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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
29/11/2019 |
Data da última atualização: |
29/11/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
ABREU, L. S. de; WATANABE, M. A.; LIMA, L. F.; ROMEIRO, A. R. |
Afiliação: |
LUCIMAR SANTIAGO DE ABREU, CNPMA; MARIA AICO WATANABE, CNPMA; LUCAS FERREIRA LIMA, IE-UNICAMP; ADEMAR RIBEIRO ROMEIRO, IE-UNICAMP. |
Título: |
Sistemas agroalimentares localizados: aproximando a produção do consumo através de redes sociais. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
EcoDebate, set. 2019. Artigo 3289. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Resumo: O atual sistema agroalimentar convencional continua fortemente sendo questionado por produzir um enorme passivo ambiental e social, abriu espaços para a transição da agricultura em direção à adoção de sistemas agroalimentares alternativos considerados mais justos e mais sustentáveis, com adoção de princípios da agroecologia. Tais sistemas vêm sendo construídos em redes territoriais alternativas de produção e consumo, em regiões onde a questão alimentar é protagonizada por agricultores familiares, agentes de desenvolvimento e consumidores, especialmente em regiões próximas de grandes metrópoles. O objetivo geral deste trabalho é o de apresentar essas novas formas de interação da produção e consumo, identificadas em vários continentes, e as características gerais destas redes agroalimentares alternativas cujo movimento social é uma resposta à crise do sistema dominante, que ocorre em diferentes partes do mundo. Para tanto, realizou se o balanço e a revisão da literatura especializada sobre o tema. Conclui-se que as transformações em curso são fruto de inovações sociotécnicas em redes de construção de novas práticas em sistemas agroalimentares. ? Abstract: The current conventional agri-food system continues to be strongly questioned because it produces an enormous environmental and social passive, opened spaces for the transition of agriculture toward the adoption of alternative agrifood systems considered more just and more sustainable, with the adoption of agroecology principles. Such systems have been built in alternative territorial networks of production and consumption, in regions where the food issue is carried out by family farmers, development agents and consumers, especially in regions close to large metropolises. The general objective of this work is to present these new forms of interaction of production and consumption, identified in several continents, and the general characteristics of these alternative agrifood networks whose social movement is a response to the crisis of the dominant system, which occurs in different parts of the world. In order to do so, the review and review of the specialized literature on the subject was carried out. It is concluded that the ongoing transformations are the result of socio-technical innovations in networks of construction of new practices in agri-food systems. MenosResumo: O atual sistema agroalimentar convencional continua fortemente sendo questionado por produzir um enorme passivo ambiental e social, abriu espaços para a transição da agricultura em direção à adoção de sistemas agroalimentares alternativos considerados mais justos e mais sustentáveis, com adoção de princípios da agroecologia. Tais sistemas vêm sendo construídos em redes territoriais alternativas de produção e consumo, em regiões onde a questão alimentar é protagonizada por agricultores familiares, agentes de desenvolvimento e consumidores, especialmente em regiões próximas de grandes metrópoles. O objetivo geral deste trabalho é o de apresentar essas novas formas de interação da produção e consumo, identificadas em vários continentes, e as características gerais destas redes agroalimentares alternativas cujo movimento social é uma resposta à crise do sistema dominante, que ocorre em diferentes partes do mundo. Para tanto, realizou se o balanço e a revisão da literatura especializada sobre o tema. Conclui-se que as transformações em curso são fruto de inovações sociotécnicas em redes de construção de novas práticas em sistemas agroalimentares. ? Abstract: The current conventional agri-food system continues to be strongly questioned because it produces an enormous environmental and social passive, opened spaces for the transition of agriculture toward the adoption of alternative agrifood systems considered more just and more sustainable, with the adoption of agroecology... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Alternative agro-alimentary system; Relação consumidor-produtor; Sistema agroalimentar alternativo. |
Thesagro: |
Agricultura familiar; Agricultura sustentável; Comercialização; Consumidor; Produção de alimentos. |
Thesaurus Nal: |
Agroecology; Commercialization; Social networks; Sustainable agriculture. |
Categoria do assunto: |
B Sociologia Rural |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/205855/1/Abreu-Sistemas-Agroalimentares-2019.pdf
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Marc: |
LEADER 03335naa a2200301 a 4500 001 2115557 005 2019-11-29 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aABREU, L. S. de 245 $aSistemas agroalimentares localizados$baproximando a produção do consumo através de redes sociais.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aResumo: O atual sistema agroalimentar convencional continua fortemente sendo questionado por produzir um enorme passivo ambiental e social, abriu espaços para a transição da agricultura em direção à adoção de sistemas agroalimentares alternativos considerados mais justos e mais sustentáveis, com adoção de princípios da agroecologia. Tais sistemas vêm sendo construídos em redes territoriais alternativas de produção e consumo, em regiões onde a questão alimentar é protagonizada por agricultores familiares, agentes de desenvolvimento e consumidores, especialmente em regiões próximas de grandes metrópoles. O objetivo geral deste trabalho é o de apresentar essas novas formas de interação da produção e consumo, identificadas em vários continentes, e as características gerais destas redes agroalimentares alternativas cujo movimento social é uma resposta à crise do sistema dominante, que ocorre em diferentes partes do mundo. Para tanto, realizou se o balanço e a revisão da literatura especializada sobre o tema. Conclui-se que as transformações em curso são fruto de inovações sociotécnicas em redes de construção de novas práticas em sistemas agroalimentares. ? Abstract: The current conventional agri-food system continues to be strongly questioned because it produces an enormous environmental and social passive, opened spaces for the transition of agriculture toward the adoption of alternative agrifood systems considered more just and more sustainable, with the adoption of agroecology principles. Such systems have been built in alternative territorial networks of production and consumption, in regions where the food issue is carried out by family farmers, development agents and consumers, especially in regions close to large metropolises. The general objective of this work is to present these new forms of interaction of production and consumption, identified in several continents, and the general characteristics of these alternative agrifood networks whose social movement is a response to the crisis of the dominant system, which occurs in different parts of the world. In order to do so, the review and review of the specialized literature on the subject was carried out. It is concluded that the ongoing transformations are the result of socio-technical innovations in networks of construction of new practices in agri-food systems. 650 $aAgroecology 650 $aCommercialization 650 $aSocial networks 650 $aSustainable agriculture 650 $aAgricultura familiar 650 $aAgricultura sustentável 650 $aComercialização 650 $aConsumidor 650 $aProdução de alimentos 653 $aAlternative agro-alimentary system 653 $aRelação consumidor-produtor 653 $aSistema agroalimentar alternativo 700 1 $aWATANABE, M. A. 700 1 $aLIMA, L. F. 700 1 $aROMEIRO, A. R. 773 $tEcoDebate, set. 2019. Artigo 3289.
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Registro original: |
Embrapa Meio Ambiente (CNPMA) |
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Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agropecuária Oeste. |
Data corrente: |
15/01/2024 |
Data da última atualização: |
15/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
GOMES, M. da S.; ARCOVERDE, S. N. S.; KURIHARA, C. H.; TOMAZI, M.; SILVA, C. J. da. |
Afiliação: |
MICHELE DA S. GOMES, Secretaria de Estado de Educação - SED/Glória de Dourados - MS; SÁLVIO N. S. ARCOVERDE, UNIVERSIDADE FEDERAL DA GRANDE DOURADOS, DOURADOS; CARLOS HISSAO KURIHARA, CPAO; MICHELY TOMAZI, CPAO; CESAR JOSE DA SILVA, CPAO. |
Título: |
Optimum water range and load-bearing capacity in soil management systems, straw remaining, and chiseling in sugarcane. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Engenharia Agrícola, v. 43, n. 3, e20220084, 2023. |
DOI: |
10.1590/1809-4430 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Sugarcane requires planning aimed at maintaining production levels, technological quality, and longevity of the sugarcane field, as it is a semi-perennial crop. To this end, the adoption of soil management systems associated with the maintenance of remaining straw are some of the strategies aimed at protecting the soil structure and its properties vital to the sustainability of agricultural systems. In this context, this study aimed to evaluate the influence of soil management systems and remaining straw with and without ratoon chiseling on the optimum water range (OWR) and load-bearing capacity (LBC) of the soil. The experimental design consisted of randomized blocks in a split-plot scheme, with four replications. The plots were composed of no-tillage and conventional tillage, the subplots consisted of three levels of remaining straw (0, 50, and 100%), and the sub- subplots consisted of the use or not of chiseling. Samples with preserved structures were collected at depths of 0.05 and 0.15 m for the analysis of the physical indicators OWR and LBC. Maintaining 100% straw associated with the use of chiseling resulted in an increase in OWR in both soil management systems and depths. Maintaining straw at 50 and 100% also led to lower LBC values in the evaluated soil management systems and depths, suggesting an improvement in soil physical quality. The use of chiseling of ratoons in conventional tillage promoted higher LBC values, indicating possible additional soil compaction in these areas. MenosSugarcane requires planning aimed at maintaining production levels, technological quality, and longevity of the sugarcane field, as it is a semi-perennial crop. To this end, the adoption of soil management systems associated with the maintenance of remaining straw are some of the strategies aimed at protecting the soil structure and its properties vital to the sustainability of agricultural systems. In this context, this study aimed to evaluate the influence of soil management systems and remaining straw with and without ratoon chiseling on the optimum water range (OWR) and load-bearing capacity (LBC) of the soil. The experimental design consisted of randomized blocks in a split-plot scheme, with four replications. The plots were composed of no-tillage and conventional tillage, the subplots consisted of three levels of remaining straw (0, 50, and 100%), and the sub- subplots consisted of the use or not of chiseling. Samples with preserved structures were collected at depths of 0.05 and 0.15 m for the analysis of the physical indicators OWR and LBC. Maintaining 100% straw associated with the use of chiseling resulted in an increase in OWR in both soil management systems and depths. Maintaining straw at 50 and 100% also led to lower LBC values in the evaluated soil management systems and depths, suggesting an improvement in soil physical quality. The use of chiseling of ratoons in conventional tillage promoted higher LBC values, indicating possible additional soil compaction i... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Água; Cana de Açúcar; Manejo do Solo. |
Categoria do assunto: |
A Sistemas de Cultivo |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1160819/1/6-Artigo-Eng.-Agricola-Fisica-Diss.-Michele-Gomes-10-23.pdf
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Marc: |
LEADER 02183naa a2200217 a 4500 001 2160819 005 2024-01-15 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1590/1809-4430$2DOI 100 1 $aGOMES, M. da S. 245 $aOptimum water range and load-bearing capacity in soil management systems, straw remaining, and chiseling in sugarcane.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aSugarcane requires planning aimed at maintaining production levels, technological quality, and longevity of the sugarcane field, as it is a semi-perennial crop. To this end, the adoption of soil management systems associated with the maintenance of remaining straw are some of the strategies aimed at protecting the soil structure and its properties vital to the sustainability of agricultural systems. In this context, this study aimed to evaluate the influence of soil management systems and remaining straw with and without ratoon chiseling on the optimum water range (OWR) and load-bearing capacity (LBC) of the soil. The experimental design consisted of randomized blocks in a split-plot scheme, with four replications. The plots were composed of no-tillage and conventional tillage, the subplots consisted of three levels of remaining straw (0, 50, and 100%), and the sub- subplots consisted of the use or not of chiseling. Samples with preserved structures were collected at depths of 0.05 and 0.15 m for the analysis of the physical indicators OWR and LBC. Maintaining 100% straw associated with the use of chiseling resulted in an increase in OWR in both soil management systems and depths. Maintaining straw at 50 and 100% also led to lower LBC values in the evaluated soil management systems and depths, suggesting an improvement in soil physical quality. The use of chiseling of ratoons in conventional tillage promoted higher LBC values, indicating possible additional soil compaction in these areas. 650 $aÁgua 650 $aCana de Açúcar 650 $aManejo do Solo 700 1 $aARCOVERDE, S. N. S. 700 1 $aKURIHARA, C. H. 700 1 $aTOMAZI, M. 700 1 $aSILVA, C. J. da 773 $tEngenharia Agrícola$gv. 43, n. 3, e20220084, 2023.
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Embrapa Agropecuária Oeste (CPAO) |
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