Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  28/01/2011
Data da última atualização:  19/05/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  VALICENTE, F. H.; TUELHER, E. de S.; LEITE, M. I. S.; FREIRE, F. L.; VIEIRA, C. M.
Afiliação:  FERNANDO HERCOS VALICENTE, CNPMS.
Título:  Production of Bacillus thuringiensis biopesticide using commercial lab medium and agricultural by-products as nutrient sources.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  Revista Brasileira de Milho e Sorgo, Sete Lagoas, v. 9, n. 1, p. 1-11, 2010.
DOI:  http://dx.doi.org/10.18512/1980-6477/rbms.v9n1p1-11
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Bacillus thuringiensis (Bt) is a Gram-positive bacterium naturally found in soil, water and grain dust, and can be cultivated in liquid, solid and semi-solid media. The objective of this work was to test different media to grow B. thuringiensis. The seed culture (strain 344, B. thuringiensis tolworthi, belonging to Embrapa Maize and Sorghum Microorganism Bank) was produced using shake flasks and grown in LB medium plus salts during 18 hours, incubated on a rotary shaker at 200 revolutions per minute (rpm) at 30oC for 96 hours. Medium 1 was composed of: Luria Bertani (LB) plus salts (FeSO4, ZnSO4, MnSO4, MgSO4), and 0.2% glucose; medium 2 was composed of 1.5% glucose, 0.5% soybean flour plus salts; and medium 3 was composed of liquid swine manure at 4% and 0.2% glucose. All three media were sterilized and inoculated with B. thuringiensis tolwothi (seed culture) atastirrer speed of 200rpm, for 96 hours at 30oC. The pH was measured at regular intervals, viable spores were counted as c.f.u/mL, cell mass expressed in g/L- lyophilized, and spore counting per mL of medium. All three media showed pH variation during the fermentation process. Media 1 and 2 showed a tendency to shift toward a basic pH and medium 3 to an acidic pH. Media 1 and 2 showed the highest number of viable spores, 2.0 x 108 c.f.u/mL, within the 96 hours of incubation, however medium 2 showed a biomass dry weight of 1.18g/L. During the fermentation period, medium 1 showed the highest spore concentration, 1.4 x 1... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Biocontrole; Inseticida microbiano.
Thesagro:  Inseticida; Praga de planta; Spodoptera Frugiperda.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/26116/1/Valicente.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS23356 - 1UPCAP - DD
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoLIMA, T. A. de M. de; LIMA, G. G. de; MAGALHAES, W. L. E.; KURUMOTO, N. Tribological characterization of carbon steel band saw blades for wood cutting by the cold plasma technique. In: INTERNATIONAL MATERIALS RESEARCH CONGRESS, 20., 2011, Cancun. Abstracts. [S.l.]: Sociedad Mexicana de Materiales: Materials Research Society, 2011. 1 CD-ROM.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional