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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Pantanal. |
Data corrente: |
23/06/2021 |
Data da última atualização: |
24/06/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
OFIÇO, A. V.; NASCIMENTO, K. M. R. de S.; KIEFER, C.; JULIANO, R. S.; LISITA, F. O.; FREITAS, H. B. de; SILVA, T. R. da; COPAT, L. L. P.; CHAVES, N. R. B.; SILVA, L. A. R.; LEITE, J. V.; SANTANA, P. G.; OLIVEIRA, N. G. de. |
Afiliação: |
ARNALDO VITORINO OFIÇO, Pedagogical University of Mozambique; KARINA MÁRCIA RIBEIRO DE SOUZA NASCIMENTO, Federal University of Mato Grosso do Sul; CHARLES KIEFER, Federal University of Mato Grosso do Sul; RAQUEL SOARES JULIANO, CPAP; FREDERICO OLIVIERI LISITA, CPAP; HENRIQUE BARBOSA DE FREITAS, Federal University of Mato Grosso do Sul; THIAGO RODRIGUES DA SILVA, Federal University of Mato Grosso do Sul; LUANNA LOPES PAIVA COPAT, Federal University of Mato Grosso do Sul; NATÁLIA RAMOS BATISTA CHAVES, Federal Institute of Mato Grosso; LARISSA ALBUQUERQUE ROSA SILVA, Federal University of Mato Grosso do Sul; JEOVANIA VILHALBA LEITE, Federal University of Mato Grosso do Sul; PATRÍCIA GOMES SANTANA, Federal University of Mato Grosso do Sul; NADINE GODOY DE OLIVEIRA, Federal University of Mato Grosso do Sul. |
Título: |
Egg quality of laying hens fed with cassava (Manihot esculenta), moringa (Moringa oleifera) and bocaiuva (Acrocomia aculeata) in semi-intensive rearing system. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Research, Society and Development, v. 10, n. 6, e1541064828, 2021. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.33448/rsd-v10i6.4828 2 Abstract |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Abstract: This study aimed to evaluate the introduction of cassava flour, moringa leaf meal and bocaiuva pulp in laying hens? diets on egg quality. Nine hundred eggs from Dekalb® White laying hens between 34 and 54 weeks of age rearing in semi-intensive system were used in the experiment. The laying hens were submitted to the following diets: 1 - diet control: maize and soybean meal base diet; 2 - diet with inclusion of 18% of cassava root meal+4% moringa leaf meal+4% of bocaiuva pulp; 3 - diet with the inclusion of 24% of cassava root meal+6% of moringa leaf meal+6% of bocaiuva pulp; 4 - diet with the inclusion of 30% of cassava root meal+8% of moringa leaf meal+8% bocaiuva pulp. The inclusion of higher levels of alternative ingredients intensified yolk color; it improved the percentage of albumen, yolk index, specific gravity and reduced yolk percentage. The association of 30% de cassava root meal+8% de moringa leaf meal+8% de bocaiuva pulp does not decrease the egg quality; it gives the yolk an orange yellow tone and it can be used in diets of laying hens with 34 and 54 weeks of age in semi-intensive systems. Resumo: O estudo foi conduzido com o objetivo de avaliar a inclusão de farelo de mandioca, farinha de folhas de moringa e polpa de bocaiuva em dietas de galinhas poedeiras sobre a qualidade dos ovos. Novecentos ovos de galinhas poedeiras Dekalb® White entre 34 e 54 semanas de idade criadas em sistema semi-intensivo foram utilizados no experimento. As galinhas poedeiras foram submetidas às seguintes dietas: 1 ? dieta à base de milho e farelo de soja; 2 - dieta com inclusão de 18% de farelo de mandioca + 4% de farinha de folhas de moringa + 4% de polpa de bocaiuva; 3 - dieta com inclusão de 24% de farelo de mandioca + 6% de farinha de folhas de moringa + 6% de polpa de bocaiuva; 4 - dieta com inclusão de 30% de farelo de mandioca + 8% de farelo de moringa + 8% de polpa de bocaiuva. A inclusão de níveis mais altos de ingredientes alternativos intensificou a cor da gema; melhorou a porcentagem de albúmen, índice de gema, gravidade específica e reduziu a porcentagem de gema. A associação de 30% de farelo de mandioca + 8% de farinha de folhas de moringa + 8% de polpa de bocaiuva não diminui a qualidade dos ovos, resulta na produção de ovos com gema de cor com tom amarelo alaranjado e pode ser usado em dietas de galinhas poedeiras com 34 e 54 semanas de idade criadas em sistemas semi-intensivos. MenosAbstract: This study aimed to evaluate the introduction of cassava flour, moringa leaf meal and bocaiuva pulp in laying hens? diets on egg quality. Nine hundred eggs from Dekalb® White laying hens between 34 and 54 weeks of age rearing in semi-intensive system were used in the experiment. The laying hens were submitted to the following diets: 1 - diet control: maize and soybean meal base diet; 2 - diet with inclusion of 18% of cassava root meal+4% moringa leaf meal+4% of bocaiuva pulp; 3 - diet with the inclusion of 24% of cassava root meal+6% of moringa leaf meal+6% of bocaiuva pulp; 4 - diet with the inclusion of 30% of cassava root meal+8% of moringa leaf meal+8% bocaiuva pulp. The inclusion of higher levels of alternative ingredients intensified yolk color; it improved the percentage of albumen, yolk index, specific gravity and reduced yolk percentage. The association of 30% de cassava root meal+8% de moringa leaf meal+8% de bocaiuva pulp does not decrease the egg quality; it gives the yolk an orange yellow tone and it can be used in diets of laying hens with 34 and 54 weeks of age in semi-intensive systems. Resumo: O estudo foi conduzido com o objetivo de avaliar a inclusão de farelo de mandioca, farinha de folhas de moringa e polpa de bocaiuva em dietas de galinhas poedeiras sobre a qualidade dos ovos. Novecentos ovos de galinhas poedeiras Dekalb® White entre 34 e 54 semanas de idade criadas em sistema semi-intensivo foram utilizados no experimento. As galinhas poedeir... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Alimento Alternativo; Alimento Para Animal. |
Thesaurus Nal: |
Animal nutrition. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/224013/1/Egg-quality-2021.pdf
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Marc: |
LEADER 03499naa a2200313 a 4500 001 2132530 005 2021-06-24 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.33448/rsd-v10i6.4828 2 Abstract$2DOI 100 1 $aOFIÇO, A. V. 245 $aEgg quality of laying hens fed with cassava (Manihot esculenta), moringa (Moringa oleifera) and bocaiuva (Acrocomia aculeata) in semi-intensive rearing system.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aAbstract: This study aimed to evaluate the introduction of cassava flour, moringa leaf meal and bocaiuva pulp in laying hens? diets on egg quality. Nine hundred eggs from Dekalb® White laying hens between 34 and 54 weeks of age rearing in semi-intensive system were used in the experiment. The laying hens were submitted to the following diets: 1 - diet control: maize and soybean meal base diet; 2 - diet with inclusion of 18% of cassava root meal+4% moringa leaf meal+4% of bocaiuva pulp; 3 - diet with the inclusion of 24% of cassava root meal+6% of moringa leaf meal+6% of bocaiuva pulp; 4 - diet with the inclusion of 30% of cassava root meal+8% of moringa leaf meal+8% bocaiuva pulp. The inclusion of higher levels of alternative ingredients intensified yolk color; it improved the percentage of albumen, yolk index, specific gravity and reduced yolk percentage. The association of 30% de cassava root meal+8% de moringa leaf meal+8% de bocaiuva pulp does not decrease the egg quality; it gives the yolk an orange yellow tone and it can be used in diets of laying hens with 34 and 54 weeks of age in semi-intensive systems. Resumo: O estudo foi conduzido com o objetivo de avaliar a inclusão de farelo de mandioca, farinha de folhas de moringa e polpa de bocaiuva em dietas de galinhas poedeiras sobre a qualidade dos ovos. Novecentos ovos de galinhas poedeiras Dekalb® White entre 34 e 54 semanas de idade criadas em sistema semi-intensivo foram utilizados no experimento. As galinhas poedeiras foram submetidas às seguintes dietas: 1 ? dieta à base de milho e farelo de soja; 2 - dieta com inclusão de 18% de farelo de mandioca + 4% de farinha de folhas de moringa + 4% de polpa de bocaiuva; 3 - dieta com inclusão de 24% de farelo de mandioca + 6% de farinha de folhas de moringa + 6% de polpa de bocaiuva; 4 - dieta com inclusão de 30% de farelo de mandioca + 8% de farelo de moringa + 8% de polpa de bocaiuva. A inclusão de níveis mais altos de ingredientes alternativos intensificou a cor da gema; melhorou a porcentagem de albúmen, índice de gema, gravidade específica e reduziu a porcentagem de gema. A associação de 30% de farelo de mandioca + 8% de farinha de folhas de moringa + 8% de polpa de bocaiuva não diminui a qualidade dos ovos, resulta na produção de ovos com gema de cor com tom amarelo alaranjado e pode ser usado em dietas de galinhas poedeiras com 34 e 54 semanas de idade criadas em sistemas semi-intensivos. 650 $aAnimal nutrition 650 $aAlimento Alternativo 650 $aAlimento Para Animal 700 1 $aNASCIMENTO, K. M. R. de S. 700 1 $aKIEFER, C. 700 1 $aJULIANO, R. S. 700 1 $aLISITA, F. O. 700 1 $aFREITAS, H. B. de 700 1 $aSILVA, T. R. da 700 1 $aCOPAT, L. L. P. 700 1 $aCHAVES, N. R. B. 700 1 $aSILVA, L. A. R. 700 1 $aLEITE, J. V. 700 1 $aSANTANA, P. G. 700 1 $aOLIVEIRA, N. G. de 773 $tResearch, Society and Development$gv. 10, n. 6, e1541064828, 2021.
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Embrapa Pantanal (CPAP) |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
Data corrente: |
05/12/2020 |
Data da última atualização: |
05/12/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
DENG, J.; XIE, X.-L.; WANG, D.-F.; ZHAO, C.; LV, F.-H.; LI, X.; YANG, J.; YU, J.-L.; SHEN, M.; GAO, L.; YANG, J.-Q.; LIU, M.-J.; LI, W.-R.; WANG, Y.-T.; WANG, F.; LI, J.-Q.; HEHUA, E.; LIU, Y.-G.; SCHEN, Z.-Q.; REN, Y.-L.; LIU, G.-J.; CHEN, Z.-H.; GORKHALI, N. A.; RUSHDI, H. E.; SALEHIAN-DEHKORDI, H.; ESMAILIZADEH, A.; NOSRATI, M.; PAIVA, S. R.; CAETANO, A. R.; STEPÁNEK, O.; OLSAKER, I.; WEIMANN, C.; ERHARDT, G.; CURIK, I.; KANTANEN, J.; MWACHARO, J. M.; HANOTTE, O.; BRUFORD, M. W.; CIANI, E.; PERIASAMY, K.; AMILLS, M.; LENSTRA, J. A.; HAN, J.-L.; ZHANG, H.-P.; LI, L.; LI, M.-H. |
Afiliação: |
JUAN DENG, CHINESE ACADEMY OF SCIENCES (CAS), CHINA; XING-LONG XIE, SICHUAN AGRICULTURAL UNIVERSITY, CHINA; DONG-FENG WANG, CHINESE ACADEMY OF SCIENCES (CAS), CHINA; CHAO ZHAO, CHINESE ACADEMY OF SCIENCES (CAS), CHINA; FENG-HUA LV, CHINESE ACADEMY OF SCIENCES (CAS), CHINA; XIN LI, CHINESE ACADEMY OF SCIENCES (CAS), CHINA; JI YANG, CHINESE ACADEMY OF SCIENCES (CAS), CHINA; JIA-LIN YU, STATION FOR BREEDING AND IMPROVEMENT OF ANIMAL AND POULTRT OF CHANGSHOU DISTRICT, CHINA; MIN SHEN, XINJIANG ACADEMY OF AGRICULTURAL AND RECLAMATION SCIENCES, CHINA; LEI GAO, XINJIANG ACADEMY OF AGRICULTURAL AND RECLAMATION SCIENCES, CHINA; JING-QUAN YANG, XINJIANG ACADEMY OF AGRICULTURAL AND RECLAMATION SCIENCES, CHINA; MING-JUN LIU, XINJIANG ACADEMY OF ANIMAL SCIENCE; WEN-RONG LI, XINJIANG ACADEMY OF ANIMAL SCIENCE; YU-TAO WANG, KASHI UNIVERTY, CHINA; FENG WANG, NANJING AGRICULTURAL UNIVERSITY, CHINA; JIN-QUAN LI, INNER MONGOLIA AGRICULTURAL UNIVERSITY, CHINA; EER HEHUA, NINGXIA ACADEMY OF AGRICULTURE AND FORESTRY SCIENCES, CHINA; YONG-GANG LIU, YUNNAN AGRICULTURAL UNIVERSITY, CHINA; ZHI-QIANG SCHEN, SHANDONG BINZHOU ACADEMY OF ANIMAL SCIENCE AND VETERINARY MEDICINE, CHINA; YAN-LING REN, SHANDONG BINZHOU ACADEMY OF ANIMAL SCIENCE AND VETERINARY MEDICINE, CHINA; GUANG-JIAN LIU, NOVOGENE BIOINFORMATICS INSTITUTE, CHINA; ZE-HUI CHEN, CHINESE ACADEMY OF SCIENCES (CAS), CHINA; NEENA A. GORKHALI, NEPAL AGRICULTURE RESEARCH COUNCIL (NARC), NEPAL; HOSSAM E. RUSHDI, CAIRO UNIVERSITY, EGYPT; HOSEIN SALEHIAN-DEHKORDI, CHINESE ACADEMY OF SCIENCES (CAS), CHINA; ALI ESMAILIZADEH, SHAHID BAHONAR UNIVERSITY OF KERMAN, IRAN; MARYAM NOSRATI, PAYAME NOOR UNIVERTY, IRAN; SAMUEL REZENDE PAIVA, Cenargen; ALEXANDRE RODRIGUES CAETANO, Cenargen; ONDREJ STEPÁNEK, STATE VETERINARY INSTITUTE JIHLAVA, SZECH REPUBLIC; INGRID OLSAKER, NORWEGIAN UNIVERSITY OF LIFE SCIENCES, NORWAY; CHRISTINA WEIMANN, JUSTUS-LIEBIG-UNIVERSITY GIESSEN, GERMANY; GEORG ERHARDT, JUSTUS-LIEBIG-UNIVERSITY GIESSEN, GERMANY; INO CURIK, UNIVERSITY OF ZAGREB, CROATIA; JUHA KANTANEN, NATURAL RESOURCES INSTITUTE FINLAND (LUKE), FINLAND; JORAM M. MWACHARO, INTERNATITONAL CENTER FOR AGRICULTURAL RESEARCH IN THE DRY AREAS (ICARDA, ETHIOPIA; OLIVIER HANOTTE, INTERNATIONAL LIVESTOCK RESEARCH INSTITUTE (ILRI), ETHIOPIA; MICHAEL W. BRUFORD, CARDIFF UNIVERSITY, UNITED KINGDOM; ELENA CIANI, UNIVERSITÀ DEGLI STUDI DI BARI ALDO 24 MORO, ITALY; KATHRAVAN PERIASAMY, INTERNATIONAL ATOMIC ENERGY AGENCY (IAEA), AUSTRIA; MARCEL AMILLS, UNIVERSITAT AUTÒNOMA DE BARCELONA, SPAIN; JOHANNES A. LENSTRA, UTRECHT UNIVERSITY, THE NETHERLANDS; JIAN-LIN HAN, CHINESE ACADEMY OF AGRICULTURAL SCIENCES (CAAS), CHINA; HONG-PIN ZHANG, SICHUAN AGRICULTURAL UNIVERSITY, CHINA; LI LI, SICHUAN AGRICULTURAL UNIVERSITY, CHINA; MENG-HUA LI, CHINESE ACADEMY OF SCIENCES (CAS), CHINA. |
Título: |
Paternal origins and migratory episodes of domestic sheep. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Current Biology, v. 30, n. 20, p. 4085-4095, 2020. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.cub.2020.07.077 |
Idioma: |
Inglês |
Palavras-Chave: |
Fat-tailed; Migration; Mitogenome; Primitive traits; Whole genome; Y-chromosome. |
Thesaurus NAL: |
Domestication; Sheep; Wool. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/218778/1/1-s2.0-S0960982220311362-main.pdf
|
Marc: |
LEADER 01893naa a2200769 a 4500 001 2127680 005 2020-12-05 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.cub.2020.07.077$2DOI 100 1 $aDENG, J. 245 $aPaternal origins and migratory episodes of domestic sheep.$h[electronic resource] 260 $c2020 650 $aDomestication 650 $aSheep 650 $aWool 653 $aFat-tailed 653 $aMigration 653 $aMitogenome 653 $aPrimitive traits 653 $aWhole genome 653 $aY-chromosome 700 1 $aXIE, X.-L. 700 1 $aWANG, D.-F. 700 1 $aZHAO, C. 700 1 $aLV, F.-H. 700 1 $aLI, X. 700 1 $aYANG, J. 700 1 $aYU, J.-L. 700 1 $aSHEN, M. 700 1 $aGAO, L. 700 1 $aYANG, J.-Q. 700 1 $aLIU, M.-J. 700 1 $aLI, W.-R. 700 1 $aWANG, Y.-T. 700 1 $aWANG, F. 700 1 $aLI, J.-Q. 700 1 $aHEHUA, E. 700 1 $aLIU, Y.-G. 700 1 $aSCHEN, Z.-Q. 700 1 $aREN, Y.-L. 700 1 $aLIU, G.-J. 700 1 $aCHEN, Z.-H. 700 1 $aGORKHALI, N. A. 700 1 $aRUSHDI, H. E. 700 1 $aSALEHIAN-DEHKORDI, H. 700 1 $aESMAILIZADEH, A. 700 1 $aNOSRATI, M. 700 1 $aPAIVA, S. R. 700 1 $aCAETANO, A. R. 700 1 $aSTEPÁNEK, O. 700 1 $aOLSAKER, I. 700 1 $aWEIMANN, C. 700 1 $aERHARDT, G. 700 1 $aCURIK, I. 700 1 $aKANTANEN, J. 700 1 $aMWACHARO, J. M. 700 1 $aHANOTTE, O. 700 1 $aBRUFORD, M. W. 700 1 $aCIANI, E. 700 1 $aPERIASAMY, K. 700 1 $aAMILLS, M. 700 1 $aLENSTRA, J. A. 700 1 $aHAN, J.-L. 700 1 $aZHANG, H.-P. 700 1 $aLI, L. 700 1 $aLI, M.-H. 773 $tCurrent Biology$gv. 30, n. 20, p. 4085-4095, 2020.
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Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia (CENARGEN) |
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