|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Hortaliças. |
Data corrente: |
16/11/2017 |
Data da última atualização: |
01/12/2017 |
Tipo da produção científica: |
Autoria/Organização/Edição de Livros |
Autoria: |
ARGANDOÑA, E. J. S.; MALDONADE, I. R.; BREDA, C. A.; JUSTI, P. N.; ALVES, A. V.; SILVA, T. G. da. |
Afiliação: |
ELIANA JANET SANJINEZ ARGANDOÑA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GRANDE DOURADOS; IRIANI RODRIGUES MALDONADE, CNPH; CAROLINE ALVES BREDA; PRISCILLA NARCISO JUSTI; ARIANA VIEIRA ALVES; TANIA GRANZOTTI DA SILVA. |
Título: |
Roteiro de aulas práticas da disciplina de análise de alimentos. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Dourados: UFGD, 2017. |
Páginas: |
105 p. |
Descrição Física: |
il. color. |
Série: |
(ufgd. Cadernos Acadêmicos). |
ISBN: |
978-85-8147-110-5 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Este caderno acadêmico é o resultado da compilação de práticas de análise de composição proximal de alimentos, bem como das análises físicas que contribuem para a avaliação de um alimento ou produto alimentício. O texto abrange os aspectos básicos da química de alimentos, tendo em vista o importante papel que esta desempenha em muitas áreas da Ciência e da Tecnologia de Alimentos e a necessidade de fornecer umas descrição detalhada dos principais procedimentos técnicos utilizados. É composto pelos seguintes capítulos: Amostragem e preparo da amostra, atividade de água, umidade de sólidos totais, conteúdo mineral fixo ou cinzas, lipídios, proteínas, carboidratos, determinação de amido, sólidos solúveis, acidez titulável, medida de ph em alimentos, vitamina C. |
Palavras-Chave: |
Manual de laboratório. |
Thesagro: |
Bromatologia; Composição de alimento. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01473nam a2200241 a 4500 001 2079795 005 2017-12-01 008 2017 bl uuuu 00u1 u #d 020 $a978-85-8147-110-5 100 1 $aARGANDOÑA, E. J. S. 245 $aRoteiro de aulas práticas da disciplina de análise de alimentos. 260 $aDourados: UFGD$c2017 300 $a105 p.$cil. color. 490 $a(ufgd. Cadernos Acadêmicos). 520 $aEste caderno acadêmico é o resultado da compilação de práticas de análise de composição proximal de alimentos, bem como das análises físicas que contribuem para a avaliação de um alimento ou produto alimentício. O texto abrange os aspectos básicos da química de alimentos, tendo em vista o importante papel que esta desempenha em muitas áreas da Ciência e da Tecnologia de Alimentos e a necessidade de fornecer umas descrição detalhada dos principais procedimentos técnicos utilizados. É composto pelos seguintes capítulos: Amostragem e preparo da amostra, atividade de água, umidade de sólidos totais, conteúdo mineral fixo ou cinzas, lipídios, proteínas, carboidratos, determinação de amido, sólidos solúveis, acidez titulável, medida de ph em alimentos, vitamina C. 650 $aBromatologia 650 $aComposição de alimento 653 $aManual de laboratório 700 1 $aMALDONADE, I. R. 700 1 $aBREDA, C. A. 700 1 $aJUSTI, P. N. 700 1 $aALVES, A. V. 700 1 $aSILVA, T. G. da
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Hortaliças (CNPH) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Soja. |
Data corrente: |
21/08/2006 |
Data da última atualização: |
29/01/2018 |
Autoria: |
DINIZ, M. C. D. R.; PINTO, C. A. B. P.; LAMBERT, E. de S. |
Título: |
Sample size for family evaluation in potato breeding programs. |
Ano de publicação: |
2006 |
Fonte/Imprenta: |
Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 30, n. 2. p. 277-282, mar./abr. 2006. |
ISSN: |
1981-1829 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Clonal families from a broad genetic base population in the Potato Breeding Program at the Universidade Federal de Lavras (UFLA), Brazil, were used in this trials. Twenty-five families were assessed in a 5 x 5 triple lattice design. Each plot consisted of 30 clones distributed in three rows of ten plants. Tuber yield per plant, percentage of large tubers, mean weight of large tubers, mean medium-sized tuber weight and tuber specific gravity were measured. Three hundred experiments were simulated varying the family sizes from three to 90 clones. The coefficients of experimental variation (CVe), the coefficients of genetic variation (CVg), heritabilities for family mean and the CVg/CVe ratio were estimated. Genetic parameters were stabilized with family sizes as small as six clones, depending on the trait. This indicates that the families can be adequately represented by a small sample of clones. Using the maximum curvature method it is possible to conclude that approximately 30 clones would be sufficient to represent each family, even for traits with the highest CVe. The genetic variance within family was greater than the genetic variance among families for all traits, indicating a favorable potential for within family selection. The correlation coefficients of the family means with the 5%, 10%, 15% and 20% best clones from each family, considering the five traits assessed, were always high, meaning that within the best families generally are the best clones. |
Palavras-Chave: |
Coeficiente de correlação; Tamnho de família; Variância genética. |
Thesagro: |
Batata; Clone; Solanum Tuberosum. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/171771/1/v30n2a131.pdf
|
Marc: |
LEADER 02138naa a2200229 a 4500 001 1454635 005 2018-01-29 008 2006 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1981-1829 100 1 $aDINIZ, M. C. D. R. 245 $aSample size for family evaluation in potato breeding programs. 260 $c2006 520 $aClonal families from a broad genetic base population in the Potato Breeding Program at the Universidade Federal de Lavras (UFLA), Brazil, were used in this trials. Twenty-five families were assessed in a 5 x 5 triple lattice design. Each plot consisted of 30 clones distributed in three rows of ten plants. Tuber yield per plant, percentage of large tubers, mean weight of large tubers, mean medium-sized tuber weight and tuber specific gravity were measured. Three hundred experiments were simulated varying the family sizes from three to 90 clones. The coefficients of experimental variation (CVe), the coefficients of genetic variation (CVg), heritabilities for family mean and the CVg/CVe ratio were estimated. Genetic parameters were stabilized with family sizes as small as six clones, depending on the trait. This indicates that the families can be adequately represented by a small sample of clones. Using the maximum curvature method it is possible to conclude that approximately 30 clones would be sufficient to represent each family, even for traits with the highest CVe. The genetic variance within family was greater than the genetic variance among families for all traits, indicating a favorable potential for within family selection. The correlation coefficients of the family means with the 5%, 10%, 15% and 20% best clones from each family, considering the five traits assessed, were always high, meaning that within the best families generally are the best clones. 650 $aBatata 650 $aClone 650 $aSolanum Tuberosum 653 $aCoeficiente de correlação 653 $aTamnho de família 653 $aVariância genética 700 1 $aPINTO, C. A. B. P. 700 1 $aLAMBERT, E. de S. 773 $tCiência e Agrotecnologia, Lavras$gv. 30, n. 2. p. 277-282, mar./abr. 2006.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Soja (CNPSO) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Expressão de busca inválida. Verifique!!! |
|
|