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82. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SIQUEIRA, G. L. de A. de; BET, C. D.; CORDOBA, L. do P.; LAZZAROTTO, M.; SCHNITZLER, E. Caracterização térmica de amido e bagaço de Amaranthus cruentus. Brazilian Journal of Thermal Analysis, v. 7, p. 189-192, 2015. Disponível na internet. Edição dos Anais do 7º Simpósio de Análise Térmica, 2015, Bauru. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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84. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MENEGUZZO, J.; VANDERLINDE, R.; RIZZON, L. A.; MIELE, A.; LAZZAROTTO, M.; DUTRA, S. V.; MARCON, A. R. Caracterização físico-química do vinho base para espumante da Serra Gaúcha. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 12., 2008, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2008. p. 166. Resumo. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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86. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | BRITO, F. C. de; ÁVILA, S.; PACHECO, S. D. G.; SILVEIRA, A. C. da; VARGAS, V. M. F.; LAZZAROTTO, M. Avaliação do desenvolvimento dos frutos de Ilex paraguariensis St.Hil. In: SEMANA DE APERFEIÇOAMENTO EM ENGENHARIA FLORESTAL DA UFPR, 2., 2018, Curitiba. Anais. Curitiba: CIFLOMA, 2018. 4 p. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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87. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | LEMES, B. M.; RISTOW, N.; BET, C. D.; OLIVEIRA, C. S. de; BENINCA, C.; LAZZAROTTO, M.; SCHNITZLER, E. Extração e caracterização de amido nativo de pinhão de diferentes procedências (PR, SC, RS). In: SIMPÓSIO DE ANÁLISE TÉRMICA, 8., 2017, Ponta Grossa. Livro de resumos. [Ponta Grossa: UEPG, 2017]. p. 47. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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90. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | HORNUNG, P. S.; ÁVILA, S.; MASISI, K.; MALUNGA, L. N.; LAZZAROTTO, M.; SCHNITZLER, E.; RIBANI, R. H.; BETA, T. Green development of biodegradable films based on native yam (Dioscoreaceae) starch mixtures. Starch, v. 70, n. 5/6, 1700234, May 2018. 12 p. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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93. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CAMPOS, F. M.; KEIBER, M.; SOUTO, V. O. DE; OLIVEIRA, C. G. R. de; PEREIRA, G. E.; LAZZAROTTO, M. Tecnologia de crioconcentração aplicada em bebidas à base de uva: uma revisão. In: ANAIS DO CONGRESSO BRASILEIRO INTERDISCIPLINAR EM CIÊNCIA E TECNOLOGIA, 3., 2022, Online. Anais... Recife: CoBICET, 29 agosto a 2 setembro, 2022. e516343. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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94. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SÁ, F. P. De; PORTES, D. C.; LAZZAROTTO, M.; HELM, C. V.; WENDLING, I.; ZUFFELLATO-RIBAS, K. C. Teores de carboidratos em ministecas de erva mate. In:SEMANA DE ENGENHARIA DE ALIMENTOS DA UEPG, 17., 2016, Ponta Grossa. Anais. Ponta Grossa: UEPG, 2016. p. 63-67. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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95. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | BACILA, D. M.; LAZZAROTTO, M.; HANSEL, F. A.; SCHEUERMANN, G. N.; FEDDERN, V.; CUNHA JUNIOR, A.; IGARASHI-MAFRA, L. Thermal profile of 4,40' dinitrocarbanilide determined by thermogravimetry differential scanning calorimetry mass spectrometry (TG DSC MS) and pyrolysis gas chromatography mass spectrometry (Py GC MS). Journal of Thermal Analysis and Calorimetry, v. 138, n. 1, p. 697-701, Oct. 2019. Biblioteca(s): Embrapa Florestas; Embrapa Suínos e Aves. |
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96. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | HORNUNG, P. S.; GRANZA, A. G.; LAZZAROTTO, S. R. da R.; RIBANI, R. H.; LAZZAROTTO, M.; SCHNITZLER, E. Thermal and rheological behavior of native and modified starch Araucaria angustifolia (pinhão). In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ANÁLISE TÉRMICA E CALORIMETRIA, 9., 2014, Serra Negra. Trabalhos. [S.l.]: ABRATEC, 2014. 6 p. Disponibilizado online. CBRATEC. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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98. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | HORNUNG, P. S.; ÁVILA, S.; LAZZAROTTO, M.; LAZZAROTTO, S. R. da S.; SIQUEIRA, G. L. de A. de; SCHNITZLER, E.; RIBANI, R. H. Enhancement of the functional properties of Dioscoreaceas nativestarches: mixture as a green modification process. Thermochimica Acta, v. 649, p. 31-40, Mar. 2017. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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99. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SIQUEIRA, G. L. de A. de; BET, C. D.; CORDOBA, L. do P.; LAZZAROTTO, S. R. da; LAZZAROTTO, M.; SCHNITZLER, E. Effect of treatment with hcl/alcoholic in the modification of corn starch. Brazilian Journal of Thermal Analysis, v. 7, p. 69-72, 2015. Disponível na internet. Edição dos Anais do 7º Simpósio de Análise Térmica, 2015, Bauru. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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100. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | LAZZAROTTO, S. R. da S.; HORNUNG, P. S.; SIQUEIRA, G. L. de A. de; SILVEIRA, A. C. da; SCHNITZLER, E.; LAZZAROTTO, M. Effect of the KMnO4 treatment on the "pinhão" starch. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ANÁLISE TÉRMICA E CALORIMETRIA, 10.; CONGRESSO PAN AMERICANO DE ANÁLISE TÉRMICA E CALORIMETRIA, 4., 2016, São Paulo. Trabalhos. [S.l.]: ABRATEC, 2016. 4 p. Disponível online. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
09/10/2020 |
Data da última atualização: |
09/10/2020 |
Tipo da produção científica: |
Nota Técnica/Nota Científica |
Autoria: |
ÁVILA, S.; LAZZAROTTO, M.; HORNUNG, P. S.; TEIXEIRA, G. L.; ITO, V. C.; BELLETTINI, M. B.; BEUX, M. R.; BETA, T.; RIBAN, R. H. |
Afiliação: |
Suelen Ávila, UFPR; MARCELO LAZZAROTTO, CNPF; Polyanna Silveira Hornung, UFPR; Gerson Lopes Teixeira, UFSC; Vivian Cristina Ito, UEPG; Marcelo Barba Bellettini, UFPR; Márcia Regina Beux, UFPR; Trust Beta, University of Manitoba; Rosemary Hoffmann Riban, UFPR. |
Título: |
Influence of stingless bee genus (Scaptotrigona and Melipona) on the mineral content, physicochemical and microbiological properties of honey. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Food Science and Technology, v. 56, n. 10, p. 4742-4748, Oct. 2019. |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s13197-019-03939-8 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Sort communication. |
Conteúdo: |
Stingless bees, important pollinating insects in the tropics, produce honey whose unique quality features differentiate their origin. The feasibility of multivariate data analysis for quality discrimination of stingless bee honey from different genera (Melipona bicolor, quadrifasciata, marginata and Scaptotrigona bipunctata) by mineral content, physicochemical and microbiological properties were investigated. The principal component analysis explained 72.12% of the total variance of the data, and the separation into two main groups in a scatter plot was observed. Group 2 was formed by Scaptotrigona genus, that showed the highest values of pH, ash, and soluble solids. Potassium was the most abundant mineral followed by calcium and sodium for both groups quantified by inductively coupled plasma optical emission spectrometry. This honey has higher acidity and moisture than Apis mellifera honey. Microbiological analyses showed that total aerobic mesophiles ranged between 2.00 and 4.77 log CFU/g. Salmonella spp. was not detected, while the mould and yeast content was above the maximum allowed under the Apis mellifera honey legislation. The evaluated honey samples presented the lactic acid bacteria, which are considered a benefit. The multivariate statistical analysis was efficient in discriminate stingless bee honey, contributing to approaches that can be used for standardization and regulation. |
Palavras-Chave: |
Abeha sem ferrão; Hierarchical cluster analysis. |
Thesagro: |
Mel. |
Thesaurus NAL: |
Chemometrics; Honey; Melipona; Principal component analysis; Scaptotrigona. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 02465naa a2200337 a 4500 001 2125396 005 2020-10-09 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s13197-019-03939-8$2DOI 100 1 $aÁVILA, S. 245 $aInfluence of stingless bee genus (Scaptotrigona and Melipona) on the mineral content, physicochemical and microbiological properties of honey.$h[electronic resource] 260 $c2019 500 $aSort communication. 520 $aStingless bees, important pollinating insects in the tropics, produce honey whose unique quality features differentiate their origin. The feasibility of multivariate data analysis for quality discrimination of stingless bee honey from different genera (Melipona bicolor, quadrifasciata, marginata and Scaptotrigona bipunctata) by mineral content, physicochemical and microbiological properties were investigated. The principal component analysis explained 72.12% of the total variance of the data, and the separation into two main groups in a scatter plot was observed. Group 2 was formed by Scaptotrigona genus, that showed the highest values of pH, ash, and soluble solids. Potassium was the most abundant mineral followed by calcium and sodium for both groups quantified by inductively coupled plasma optical emission spectrometry. This honey has higher acidity and moisture than Apis mellifera honey. Microbiological analyses showed that total aerobic mesophiles ranged between 2.00 and 4.77 log CFU/g. Salmonella spp. was not detected, while the mould and yeast content was above the maximum allowed under the Apis mellifera honey legislation. The evaluated honey samples presented the lactic acid bacteria, which are considered a benefit. The multivariate statistical analysis was efficient in discriminate stingless bee honey, contributing to approaches that can be used for standardization and regulation. 650 $aChemometrics 650 $aHoney 650 $aMelipona 650 $aPrincipal component analysis 650 $aScaptotrigona 650 $aMel 653 $aAbeha sem ferrão 653 $aHierarchical cluster analysis 700 1 $aLAZZAROTTO, M. 700 1 $aHORNUNG, P. S. 700 1 $aTEIXEIRA, G. L. 700 1 $aITO, V. C. 700 1 $aBELLETTINI, M. B. 700 1 $aBEUX, M. R. 700 1 $aBETA, T. 700 1 $aRIBAN, R. H. 773 $tJournal of Food Science and Technology$gv. 56, n. 10, p. 4742-4748, Oct. 2019.
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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