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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
08/12/2017 |
Data da última atualização: |
18/01/2018 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
CARNEIRO, J. de O.; STEPHAN, M. P.; BOARE, C. A.; KOBLITZ, M. G.; CHAVES, A. C. S. D. |
Afiliação: |
Juliana de Oliveira Carneiro; MARILIA PENTEADO STEPHAN, CTAA; Cleube Andrade Boare; Maria Gabriela Koblitz; ANA CAROLINA SAMPAIO DORIA CHAVES, CTAA. |
Título: |
Perfil eletroforético de Queijo Minas Artesanal do Serro durante a maturação. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS , 12., 2017, Campinas. Ciência de Alimentos e seu Impacto no Mundo em Transformação. Campinas: UNICAMP, 2017. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
SLACA, 12. De 4 a 7 de Novembro de 2017. Ref. 71123. |
Conteúdo: |
Queijos artesanais de leite cru são produtos únicos em relação ao sabor, aroma e textura. No Brasil, os que mais se destacam são os de Minas Gerais que tem tradição e experiência. Em 2011, o Queijo Minas Artesanal (QMA) do Serro recebeu um certificado de Indicação Geográfica do Instituto Nacional de Proteção Intelectual, o que garante a procedência e qualidade. Durante a maturação ocorrem várias reações químicas e bioquímicas e, dentres elas, a proteólise. Esta última destaca-se pela capacidade de hidrolisar algumas proteínas em decorrência de ação proteolítica do coalho ou de enzimas (de bactérias láticas e/ou naturalmente presentes no leite). A proteólise é responsável pelas modificações da textura e pelo desenvolvimento de sabores característicos dos queijos. |
Palavras-Chave: |
Caracterização química e físico química de alimentos. |
Thesagro: |
Eletroforese; Maturação; Proteólise. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/168532/1/slaca12n27carneiroetal.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
04/07/2013 |
Data da última atualização: |
04/07/2013 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
KORASAKI, V.; LOPES, J.; BROWN, G. G.; LOUZADA, J. |
Afiliação: |
VANESCA KORASAKI, UEL; JOSÉ LOPES, UEL; GEORGE GARDNER BROWN, CNPF; JULIO LOUZADA, UFLA. |
Título: |
Using dung beetles to evaluate the effects of urbanization on Atlantic Forest biodiversity. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
Insect Science, v. 20, p. 393-406, 2013. |
DOI: |
10.1111/j.1744-7917.2012.01509.x |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
We used dung beetles to evaluate the impact of urbanization on insect biodi- versity in three Atlantic Forest fragments in Londrina, Paran ́ , Brazil. This study provides a the first empirical evidence of the impact of urbanization on richness, abundance, compo- sition and guild structure of dung beetle communities from the Brazilian Atlantic Forest. We evaluated the community aspects (abundance, richness, composition and food guilds) of dung beetles in fragments with different degrees of immersion in the urban matrix using pitfall traps with four alternative baits (rotten meat, rotten fish, pig dung and decaying ba- nana). A total of 1 719 individuals were collected, belonging to 29 species from 11 genera and six Scarabaeinae tribes. The most urban-immersed fragment showed a higher species dominance and the beetle community captured on dung presented the greatest evenness. The beetle communities were distinct with respect to the fragments and feeding habits. Except for the dung beetle assemblage in the most urbanized forest fragment, all others exhibited contrasting differences in species composition attracted to each bait type. Our results clearly show that the degree of urbanization affects Atlantic Forest dung beetle communities and that the preservation of forest fragments inside the cities, even small ones, can provide refuges for Scarabaeinae. |
Palavras-Chave: |
Bioindicador; Fragmentação. |
Thesagro: |
Besouro Coprófago; Preferência Alimentar. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02025naa a2200217 a 4500 001 1961396 005 2013-07-04 008 2013 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1111/j.1744-7917.2012.01509.x$2DOI 100 1 $aKORASAKI, V. 245 $aUsing dung beetles to evaluate the effects of urbanization on Atlantic Forest biodiversity.$h[electronic resource] 260 $c2013 520 $aWe used dung beetles to evaluate the impact of urbanization on insect biodi- versity in three Atlantic Forest fragments in Londrina, Paran ́ , Brazil. This study provides a the first empirical evidence of the impact of urbanization on richness, abundance, compo- sition and guild structure of dung beetle communities from the Brazilian Atlantic Forest. We evaluated the community aspects (abundance, richness, composition and food guilds) of dung beetles in fragments with different degrees of immersion in the urban matrix using pitfall traps with four alternative baits (rotten meat, rotten fish, pig dung and decaying ba- nana). A total of 1 719 individuals were collected, belonging to 29 species from 11 genera and six Scarabaeinae tribes. The most urban-immersed fragment showed a higher species dominance and the beetle community captured on dung presented the greatest evenness. The beetle communities were distinct with respect to the fragments and feeding habits. Except for the dung beetle assemblage in the most urbanized forest fragment, all others exhibited contrasting differences in species composition attracted to each bait type. Our results clearly show that the degree of urbanization affects Atlantic Forest dung beetle communities and that the preservation of forest fragments inside the cities, even small ones, can provide refuges for Scarabaeinae. 650 $aBesouro Coprófago 650 $aPreferência Alimentar 653 $aBioindicador 653 $aFragmentação 700 1 $aLOPES, J. 700 1 $aBROWN, G. G. 700 1 $aLOUZADA, J. 773 $tInsect Science$gv. 20, p. 393-406, 2013.
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