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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoANDRADE, J. S.; ARAGÃO, C. G.; FERREIRA, S. A. N. Caracterização física e química do camu-camu Myrciaria dubia (H.B.K.) Mc Vaugh. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 13., 1992, Anhembi-SP. Alimentos e meio ambiente: programa e resumos. São Paulo: SBCTA, 1992. p. 327.

Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental.

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2.Imagem marcado/desmarcadoANDRADE, J. de S.; GALEAZZI, M. A. M.; ARAGÃO, C. G. Caracterização química e nutricional do camu-camu Myrciaria dubia (H.B.K.) Mc Vaugh produzido em terras firmes da Amazônia. In: CONGRESSO NACIONAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ALIMENTAÇÃO E NUTRIÇÃO, 1., 1987, São Paulo. I Congresso nacional da Sociedade Brasileira de Alimentação e Nutrição. São Paulo, 1987. 11p.

Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental.

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3.Imagem marcado/desmarcadoANDRADE, J. de S.; MAIA, G. A.; FIGUEIREDO, R. W. de; ARAGAO, C. G. Composicao quimica e aceitabilidade de creme de amendoa da castanha do caju (Anacardium occidentale, L.). Revista Brasileira de Fruticultura v. 18, n. 1, p. 99-104, 1996.

Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.

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4.Imagem marcado/desmarcadoANDRADE, J. DE S.; GALEAZI, M. A. M.; ARAGAO, C. G.; CHAVEZ-FLORES, W.B. Valor nutricional do casmu-camu (Myrciria aubia (H.B.K.) M.. Vaugh) cultivado em terra firme da Amazonia Central. Revista Brasileira de Fruticultura, Cruz das Almas, v.13, n.3, p.307-311, 1991.

Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.

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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Meio Ambiente. Para informações adicionais entre em contato com cnpma.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  19/12/2014
Data da última atualização:  19/12/2014
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 4
Autoria:  CASTRO, R. A.; QUECINE, M. C.; LACAVA, P. T.; BATISTA, B. D.; LUVIZOTTO, D. M.; MARCON, J.; FERREIRA, A.; MELO, I. S. de; AZEVEDO, J. L.
Afiliação:  RENATA ASSIS CASTRO, CENA-USP; MARIA CAROLINA QUECINE, ESALQ-USP; PAULO TEIXEIRA LACAVA, ESALQ-USP; BNRUNA D BATISTA, ESALQ-USP; DANICE MAZZER LUVIZOTTO, ESALQ-USP; JOELMA MARCON, ESALQ-USP; ANDERSON FERREIRA, CPAMT; ITAMAR SOARES DE MELO, CNPMA; JOAO LUCIO DE AZEVEDO, ESALQ-USP.
Título:  Isolation and enzyme bioprospection of endophytic bacteria associated with plants of Brazilian mangrove ecosystem.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  SpringerPlus, Amsterdam, v. 3, n. 382, p. 1-9, 2014.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: The mangrove ecosystem is a coastal tropical biome located in the transition zone between land and sea that is characterized by periodic flooding, which confers unique and specific environmental conditions on this biome. In these ecosystems, the vegetation is dominated by a particular group of plant species that provide a unique environment harboring diverse groups of microorganisms, including the endophytic microorganisms that are the focus of this study. Because of their intimate association with plants, endophytic microorganisms could be explored for biotechnologically significant products, such as enzymes, proteins, antibiotics and others. Here, we isolated endophytic microorganisms from two mangrove species, Rhizophora mangle and Avicennia nitida, that are found in streams in two mangrove systems in Bertioga and Cananéia, Brazil. Bacillus was the most frequently isolated genus, comprising 42% of the species isolated from Cananéia and 28% of the species from Bertioga. However, other common endophytic genera such as Pantoea, Curtobacterium and Enterobacter were also found. After identifying the isolates, the bacterial communities were evaluated for enzyme production. Protease activity was observed in 75% of the isolates, while endoglucanase activity occurred in 62% of the isolates. Bacillus showed the highest activity rates for amylase and esterase and endoglucanase. To our knowledge, this is the first reported diversity analysis performed on endophytic bacteria... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Biotechnological potential; Mangrove.
Thesagro:  Bactéria; Enzima; Mangue.
Thesaurus NAL:  endophytes; enzymes; Mangrove forests.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMA13284 - 1UPCSP - DD
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