. 2, p. 981-988, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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120. | | FERNANDES, M.; SIQUEIRA, G. L. de A. de; LAZZAROTTO, S. R. da S.; CARVALHO FILHO, M. A. da S.; LACERDA, L. G.; LAZZAROTTO, M.; QUEIROZ, D. L. de; MIGUEL, O. G. Avaliação termoanalítica de óleos essenciais de Eucalyptus spp suscetíveis e resistentes ao psilideo-de-concha. Brazilian Journal of Thermal Analysis, v. 7, p. 209-212, 2015. Disponível na internet. Edição dos Anais do 7º Simpósio de Análise Térmica, 2015, Bauru. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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Registros recuperados : 124 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Florestas. Para informações adicionais entre em contato com cnpf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
09/10/2020 |
Data da última atualização: |
09/10/2020 |
Tipo da produção científica: |
Nota Técnica/Nota Científica |
Autoria: |
ÁVILA, S.; LAZZAROTTO, M.; HORNUNG, P. S.; TEIXEIRA, G. L.; ITO, V. C.; BELLETTINI, M. B.; BEUX, M. R.; BETA, T.; RIBAN, R. H. |
Afiliação: |
Suelen Ávila, UFPR; MARCELO LAZZAROTTO, CNPF; Polyanna Silveira Hornung, UFPR; Gerson Lopes Teixeira, UFSC; Vivian Cristina Ito, UEPG; Marcelo Barba Bellettini, UFPR; Márcia Regina Beux, UFPR; Trust Beta, University of Manitoba; Rosemary Hoffmann Riban, UFPR. |
Título: |
Influence of stingless bee genus (Scaptotrigona and Melipona) on the mineral content, physicochemical and microbiological properties of honey. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Food Science and Technology, v. 56, n. 10, p. 4742-4748, Oct. 2019. |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s13197-019-03939-8 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Sort communication. |
Conteúdo: |
Stingless bees, important pollinating insects in the tropics, produce honey whose unique quality features differentiate their origin. The feasibility of multivariate data analysis for quality discrimination of stingless bee honey from different genera (Melipona bicolor, quadrifasciata, marginata and Scaptotrigona bipunctata) by mineral content, physicochemical and microbiological properties were investigated. The principal component analysis explained 72.12% of the total variance of the data, and the separation into two main groups in a scatter plot was observed. Group 2 was formed by Scaptotrigona genus, that showed the highest values of pH, ash, and soluble solids. Potassium was the most abundant mineral followed by calcium and sodium for both groups quantified by inductively coupled plasma optical emission spectrometry. This honey has higher acidity and moisture than Apis mellifera honey. Microbiological analyses showed that total aerobic mesophiles ranged between 2.00 and 4.77 log CFU/g. Salmonella spp. was not detected, while the mould and yeast content was above the maximum allowed under the Apis mellifera honey legislation. The evaluated honey samples presented the lactic acid bacteria, which are considered a benefit. The multivariate statistical analysis was efficient in discriminate stingless bee honey, contributing to approaches that can be used for standardization and regulation. |
Palavras-Chave: |
Abeha sem ferrão; Hierarchical cluster analysis. |
Thesagro: |
Mel. |
Thesaurus NAL: |
Chemometrics; Honey; Melipona; Principal component analysis; Scaptotrigona. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 02465naa a2200337 a 4500 001 2125396 005 2020-10-09 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s13197-019-03939-8$2DOI 100 1 $aÁVILA, S. 245 $aInfluence of stingless bee genus (Scaptotrigona and Melipona) on the mineral content, physicochemical and microbiological properties of honey.$h[electronic resource] 260 $c2019 500 $aSort communication. 520 $aStingless bees, important pollinating insects in the tropics, produce honey whose unique quality features differentiate their origin. The feasibility of multivariate data analysis for quality discrimination of stingless bee honey from different genera (Melipona bicolor, quadrifasciata, marginata and Scaptotrigona bipunctata) by mineral content, physicochemical and microbiological properties were investigated. The principal component analysis explained 72.12% of the total variance of the data, and the separation into two main groups in a scatter plot was observed. Group 2 was formed by Scaptotrigona genus, that showed the highest values of pH, ash, and soluble solids. Potassium was the most abundant mineral followed by calcium and sodium for both groups quantified by inductively coupled plasma optical emission spectrometry. This honey has higher acidity and moisture than Apis mellifera honey. Microbiological analyses showed that total aerobic mesophiles ranged between 2.00 and 4.77 log CFU/g. Salmonella spp. was not detected, while the mould and yeast content was above the maximum allowed under the Apis mellifera honey legislation. The evaluated honey samples presented the lactic acid bacteria, which are considered a benefit. The multivariate statistical analysis was efficient in discriminate stingless bee honey, contributing to approaches that can be used for standardization and regulation. 650 $aChemometrics 650 $aHoney 650 $aMelipona 650 $aPrincipal component analysis 650 $aScaptotrigona 650 $aMel 653 $aAbeha sem ferrão 653 $aHierarchical cluster analysis 700 1 $aLAZZAROTTO, M. 700 1 $aHORNUNG, P. S. 700 1 $aTEIXEIRA, G. L. 700 1 $aITO, V. C. 700 1 $aBELLETTINI, M. B. 700 1 $aBEUX, M. R. 700 1 $aBETA, T. 700 1 $aRIBAN, R. H. 773 $tJournal of Food Science and Technology$gv. 56, n. 10, p. 4742-4748, Oct. 2019.
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