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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Trigo.
Data corrente:  05/10/2020
Data da última atualização:  05/10/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LUCINI, T.; PANIZZI, A. R.
Afiliação:  TIAGO LUCINI, Departamento de Zoologia, Universidade Federal do Paraná, Curitiba, PR 82590-300, Brazil; ANTONIO RICARDO PANIZZI, CNPT.
Título:  Electropenetrographic comparison of feeding behavior of dichelops furcatus (Hemiptera: Heteroptera: Pentatomidae) on soybean and spring cereals .
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Journal of Economic Entomology, v. 113, n. 4, p. 1796-1803 June. 2020.
DOI:  10.1093/jee/toaa114
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  We used electropenetrography to quantify and compare counts and durations of selected waveforms, produced by adult females of the stink bug Dichelops furcatus (F.). Insects fed on immature soybean pods and immature seed heads of four spring cereals: wheat, black oat, barley, and rye. On all foods, bugs spent over 60% of their plant access time in non-probing activities. This total waveform duration was significantly longer on barley and rye compared to those on soybean and oat; wheat was intermediate. Considering only probing activities, bugs spent longer durations (ca. 2×), on soybean and oat compared to barley, rye, and wheat plants. Bugs produced significantly more pathway events on soybean and rye than on wheat and barley; with a significantly shorter duration per event on rye. The counts and durations of xylem ingestion did not differ among foods. Cell rupturing activities on seeds were longer on soybean (ca. 23%) and oat (ca. 21%), than on barley and rye (ca. 6%). The durations of ingestion events on seeds were significantly shorter on soybean (over 3×) compared to those on barley and wheat; oat and rye were intermediate. However, the ingestion duration per insect did not show significant difference among foods. Results demonstrated that D. furcatus spent more time overall in probing activities on soybean and oat; whereas, rye and barley presented the worst feeding behavior. This study provides important background information for further quantitative studies of stink ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Crop plant; Electrical penetration graph; Electropenetrography.
Thesaurus Nal:  Feeding behavior.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/216402/1/Dichelops-furcatus-Spring-Cereals-2020.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Trigo (CNPT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPT45002 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  30/04/2002
Data da última atualização:  30/04/2002
Autoria:  OBA, E.; KOHAYAGAWA, A.; RAMOS, A. de A.; DEFINE, R. M.
Título:  Avaliação das Caracteristicas Químicas de Sémen de Bovinos Nelore: Teores de Sódio e Potássio.
Ano de publicação:  1989
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v.24, n.1, p. 31-35, jan.1989
Idioma:  Português
Conteúdo:  0 objetivo do presente estudo foi avaliar os teores de sódio e potássio e o pH do sêmen de zebuínos Nelore. Para isso contou-se com três grupos de 20 reprodutores com as idades médias de: 20,3; 29,7 e 61,1 meses, criados sob condições de campo. 0 sêmen foi colhido após os estímulos provocados por eletro-ejaculador, durante o verão de 1985. Os dados foram analisados pelo método dos quadrados mínimos, e as diferenças entre médias, pelo teste de Duncan. A concentração de sódio e o log do teor de potássio no sêmen apresentaram as médias de: 69,23 ± 12,92 meq/l, CV = 18,68%; 1,50 ± 0,17 mg/100 mI, CV = 11,40%, respectivamente, enquanto o pH foi 6,90 ± 0,38, CV = 5,47%. As análises de variância revelaram efeito significativo, P < 0,05, da classe de idade somente para a concentração de sódio e potássio.
Palavras-Chave:  eletro- ejaculador; reprodutores; zebuínos.
Thesagro:  Ph.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE22090 - 1UMTAP - --63072081P474
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